2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Álorvosok

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99184"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1217.jpg" border="0" width="219" height="219" /></a></span>Ha valaki rendszeres olvassa a lapok bűnügyi rovatait, minduntalan előbukkan egy-egy bűncselekmény kapcsán az álorvos, a sarlatán.

images 1217Ha valaki rendszeres olvassa a lapok bűnügyi rovatait, minduntalan előbukkan egy-egy bűncselekmény kapcsán az álorvos, a sarlatán.

images 1217Ha valaki rendszeres olvassa a lapok bűnügyi rovatait, minduntalan előbukkan egy-egy bűncselekmény kapcsán az álorvos, a sarlatán.

   A legsérülékenyebb csoportnak számító daganatos betegek többsége a gyógyulás leghalványabb reményébe is belekapaszkodik, és a remény megtartása érdekében olyan irreális állításokban is képes hinni, amelyeket egészségesen elutasítana. A nem halálos, de nagy fájdalommal járó betegségektől szabadulni akarók is könnyen becsaphatók. Ezt használják ki a sarlatánok.

   Többfajta is létezik belőlük. Az első csoportba az egészségügyi szervezethez valaha közel állók, beteghordozók, néhány félévet elvégző medikusok, asszisztensek tartoznak. Ők kórházak krónikus osztályai, rendelőintézetek várótermei körül sündörögnek, igyekeznek kapcsolatba lépni a könnyen befolyásolható betegekkel és használhatatlan pasztillákat kínálnak horribilis áron a biztos gyógyulás reményében. Megemlítem, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint aki azt a látszatot kelti, hogy ő orvos, a kuruzslás bűntettét követi el és egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

   Ide sorolhatók azok az orvosok is, akiket eltiltottak foglalkozásuk gyakorlásától. Ismerik a szakkifejezéseket, empatikusak a beteg ember iránt. Érdekes, hogy a társadalom felsőbb rétegéhez tartozók is áldozatul eshetnek a szélhámosoknak. Például Kennedy elnök és a First Lady is, akiket éveken keresztül „gyógyított" az általa kotyvasztott, amfetamint is tartalmazó  szerekkel Max Jacobson, egy foglalkozástól eltiltott orvos. Olyan „doktor" is van, akinek doktorátusa valódi, csak éppen nem orvosi. Például vegyész, biológus.

   A második csoportba az internetes szélhámosok tartoznak. Biztos gyógyulást ígérnek mindenfajta betegségre. Nem állítják, hogy orvosok, de azt ígérik, hogy hatásos szert sikerült előállítaniuk, vagy külföldről beszerezniük a betegségek gyógyítására. A felkínált pasztillák, kapszulák, tinktúrák ártalmatlanok, de elvonják a betegeket a hozzáértő orvostól, akinél egyébként várólista van, vagy órákat kell szobrozni a bejutáshoz. Mégis csak egyszerűbb egy pasztillát bevenni.

   A harmadik csoportnak rendelője van. Különleges gyógymódok tudójaként hirdeti magát, távol keleti államokban tett szert speciális képességekre. Nem gyógyszereket szedetnek a beteggel, hanem eszközökkel, gépekkel, mágnessel, kézrátéttel, speciális masszírozással, szuggesztióval, különleges ivóvízzel kezelik a hozzájuk fordulókat. Ebbe körbe tartoznak a csontkovácsok is. A rendelő néha Kínában, Dél-Amerikában van, de a gyógyulást remélők nem riadnak vissza a költséges utazástól. Gyakran láthatunk a televízióban drága utazásokhoz anyagi segítséget kérőket.

   A negyedik csoport azt ígéri, hogy a daganatot, rákos sejteket műtét nélkül távolítja el. A sarlatán kitapogatja a beteg hasát, majd nyomkodni kezdi, vér jön elő és diadalmasan felmutatja a kivett daganatot. Majd a vért gondosan letöröli és a beteg teste teljesen ép, nyoma sincs a „műtétnek". Egy ilyen csodadoktor azt is megengedte, hogy filmfelvétel készüljön tevékenységéről. Ha jól emlékszem, világhírű bűvészünk Rodolfo magyarázta el a trükköt harminc évvel ezelőtt. A csodadoktor a körmei alá vékony tűvel szúrásokat ejt, a kis sérülés azonnal zár, a kezeken nem látszik semmi. De ha nyomkodni kezdi a páciens hasát, lassan előszivárog a vér és utána már gyerekjáték egy darabka sertéshús gombócot is a testhez nyomni, majd diadalmasan felmutatni.

   Az ötödik csoport hamis okmányokkal „dolgozik". A Heves Megyei Főügyészség néhány évvel ezelőtt vádat emelt egy álorvos ellen, aki hamis diplomával praktizált éveken át. A vádlott Olaszországban vásárolt egy diplomát, amellyel igazolta, hogy az Universitá di Bologna általános orvosi karát elvégezte. Oklevelét honosíttatta az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál, ennek alapján még az Orvosi Kamarába is felvették. A sorozatos szakmai hibák miatt mégis kiderült a csalás. Kuruzslás és közokirat hamisítás miatt ítélték börtönre.

   Az orvos helyett betegségével másokhoz fordulók gondolják át döntésüket. A klinikák, az orvostudomány művelői három funkciót látnak el. A gyógyító, az oktató és a kutató munkát. Ha bármilyen új felfedezés, gyógyító módszer merülne fel és hatásosnak bizonyulna, azt kellő ellenőrzés után beépítenék a terápiába. A sarlatánokhoz fordulva végzetes hibát követhetünk el, akár az éltünkkel is fizethetünk érte.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.