2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vidéki Színházak Fesztiválja – 2015, újra a Thália Színházban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/93990"><img class="image image-_original size-full wp-image-106053" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2015/08/Egri-G%C3%A1rdonyi-G%C3%A9za-Sz%C3%ADnh%C3%A1z-Sa%C3%A1rossy-Kinga-%C3%A9s-Blask%C3%B3-Bal%C3%A1zs.jpg" border="0" alt="Egri Gárdonyi Géza Színház - Saárossy Kinga és Blaskó Balázs" title="Egri Gárdonyi Géza Színház - Saárossy Kinga és Blaskó Balázs" width="451" height="535" /></a><span style="width: 537px" class="caption"><strong>Egri Gárdonyi Géza Színház - Saárossy Kinga és Blaskó Balázs</strong></span></span>A Thália Színház 2015. szeptember 7. és 13. között ismét megrendezi, immár hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Vidéki Színházak Fesztiválját, 7 nap alatt 8 színpadi előadással. <p> 
egri gárdonyi géza színház - saárossy kinga és blaskó balázs

Egri Gárdonyi Géza Színház - Saárossy Kinga és Blaskó Balázs

egri gárdonyi géza színház - saárossy kinga és   blaskó balázsEgri Gárdonyi Géza Színház – Saárossy Kinga és Blaskó BalázsA Thália Színház 2015. szeptember 7. és 13. között ismét megrendezi, immár hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Vidéki Színházak Fesztiválját, 7 nap alatt 8 színpadi előadással.

 

egri gárdonyi géza színház - saárossy kinga és   blaskó balázsEgri Gárdonyi Géza Színház – Saárossy Kinga és Blaskó BalázsA Thália Színház 2015. szeptember 7. és 13. között ismét megrendezi, immár hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Vidéki Színházak Fesztiválját, 7 nap alatt 8 színpadi előadással.

 

Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója elmondta, hogy  a fesztivál a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jön létre. A közönséget kedvező árú fesztiváljegyek és bérletek várják.

 

A program 7-én hétfőn a Békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico García Lorca: Bernarda Alba háza című spanyol drámájával kezdődik, az előadást Béres László álmodta színpadra. A produkcióval, amely félig táncjáték, félig színházi előadás, végigjárták Európát, számos fesztiválon részt vettek.

Az Andalúziában játszódó történetet átszövi a spanyolos temperamentum. Bernarda Alba otthonát – férje halála után – börtönné változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. Ez boldogtalanná teszi a zordon, kemény akaratú asszony és más-más természetű leányai életét. Szenvedély, tűz, féltékenység, tánc, gyász és magány. Az előadás nyelvezete a rövid és tömör replikákra lecsupaszított lorcai szöveg és a flamenco világának (tánc, zene, ének) találkozásából születik meg. Ebben a színházi jelrendszerben egyformán fontos a hang, a gesztus, a ritmus és a látvány.

 

Kedden a Veszprémi Petőfi Színház előadásában Henrik Ibsen klasszikus színműve A vadkacsa  lesz látható, Guelmino Sándor rendezésében.

„Az embereket nem lehet kívülről megváltoztatni. Legkevésbé az igazsággal. Nemcsak azért, mert gyengék, hanem mert jelen életük a hazugságokkal fertőzött múltban gyökerezik. S, ha a gyökérszálakat elszakítjuk, nincs honnan táplálkozzanak. Halottak és kísértetek irányítják az élők sorsát. Hazajáró lelkek, akik halhatatlanok. A vadkacsával zárul Ibsen társadalmi drámáinak realizmusának, igazságkutató vágyának korszaka." (1928. április 12. Kárpáti Aurél In: Főpróba után)

Erről az előadásról külön előzetest olvashatnak EuroAstra Internet Magazinunkban.

 

Szerdán Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása című tragikomédia kerül színre az Egri Gárdonyi Géza Színházból, amelyet Csiszár Imre rendezett.

„Dürrenmatt e reprezentatív műve kísérteties erejű példázat arról a társadalomról, amelyben a pénz ereje mindenható. A cselekmény során Güllen „becsületes polgárai" eljutnak egy náluk semmivel nem rosszabb társuk kollektív meggyilkolásáig. Túl nagy a szegénység, a kísértés. Az öreg hölgy látogatása gonosz darab, de éppen ezért nem szabad gonoszul játszani, humánusan kell színre vinni, szomorúsággal, nem haraggal és humorral egyszersmind, mert semmi sem árt jobban ennek a tragikus végű komédiának, mint valamiféle ádáz komolyság."(Csiszár Imre, rendező)

Ennek az előadásnak egy fotóját láthatják e híradásunkban.

 

Csütörtökön a Kecskeméti Katona József Színház hozza Jurij Poljakov népszerű orosz kortárs író Párcsere című darabját, Cseke Péter rendezésében. Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

Miről szól az előadás? Hat idegen egy lakásban  a r r a  készül. És mindenkinek oka van rá. Csak igyekeznek titkolni. Persze a csend sokáig nem tartható, és túlságosan nagy az esély arra, hogy elszabaduljon a pokol…

 

Pénteken a Miskolci Nemzeti Színház játssza Heinrich Von Kleist vígjátékát, az Eltört korsót, Szőcs Artúr rendezésében.

Az eltört korsó Heinrich von Kleist, a német romantika egyik legfontosabb drámaírójának egyetlen vígjátéka, melyet maga Goethe mutatott be először weimari színházában 1808-ban. A hatalomról és az azzal való visszaélésről szóló mulatságos őskrimiben szerencsére hamar kiderül, hogy ki a bűnös – a kérdés csak az, hogy megússza-e a büntetést vagy sem.

 

Szombaton pedig ismét Kleist: az ismert német drámaíró elbeszélése nyomán írta Tasnádi István a Közellenség című zenés uszítást, melyet a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház ad elő, Sztarenki Pál rendezésében.

A tizenhatodik század dereka táján élt Brandenburgban egy Kohlhaas Mihály nevű lókereskedő. Egy derék, becsületes, jogkövető állampolgár, aki hitt az államban, a jogbiztonságban, abban, hogy helye van ebben a világban, hiszen elfogadja annak szabályait. Aztán súlyos sérelem éri, … S mivel Kohlhaas Mihály sehol nem talál jogorvoslatot, kénytelen átlépni minden határt (amennyiben meghatározható: hol a határ?), és a maga öntörvényű módján keresi igazságát…

 

Vasárnap, zárásul két stúdióprodukciót láthatnak a nézők: Kaposvárról Gareth Armstrong: Shylock című darabját, melyben a „shakespeare-i velencei kalmár történet áll a feje tetejére – Kőváry Katalin rendezésében.

Egy darab, egy kor, egy színész. Hunyadkürti György ezúttal Shakespeare A velencei kalmár mellékszereplőjének, Tubálnak a bőrébe bújik, hogy meséljen a mellőzöttségről, a felemelkedésről, a zsidóság sorsáról és a darab születésének koráról.

 

Valamint vasárnap láthatják majd a Váci Dunakanyar Színház előadásában Václav Havel: Audiencia és Vernisszázs című színműveit, Nagy Péter István rendezésében.

Az Audiencia című darabban Benedek Gyula és Bakos-Kiss Gábor eleveníti fel Havel '74-es élményeit, amikor is fizikai munkásként dolgozott. Míg a Vernisszázsban Huzella Júliával és Kaszás Mihállyal kiegészülve mutatják be Bakos-Kiss az író és a művészházaspár közötti konfliktusokat.

 

A fesztiválon szereplő előadásokat ismét öttagú zsűri értékeli, akik majd díjakat is kiosztanak. A zsűri tagja lesz V. Nagy Viktória, a Heti Válasz kulturális újságírója, Eszes Andrea, a Nők Lapja vezető szerkesztője és Schnell Ádám, a Nemzeti Színház színművésze.

 

VK

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.