2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mandulafa-virágzás testközelből a Pócz Pincészetnél

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99336"><img class="image image-preview" src="/files/images/mandulafa.preview.jpg" border="0" width="478" height="640" /></a></span>A dél-balatoni Pócz Pincészetnél idén is rendhagyó módon várják a tavasz beköszöntét. Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a dél-balatoni pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását. <p> 

mandulafa.previewA dél-balatoni Pócz Pincészetnél idén is rendhagyó módon várják a tavasz beköszöntét. Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a dél-balatoni pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását.

 

mandulafa.previewA dél-balatoni Pócz Pincészetnél idén is rendhagyó módon várják a tavasz beköszöntét. Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a dél-balatoni pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását.

 

A kishegyi Pócz Pincészet udvarában számos mandulafa áll, amelyek virágba borulását minden évben megcsodálják az arra járók. Idén a méhek zsongása vagy a pincészet kertjében virágzó százszorszépek már jelzik, hogy közeledik a tavasz, talán már a mandulafa virágzására is csak néhány napot kell várni. A kerékpárral, autóval vagy gyalog érkező, kikapcsolódni vagy feltöltődni vágyó vendégek számára a balatonlellei Kishegyen lévő Pócz Pincészet ideális helyszínválasztásnak bizonyul a hosszú hétvégére.

 

A tavasz megünneplésére idén március 12-től 15-ig kerül sor, amely idő alatt minden érdeklődő különleges gasztroprogramon vehet részt a Pócz Pincészetnél. Így az érdeklődők többek között Pócz József vezetésével bejárhatják a pincét, vagy hordós tételeket is kóstolhatnak a disznótoros borkorcsolya mellett, és sok egyéb program várja őket. Pócz Jószef felhasználja az alkalmat arra, hogy bemutassa legújabb borait, köztük az Irsai Olivért ('15), a sauvignon blanc-t ('15) és a birtok legjobb boraiból házasított prémium cuvée-it ('13).

 

A dél-balatoni egyik meghatározó pincészete, a Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, a pincészet vezető borásza és egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 1991-ben kezdte felépíteni ma már nemcsak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással is kibővült birtokát.

A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják.

 

Főbb boraik között a világfajták – sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon – mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból – Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos – készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.

 

Pócz Pincészet – Páros Cuvée 2013 (sauvignon blanc és chardonnay)

„A bor illatban hozza a mindkét fajtától kötelezően elvárható fehér húsú gyümölcsösséget (alma, kései körte) és virágos jelleget – meglehetősen intenzíven -, ízben pedig mindez egy krémes érzettel egészül ki. A savtartalom mennyiségre optimális, a bor kellően frissnek, élénknek hat, teste közepesen telt. A borász ajánlása szerint ez a cuvée főleg a halételek mellett tudja megmutatni legszebb erényeit, mint amilyen a fogas. Csőben sütve, pirított mandulával, balzsamecetes zöldségágyon." (Balatoni Borkalauz)

 

www.poczpinceszet.hu

https://www.facebook.com/poczpinceszet

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.