2024.szeptember.14. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szereposztó dívány

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97458"><img class="image image-preview" src="/files/images/Gr%C3%B3f%20Keglevicn%20Istv%C3%A1n.jpg" border="0" width="228" height="335" /></a></span>Szeretek régi idők történetei körül bóklászni. Főleg akkor, ha az Interneten nem található ilyesmiről semmi. Gróf Keglevich István a XIX. Század végefelé a pesti Nemzeti Színházat felügyelő hivatalnoka, akkori elnevezés szerint intendánsa volt

gr%c3%b3f%20keglevicn%20istv%c3%a1nSzeretek régi idők történetei körül bóklászni. Főleg akkor, ha az Interneten nem található ilyesmiről semmi. Gróf Keglevich István a XIX. Század végefelé a pesti Nemzeti Színházat felügyelő hivatalnoka, akkori elnevezés szerint intendánsa volt

gr%c3%b3f%20keglevicn%20istv%c3%a1nSzeretek régi idők történetei körül bóklászni. Főleg akkor, ha az Interneten nem található ilyesmiről semmi. Gróf Keglevich István a XIX. Század végefelé a pesti Nemzeti Színházat felügyelő hivatalnoka, akkori elnevezés szerint intendánsa volt

, Fontos pozíció lehetett, mert maga a császár és király, Ferenc József nevezte ki. Feladata a színház elvi irányítása lett volna. E helyett azonban mindenkivel összeveszett, mindenbe beleszólt. Az előadandó színdarabokba, a rendezők munkájába, a díszletbe, a próbákba, sőt, a szereposztásba is. Nopcsa Elek színigazgató a haját tépte. De sikerre áhítozó színésznők kedveskedtek a jóképű grófnak, keresték a kegyeit. Olykor még nemi…. bocsánat, némi áldozatot is hajlandóak voltak hozni erényeik oltárán egy főszerepért. Keglevich nevéhez, korához kötődik a „szereposztó dívány" kifejezés.

   Az intendáns imádta a művészetet, főként a művésznőket. Régimódi kifejezéssel élve nagy természete volt. Feleségét, Esterházy Angelikát is lecserélte a jóval fiatalabb Lánczy Ilkára, a Nemzeti Színház igen szemrevaló színésznőjére.

   Ha olyan hangulata volt, segítőkész is tudott lenni. Feljegyezték róla, hogy egy színész panaszkodott, mert társai folyton ugratják, piszkálják, elégedetlenek vele és rosszízű pletykákat terjesztenek róla. Könyörgöm gróf úr, segítsen. Egy hét múlva visszaállt a bizalom, újra kedves lett mindenki a színészhez. Hogy csinálta? Elterjesztette róla, hatalmas összeget veszített a lóversenyen és szinte nyomorogni kényszerül.

   Egyszer egy mágnástársa így faggatta a Nemzeti Kaszinóban: Pista, igaz, hogy bármelyik színésznő szívesen bebújik az ágyadba? Azok terjesztik ezt, akik úgy gondolják, hogy a cukrász folyton édességet eszik, tért ki az egyenes válasz elől Keglevich.

   Az intendáns szerepét jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára tölti be, de teljhatalma a szereposztó díványra nem terjed ki.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.