2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A várakozásoknál is nagyobb mértékben nőtt a magyar gazdaság 2015 végén

3 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98890"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1211.jpg" border="0" width="224" height="225" /></a></span>A magyar gazdaság teljesítménye a vártnál is nagyobb mértékben gyorsult a negyedik negyedévben, ezzel megközelítette éves szinten a 3 százalékos növekedést. A bővülést vélhetően felhasználási oldalról a nettó export és a fogyasztás, termelési oldalról leginkább ipar és a szolgáltatás húzhatta, de nem lepődnénk meg egy kedvezőbb beruházási teljesítmény láttán sem.

images 1211A magyar gazdaság teljesítménye a vártnál is nagyobb mértékben gyorsult a negyedik negyedévben, ezzel megközelítette éves szinten a 3 százalékos növekedést. A bővülést vélhetően felhasználási oldalról a nettó export és a fogyasztás, termelési oldalról leginkább ipar és a szolgáltatás húzhatta, de nem lepődnénk meg egy kedvezőbb beruházási teljesítmény láttán sem.

images 1211A magyar gazdaság teljesítménye a vártnál is nagyobb mértékben gyorsult a negyedik negyedévben, ezzel megközelítette éves szinten a 3 százalékos növekedést. A bővülést vélhetően felhasználási oldalról a nettó export és a fogyasztás, termelési oldalról leginkább ipar és a szolgáltatás húzhatta, de nem lepődnénk meg egy kedvezőbb beruházási teljesítmény láttán sem.

A KSH előzetes becslése szerint az éves GDP-növekedés üteme 2015 IV. negyedévében 3,2 százalékra gyorsult. Az előző negyedévhez viszonyított – szezonális és naptárhatással kiigazított – növekedési ütem szintén erősödést mutatott, így a gazdaság növekedése folyamatos volt 2015-ben. A gazdasági teljesítmény erősödése ezzel megtörte a három negyedéve tartó lassú lecsúszást is

Decemberben közzétett előrejelzésünkben a gazdasági teljesítmény jelentős javulására számítottunk a negyedik negyedévben, ám a növekedés mértéke még a vártnál is nagyobb. Az erős hajrának köszönhetően 2015 egészét nézve a hazai GDP-növekedés 3 százalék közelében maradt, egészen pontosan 2,9 százalékot tett ki.

A KSH előzetes becslésében nem közli a növekedés szerkezetének részletes adatait, így ennek okairól csak sejtéseink lehetnek. Termelési oldalról elsősorban a szolgáltató szektor és az ipar élénkülése húzhatta a gazdaságot, de nem kizárt a mezőgazdaság magára találása sem. Összességében azonban az ipari teljesítmény lehetett a legerősebb motor, tekintettel arra, hogy a tavalyi év utolsó három hónapjában 9,4-10,1 százalék közötti év/év növekedést regisztrált a KSH. Eközben az építőipar stagnálására számítunk, mivel míg október-novemberben jelentősen zsugorodott az ágazat termelése éves összevetésben, addig decemberre vonatkozóan növekedést mért a KSH.

A felhasználási oldalon meglátásunk szerint a fogyasztás lehetett a legfőbb motor, melyet a nettó export közel azonos mértékben segíthetett. Utóbbi jó teljesítményét jelezheti, hogy 2015 utolsó három hónapjában összességében az export rendkívül jól teljesített – összhangban az iparral -, míg az import növekedése mérsékeltebb maradt. Nem zárnánk ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy a beruházások kedvező évzárást produkáltak az uniós források lehívásának hajrája miatt. Ezt támaszthatja alá az építőipar jelentős decemberi növekedése, amely a beruházásokban is megjelenhet. Ezzel a szcenárióval számoltunk decemberi előrejelzésünk során is. Mindezen feltételezések helyességét csak a KSH márciusi részletes adatközlése igazolhatja vagy cáfolhatja.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.