2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ügyvédnász

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/93988"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1023.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>-  Doktor Kvircedli Ede úr! Akar-e az itt jelenlévő hajadonnal házasságot kötni?

images 1023–  Doktor Kvircedli Ede úr! Akar-e az itt jelenlévő hajadonnal házasságot kötni?

images 1023–  Doktor Kvircedli Ede úr! Akar-e az itt jelenlévő hajadonnal házasságot kötni?

–  Értem a kérdést. A magyar jogrendszer védi a házasság intézményét, viszont egy házasság megkötése sokkal komplexebb kérdés annál, mintsem egyszavas választ lehessen adni erre az alapvetően fontos, netán egy életre kiható kérdésre. Ez nálam nem úgy működik, hogy megtalálom az igazit és úgy döntök, hogy összekötöm az életemet vele, már csak ripsz-ropsz ki kell mondani a boldogító igent! A házassági szerződésben rögzített vagyonmegosztás is ezt támasztja alá.

–  Ügyvéd úr! Talán itt akarja megkötni a házassági szerződést?

–  Dehogy akarom, ehhez nem lenne jogom.

–  Hát akkor ne hivatkozzon itt nekem  a jogrendszerre, jól ismerem a Polgári Törvénykönyvet. Adjon a kérdésemre határozott választ. Harminc napja volt arra, hogy a bejelentkezés óta meggondolja a választ. Szóval igen, vagy nem?

–  Kérem anyakönyvvezető asszony, harminc nap a jogi procedúrában annyi, mint a való életben harminc perc. Ezt ön is pontosan tudja.

–  Hogy én mit tudok vagy nem tudok, az nem tartozik magukra. Házasságot kötni jöttek hozzám, és most akadályoznak engem a munkámban. Fel vagyok háborodva, mert ilyen esettel még nem találkoztam. Tíz perc múlva jön a következő pár.

–  Hogy mi történik tíz perc, vagy akár tíz másodperc múlva, a nem tartozik ide, az a jóslás kategóriája. Én személy szerint megértem a helyzetét. De ha fel van háborodva, akkor elfogult. Ezért nem hozhat ügyünkben döntést. Kérek egy másik anyakönyvvezetőt.

–  A házasságkötési aktust felfüggesztem! Forduljanak egy másik anyakönyvvezetőhöz. Figyelmeztetem, hogy a harminc napos idő a bejelentkezés és a házasságkötés között újra kezdődik.

–  Azt én pontosan tudom. Záródolgozatomat a PTK I/4-5 §-ából írtam és védtem meg summa cum laude fokozattal.

–  Kérem, fáradjanak ki a teremből! Most, azonnal!

 

*

Ne sírj, drágám, a jog bonyolult dolog, hozzá kell szoknod, ha a feleségem         leszel. 

Házasságkötés

Vonatkozó jogszabály 2014. március 15-től: a Polgári törvénykönyv családjogi fejezete.            

Ha megtaláltuk az igazit és úgy döntöttünk, hogy összekötjük az életünket vele, már csak ki kell mondani a boldogító igent! Vagy akad más teendő is?

Magyarországon érvényesen házasságot csak nagykorú férfi és nő köthet (az, aki betöltötte 16. életévét gyámhatóság engedélyével megteheti ezt, ami egyébként a nagykorúság megszerzésével jár). Csak az anyakönyvvezető előtt tett személyes nyilatkozat eredményez házassági köteléket, az egyházi esküvőt nem ismeri el az állam. Azonos nemű személyek 2009. július 1-től anyakönyvvezető előtt tett közös nyilatkozatukkal bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, amely a házastársakéhoz hasonló jogokat és kötelezettségeket keletkeztet. (2009. évi XXIX. törvény)

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.