2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Terminál Workhouse-Manna bemutatja: Szentandrásnapi mámor – zenés vígnépszínművelet

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98762"><img class="image image-preview" src="/files/images/manna_0.preview.jpg" border="0" width="495" height="327" /></a></span>Mi történik, ha a tündérmesét felülírja a kis magyar valóság? Ha kiforgatjuk sarkaiból Shakespeare egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álmot, a történetet kiragadjuk a fantáziavilágból és áthelyezzük egy Borsod megyei faluba? A Terminál Workhouse február 17-én mutatja be Szentandrásnapi mámor című „zenés vígnépszínműveletét" a Sanyi és Aranka Színházban. <p> 

manna 0.previewMi történik, ha a tündérmesét felülírja a kis magyar valóság? Ha kiforgatjuk sarkaiból Shakespeare egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álmot, a történetet kiragadjuk a fantáziavilágból és áthelyezzük egy Borsod megyei faluba? A Terminál Workhouse február 17-én mutatja be Szentandrásnapi mámor című „zenés vígnépszínműveletét" a Sanyi és Aranka Színházban.

 

manna 0.previewMi történik, ha a tündérmesét felülírja a kis magyar valóság? Ha kiforgatjuk sarkaiból Shakespeare egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álmot, a történetet kiragadjuk a fantáziavilágból és áthelyezzük egy Borsod megyei faluba? A Terminál Workhouse február 17-én mutatja be Szentandrásnapi mámor című „zenés vígnépszínműveletét" a Sanyi és Aranka Színházban.

 

Shakespeare Szentivánéji álma a színháztörténet egyik leggyakrabban játszott vígjátéka, amiben lehengerlő módon keverednek a társadalmi függőségek az ösztönvilággal, a népszokások tündéries világa a városi miliővel, az „elitosztály" a munkás réteggel, a misztikum a valósággal, mindez pedig egy szappanoperát megszégyenítő szerelmi kavarodásba ágyazva.

 

A nemrégiben alakult, független színházi alkotókból álló Terminál Workhouse ennek a rendkívül sokrétű, éppen ezért újabb és újabb megfejtésekre szoruló darabnak a parafrázisát mutatja be egy magyar falusi környezetbe ágyazva. A varázsvilágot elfogadva evidensnek veszünk teljesen indokolatlan dolgokat. Az előadás a tündérek lakta erdőt falusi kocsmára, Puck varázsnedűjét pedig egy jófajta kisüsti pálinkára cseréli, aminek hatására feltárulhatnak a szerelmi kavarodás lelki okai.

 

Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap, Szent András napján tartja esküvőjét a falu volt TSZ-elnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám – ahogy az már lenni szokott – a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu új kocsmárosa és az ősi családi recept alapján készült pálinka jól megkavarja a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a sámándob, meg a 800 éves tiszta vérvonalú disznó, meg a kisgömböc és minden szál összegabalyodik.

 

A fiatalok állandó vívódása – hátrahagyni mindent, a megszokottat, a hagyományokat, és új életet kezdeni valahol külföldön; a kelet-magyarországi helyzetkép személyes tragédiái, amelyeket így vagy úgy, de jól ismerünk mindannyian: komolynak tűnő témák, melyek átjárják sokunk mindennapjait. Mindezt azonban nem búbánattal, sokkal inkább humorral, iróniával, rengeteg nevetéssel, kiváló magyar muzsikával és sírvavigadással teszi igazán élvezhetővé, érthetővé és elgondolkodtatóvá az előadás. 

 

Játsszák:

BAKONYI Alexa / KÁLÓCZI Orsolya

GERLITS Réka

GÉCZI Zoltán

MOLNÁR Gusztáv

Zene: Pagonyi András, Zenél: Simon Attila, Jelmez: Tóth Hajni

Produkciós vezető: GÁSPÁR Anna

A szövegkönyvet Shakespeare Szentivánéji álom cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: DANCSECS Ildikó

 

A Manna Kulturális Egyesülettel közösen létrehozott produkciót a Terminál Workhouse február 17-én, szerdán 19.00-kor mutatja be a Sanyi és Aranka Színházban. (Budapest, Mátyás utca 9.)

 

https://hu-hu.facebook.com/sanyies.arankaszinhaz

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.