2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Összeférhetetlenség

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99232"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1220.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>Tisztelt Jogvédő Szervezet! Először is köszönetemet fejezem ki, hogy térítésmentesen adnak jogi tanácsadást bármelyik szerencsétlen civilnek, aki a paragrafusok útvesztőiben, ebben a nagy sötétlő erdőben nem tud eligazodni. Igyekszem felvázolni helyzetemet és kérem, állapítsák meg, fennáll-e esetemben az összeférhetetlenség?             

images 1220Tisztelt Jogvédő Szervezet! Először is köszönetemet fejezem ki, hogy térítésmentesen adnak jogi tanácsadást bármelyik szerencsétlen civilnek, aki a paragrafusok útvesztőiben, ebben a nagy sötétlő erdőben nem tud eligazodni. Igyekszem felvázolni helyzetemet és kérem, állapítsák meg, fennáll-e esetemben az összeférhetetlenség?             

images 1220Tisztelt Jogvédő Szervezet! Először is köszönetemet fejezem ki, hogy térítésmentesen adnak jogi tanácsadást bármelyik szerencsétlen civilnek, aki a paragrafusok útvesztőiben, ebben a nagy sötétlő erdőben nem tud eligazodni. Igyekszem felvázolni helyzetemet és kérem, állapítsák meg, fennáll-e esetemben az összeférhetetlenség?                        

   Tisztában vagyok azzal, hogy a közélet és a gazdasági kapcsolatok áttekinthetőségét hivatottak biztosítani azok a rendelkezések, amelyek megtiltják, az önkormányzati képviselők, a polgármesterek, a köztisztviselők, illetve a közalkalmazottak gazdasági tevékenységek folytatását. A korlátozás természetesen attól függ, ki hol helyezkedik el a hivatali hierarchiában, hogyan kapcsolódik a közhatalomhoz. Hát éppen ezzel van problémám.

  Feleségem mérnök, én technikus vagyok, tíz éve alapítottunk Mogyorós községben egy kis vállalkozást, egyetlen alkalmazottal, közös gyermekünkkel, aki informatikus és műszaki rajzoló. Törpe vízművek tervezésével és kivitelezésével foglalkoztunk.

  Másfél évvel ezelőtt, 2014. október 12.-én Mogyorós nagyközség önkormányzatának képviselőjévé választottak. A jegyző figyelmeztetett, hogy mint képviselő, nem lehetek tagja gazdasági társaságnak. Ekkor zokszó nélkül kiléptem kis cégünkből.

   Éjjel-nappal szorgalmasan dolgoztam az önkormányzatnál, így 2015. március 1.-én kineveztek a műszaki csoport vezetőjének, elég szép fizetéssel plusz prémium. Volt dolog épp elég, vízvezeték, csatorna- és útépítés, szakvélemények, építési engedélyek és hasonlók. Minthogy köztisztviselő lettem, jegyzőnk felszólított képviselői mandátumomról való lemondásra. Mert a törvény szerint egy önkormányzatban nem lehetek egyszerre mind a kettő.

   És itt kezdődtek a problémák. Lemondó levelem írása közben ért a hír, hogy népszavazást tartunk. Ennek eredményeként nagyközségünk két részre szakadt. Én Felsőmogyoróson lettem önkormányzati képviselő és Alsómogyoróson maradtam a műszaki csoport vezetője. Így elkerülhetőnek látszott az összeférhetetlenség. De a helyzet bonyolódott. Felsőmogyorós  műszaki szakember nélkül maradt. Az új hivatal nem talált megfelelő végzettségű munkatársat, feladat viszont volt elég, ezért a két polgármester megállapodott abban, hogy másodállásban elvállalhatom a pozíciót. Helyismeretem, gyakorlatom alkalmassá tett erre. Első feladatként egy törpe vízmű megtervezését kaptam. A feleségem cége lett volna a legjobb megoldás negyedáron, de ez tényleg az összeférhetetlenség tipikus esete. Különben is köztisztviselő nem létesíthet máshol munkavégzésre irányuló jogviszonyt.

   Ekkor mentőötletem támadt. Bízzanak meg tudományos munkával, mert a köztisztviselőkről szóló törvény szerint tudományos, vagy oktatói munka végzéséhez nem kell engedély. A jegyzőnk aggályosnak találta ezt a megoldást. Most azt szeretném tudni, ha oktatói tevékenységem részeként tervezem meg a törpe vízművet, például egy tanfolyam keretében, a hallgatók segítségével, akkor ez összeférhetetlen-e, tekintettel az önkormányzatoknál betöltött funkcióimra? Fáradozásukat előre is megköszönöm.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.