2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyorsult az inflációs ráta októberben

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96317"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaa_23.jpg" border="0" width="220" height="123" /></a></span>Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzőinek vélekedése alapján októberben jelentősen gyorsult az inflációs ráta (0,1% év/év) az előző hónapokban látott értékekhez képest.

aaaa 23Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzőinek vélekedése alapján októberben jelentősen gyorsult az inflációs ráta (0,1% év/év) az előző hónapokban látott értékekhez képest.

aaaa 23Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzőinek vélekedése alapján októberben jelentősen gyorsult az inflációs ráta (0,1% év/év) az előző hónapokban látott értékekhez képest.

Augusztusban (0% év/év) és szeptemberben (-0,4% év/év) megtört az infláció nyáron elkezdődő gyorsuló trendje az üzemanyagárak váratlan esése miatt. A maginflációs mutató, amely kiszűri az üzemanyagárak és a rezsicsökkentés hatását, idén folyamatosan gyorsult, októberben már 1,5% volt.  

Októberben megállt az üzemanyagárak esése, így újra a mögöttes folyamatok határozták meg az inflációs főmutató alakulását, mint például az élelmiszer, ruházati termékek vagy a szolgáltatások árának mozgása. Ezek a folyamatok az év meghatározó részében jelen voltak, csupán az átmeneti hatások, mint például

az üzemanyagárak zuhanása vagy a rezsicsökkentés elfedték őket.   Éves összevetésben drágultak a szeszes italok és dohánytermékek, a ruházati cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások is. Velük szemben – még a tavaly év végi rezsicsökkentésnek köszönhetően – olcsóbbá vált a háztartási energia. A tartós fogyasztási cikkek drágulása jelzi, hogy a devizaárfolyam hatása idén érdemben befolyásolta már az importált termékek árát, hiszen például a járművek egy év alatt 4,2%-kal váltak drágábbá októberben.   Várakozásunk szerint idén folytatódhat az inflációs ráta gyorsulása, decemberben akár meghaladhatja a 1,5%-ot, míg az idei év egészében átlagosan 0% lehet a mutató. A jövő évet is az inflációs ráta gyorsulása jellemezheti, hiszen 2016 végére akár 2,7%-ra is emelkedhet a pénzromlás üteme.  

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa egyértelművé tette, hogy 2017 év végéig nem kíván változtatni az alapkamaton. Azonban mivel az MNB inflációs célja 3% és a cél – az előrejelzésünk szerint – 2017 elején már teljesülni fog, az MT-nek fontolóra kell vennie a kamatemelés lehetőségét, ha nem akarja, hogy inflációs célkövető hitelessége csorbuljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.