2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Újdonságok kóstolója

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98828"><img class="image image-preview" src="/files/images/ujdon-1.preview.jpg" border="0" width="477" height="477" /></a></span> Már hagyomány a Borháló üzleteiben, hogy időről - időre felülvizsgálják a készleteiket és az újonnan érkező borokból bemutatót tartanak. Ilyenkor gyakrabban nyílik az ajtó, sűrűbben jönnek a látogatók, vásárlók. Valamennyien egyetértenek abban, hogy érzékelhetően bővül a választék, egyre színesebb a paletta, folyamatosan bukkannak fel érdekes, új borok.

ujdon 1.preview Már hagyomány a Borháló üzleteiben, hogy időről – időre felülvizsgálják a készleteiket és az újonnan érkező borokból bemutatót tartanak. Ilyenkor gyakrabban nyílik az ajtó, sűrűbben jönnek a látogatók, vásárlók. Valamennyien egyetértenek abban, hogy érzékelhetően bővül a választék, egyre színesebb a paletta, folyamatosan bukkannak fel érdekes, új borok.

ujdon 1.preview Már hagyomány a Borháló üzleteiben, hogy időről – időre felülvizsgálják a készleteiket és az újonnan érkező borokból bemutatót tartanak. Ilyenkor gyakrabban nyílik az ajtó, sűrűbben jönnek a látogatók, vásárlók. Valamennyien egyetértenek abban, hogy érzékelhetően bővül a választék, egyre színesebb a paletta, folyamatosan bukkannak fel érdekes, új borok.

ujdon 2.thumbnail Így van ez a Reiter Ferenc utca egyik sarkán található üzletben is, ahová most öt új bor is érkezett. A Győr közelében, Győrújbaráton működő Babarczi Családi Pincészet 2005-ös Müller Thurgau bora már a nevével is felhívja magára a figyelmet. A „hétköznapi" borkedvelő mindjárt itt elcsodálkozik, hiszen a bort régebben mi Rizlingszilváni néven ismertük. Ám ez nem egészen helytálló. Sokáig úgy gondolták, hogy a Rajnai Rizling és a Zöldszilváni keresztezésével állította elő a szőlőt a svájci Hermann Müller, még a XIX. század végén. A legújabb kutatások azt igazolják, hogy inkább a Rizling és a Saszla tekinthető „szülőknek". A Thurgau pedig egy svájci kanton neve. A fajta Németországban igen elterjedt, de mindjárt utána talán a második legnagyobb termelője a világon, Magyarország. A bor nagyon szép „kerek" jól iható. Nem hasonlít sem az Olaszrizlinghez, sem az Irsaihoz, jellegzetes illatát – melyet főleg a Rajnai Rizling adja – inkább a kettő közé helyezhetjük. Éppen ezért talán nem mindenki kedveli, aki viszont igen, az nagyon. Ez a kellemes fehérbor fröccsnek is kiváló. Felbontva, hűtőszekrényben tartva még tíz nap után sem veszít értékéből, lezártan akár fél évig is tárolható. A most beszerzett mennyiséggel bátran nézhetünk a nyári meleg elé! Szárnyasokhoz, halakhoz kínálhatjuk, fűszeres mártásos ételek mellé is jó lehet.

ujdon 3.thumbnail Észak-Balatonról, a Nagy & Nagy Borászat két borral is szerepelt ezen a bemutatón A borászat központja a magyar Provence festői vidékén, Sümegtől 12 km-re található, egy csendes kis faluban, Uzsán, a volt Esterházy grófi pince épületében. Jelenleg harminc hektáron gazdálkodnak Kiemelkedő ár-érték arányú boraik a megszokott palackozáson kívül kétliteres és háromliteres „dobozos" formában is kaphatóak. Ez utóbbi tartalma négy, hagyományos palackkal egyenlő. Friss, karakteres 2015-ös Olaszrizlingjük reduktív technológiával, 12 alkoholfokkal készült, tehát túl nehéznek nem nevezhető. Inkább könnyed „nyári bor". Ez utóbbi állítás ugyanígy érvényes az általuk előállított Pinot Noir roséra is. Függetlenül attól, hogy a rosé most valóban divat, íze, gyümölcsössége miatt szeretik, keresik a fogyasztók.

ujdon 4.thumbnail A borkedvelők jól ismerik az egri borvidéken dolgozó Vincze Béla nevét. „Az Év Bortermelője" lett 2005-ben. Gazdálkodására jellemző, hogy céltudatosan kereste azokat a jelenleg nem hasznosított, termelésből kivont területeket, amikről az öregek elbeszéléséből tudni lehetett: egykor kiváló borok származtak onnan. Ültetvényei egy részén 2005-től vegyszermentes, biológiai növényvédelmet alkalmaz. A 2012-es Cabernet Sauvignonjában benne van Eger íze, vadhúshoz, fácánhoz elsőrangú. A jellegzetes, könnyen felismerhető, Cabernetes, csokoládés illatot mutatja. Két évig érlelték nagy ászokhordóban, ezért a tanninos íz egyáltalán nem meglepő ennél a 12 fokos bornál. Üvegpalackban és kétliteres változatban is kapható a Borháló üzleteiben.

ujdon 5.thumbnailA kóstoló sor utolsó tagja ezúttal a dél-balatoni Kéthely határában dolgozó – osztrák tulajdonú, igen modern, Ax Pincészettől származott. Már a palack különleges megjelenésű címkéjén is azonnal szembetűnő, hogy itt egészen új utakon járnak. Élénk és változó világot jelenít meg, ahol a kultúra a legújabb technológia eszközeivel ötvöződik. Rövidesen a nevük is megváltozik majd, legújabb boraik már Kristinus néven kerülnek forgalomba. A testes, nehéz, 14,5 fokos, 2009-es Cabernet Sauvignonjuk most van csúcson, teljes érésben, erről jellegzetes, „lekváros" íze árulkodik. Jól példázza, hogy a Dél-Balaton vidékén is lehet komoly, nagy borokat készíteni. Kínálatukból Zweigelt és Merlot is kapható a Borháló üzleteiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.