2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy igazi gerilla

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99469"><img class="image image-preview" src="/files/images/Berki%20Tam%C3%A1s%20(X).jpg" border="0" width="98" height="114" /></a></span>Berki Tamás 70 éves. Korosztálytól függetlenül „van-e, ki e nevet nem ismeri?" Ha mégis akadna, felfrissítem az emlékezetét.  Pályakezdőként a Gerilla Együttes alapító tagja. Vámos Miklós szerint már akkor olyan hangja volt, hogy operában is megállta volna a helyét.

berki%20tam%c3%a1s%20(x)Berki Tamás 70 éves. Korosztálytól függetlenül „van-e, ki e nevet nem ismeri?" Ha mégis akadna, felfrissítem az emlékezetét.  Pályakezdőként a Gerilla Együttes alapító tagja. Vámos Miklós szerint már akkor olyan hangja volt, hogy operában is megállta volna a helyét.

berki%20tam%c3%a1s%20(x)Berki Tamás 70 éves. Korosztálytól függetlenül „van-e, ki e nevet nem ismeri?" Ha mégis akadna, felfrissítem az emlékezetét.  Pályakezdőként a Gerilla Együttes alapító tagja. Vámos Miklós szerint már akkor olyan hangja volt, hogy operában is megállta volna a helyét.

   Már 13 éves korában gitározott, énekelt, iskolai zenekart alakított. Érettségi után a Műegyetem Gépelemek Tanszékén dolgozott,Vörös Imre professzor mellett, de belekóstolt az egyetemi tanulmányokba is.

   1967-ben „váltott", megalakította a Gerilla Együttest (triót) Vámos Miklóssal és Gergely Ágnessel (aki Koncz Zsuzsával duettezve később megnyerte az egyik Ki-Mit-Tud-ot.), majd Rohonyi Mariannal. Az együttes sok helyen fellépett, többek között a Mikroszkóp Színpadon is. Három műfaj fontos nekem, mondta akkoriban. A Pol-Beat, a Folk-Beat és a Protest Song. Számos antirasszista szövegű dalt írt. Az akkori újságok szerint az együttes a Pol-Beat legismertebb hazai képviselője lett. Bár családi indíttatását nézve azt gondolhattuk, hogy a KISZ központi művészegyüttesénél, vagy valami hasonló állampárti zenekarnál fog dolgozni, de legalábbis a rendszert propagáló dalokat énekel majd. Nem így történt. Éppen ellenkezőleg. Dalszövegei kritizálták a fennálló rendszert, amennyire a cenzúra csak engedte.     

   Berki Tamás beiratkozott a Gonda János vezette Bartók Béla Konzervatórium dzsessz-tanszakára. 1973-ban diplomázott, a vizsgaelőadásán vastapsot kapott a Vörösmarty-téri ORI palota nagytermében.

   Kifejezetten kedves, udvarias, szerény és barátságos mindenkivel. Miután hivatásos énekes lett, rájött arra, hogy megélni csak úgy lehet éneklésből, ha mellette rokontevékenységeket is folytat. Persze ez nem elhatározás, hanem tehetség kérdése.. Dzsessz éneket tanított zeneiskolákban, még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Főiskoláján is. Több zenekarban szerepelt, többek  között hosszú időn keresztül a Benkó Dixieland Együttes szólóénekeseként, bejárták szinte az egész világot. Zenei tárgyú újságcikkeket írt a Mai Napnak. Önálló zenekart is alakított, például a sikeres Interbrass-együttest és a Berki Tamás Band-et..

  Húsz éven át másodállásban a Magyar Művelődési Intézet zenei munkatársaként dolgozott. A Danubius rádióban műsort vezetett és televíziós szerkesztőként a Duna Televízió és az m2 Televízió is foglalkoztatta. Hét szólólemeze jelent meg.

   2004-ben a Magyar Dzsessz Szövetség Életmű Díját, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Pályakezdőként ismerve nem gondolta volna senki, hogy ilyen sikeres életpályát fog befutni ezen a nagyon nehéz terepen.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.