2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pénzforgalmi szabálysértések miatt az MNB bírságot vetett ki a K&H Bank Zrt-re

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/73668"><img class="image image-preview" src="/files/images/mnblogo_1.jpg" border="0" width="132" height="138" /></a></span>A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016.03.10.-én közzétett határozatában huszonhétmillió forintra bírságolta a K&H Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. június 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket. <p> 

mnblogo 1A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016.03.10.-én közzétett határozatában huszonhétmillió forintra bírságolta a K&H Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. június 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

 

mnblogo 1A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016.03.10.-én közzétett határozatában huszonhétmillió forintra bírságolta a K&H Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. június 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

 

Az MNB határozatban megállapította, hogy a K&H Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt azzal, hogy a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei részére nem biztosította havonta legalább egyszer díj, költség és egyéb fizetési kötelezettségmentesen az utólagos tájékoztatást (számlakivonat) és megsértette e törvény előírását a pénzforgalmi számlanyitásra vonatkozóan. A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályait megsértve pedig nem biztosította teljes körűen, hogy az elektronikus csatornán benyújtott, konverziót nem igénylő forint fizetési megbízások 4 órán belül eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához, továbbá nem biztosította maradéktalanul, hogy a bankkártyát elfogadó ügyfelei részére a kártyás fizetési műveletek jóváírása haladéktalanul, és az előírásoknak megfelelő értéknap alkalmazásával kerüljön sor.

 

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb 2016. június 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. augusztus 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

 

A jogsértésekre tekintettel a jegybank huszonhétmillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. A döntés során a jegybank a hitelintézet terhére értékelte, hogy a feltárt jogszabálysértéseknél a szabálysértő állapot a hitelintézet szerződéses feltételeibe, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá a jogosulatlan díjfelszámítással a hitelintézet jelentős összegű jogosulatlan bevételhez jutott. Szintén a hitelintézet terhére került értékelésre, hogy a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján a bankkártya elfogadásból származó fizetési műveleteknél alkalmazott nem megfelelő értéknap a hitelintézet részére jogosulatlan kamatbevételt (float) eredményezett.

 

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók és mikrovállalkozások jogainak érvényesülését, a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.