2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Számmisztika

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99664"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaa_16.jpg" border="0" width="471" height="342" /></a></span>Ősrégi hit, hogy a számoknak varázserejük van. Több számhoz is fűződik babona, ezekből válasszunk ki egyet, a 7-est. Amelynek bűvös erejét több meggyőző adat, tény is bizonyítja.

aaa 16Ősrégi hit, hogy a számoknak varázserejük van. Több számhoz is fűződik babona, ezekből válasszunk ki egyet, a 7-est. Amelynek bűvös erejét több meggyőző adat, tény is bizonyítja.

aaa 16Ősrégi hit, hogy a számoknak varázserejük van. Több számhoz is fűződik babona, ezekből válasszunk ki egyet, a 7-est. Amelynek bűvös erejét több meggyőző adat, tény is bizonyítja.

   Kezdjük a Bibliával. Isten a világot 7 nap alatt teremtette, ideértve pihenőnapját is. Mózes 7 napig volt a Sinai hegyén, ahonnan a kőtáblákat lehozta. (vagy kifaragta?)  Salamon temploma 7 évig épült.

   A Miatyánkban 7 kérés van. Szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod. Legyen meg a Te akaratod. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Bocsásd meg a mi vétkeinket. Ne vígy minket a kísértésbe. Szabadíts meg a gonosztól.

   A keresztény vallás 7 szentséget ismer. Egyházi rend. Szentmise. Keresztség. Bérmálás. Házasság. Bűnbocsánat. Utolsó kenet. És 7 főbűnt. Kevélység. Fösvénység. Bujaság. Irigység. Torkosság. Harag. Jóra való restség.

   Következhet az ókor. Apolló lantján 7 húr van. A görög mitológia 7 bölcset említ. Vitatottak a személyek, de mindenképpen köztük van Thalész. Szolón. Leophantosz, Püthagorasz, Anaxagorasz, Leophantosz és Epidemimész. Múzsából is 7 a leghíresebb. Kalliopé (tudományok), Thália (színház), Terpszikhoré (tánc), Melpomené (tragédia, gyász), Kleió (történetírás), Uránia (csillagászat) és Erátó (szerelem).

   Az ókori világ 7 csodája közismert. A gizai nagy piramis. Szemirámisz függőkertje. Mauzolosz király sírja. Artemisz temploma. Phediasz Zeusz szobra. Az olimpiai Zeusz szobor. A fároszi világítótorony.

   Magyar történelem. Anonymus szerint Etelközben 7 fejedelmi férfi (vezér) kötött szövetséget. Álmos (Árpád apja). Előd. Kund. Ond. Tas. Huba. Töhötöm.

   A csillagászat is kiveszi a részét a 7-es számból. A Göncöl-szekér 7 csillagból áll. A naprendszer 7 bolygója: Föld. Jupiter. Szaturnusz. Uránusz. Merkúr. Vénusz. Mars. A szivárvány is 7 színből áll. Vörös. Narancssárga. Sárga. Zöld. Világoskék. Sötétkék. Ibolya.

   És hát a mesék. 7-fejű sárkány. Hófehérke és a 7 törpe. 7-ed 7 ország. Filmekről se feledkezzünk meg.. A 7 mesterlövész (Yul Brynner). A 7-dik kereszt (Spencer Tracy).         7 tenger ördöge (Errol Flynn).

   7-köznapjainkban is gyakran előfordúl a 7-es szám. 7-dik mennyország, 7-pecsétes titok, a magyar kártya első lapja a 7-es (igen értékes, ultimó). A zene 7 alaphangja. (C-D-E-F-G-A-H).

   Befejezésül még egy érdekesség. A 7-ek napján, 2007. 7. hó 7.-én, 7 óta 7 perc 7 másodperckor megnevezték az újkor 7 csodáját. A Kínai Nagy Fal. A Tadzs-Mahal mauzóleum Agrában. Petra sziklatemploma Jordániában. A Machu Picchu romváros Peruban. A római Colosseum. Krisztus szobra Rio de Janeiróban. A Maya lépcsős piramis Mexikóban.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.