2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR 2016/17

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/99766"><img class="image image-preview" src="/files/images/Fischer%20Iv%C3%A1n.preview.jpg" border="0" width="475" height="711" /></a></span>A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2016/17-es sajtótájékoztatóján Fischer Iván</strong> <strong>zeneigazgató</strong> vázolta az idei évad főbb eseményeit (a részletek megtalálhatók a <a href="http://www.bfz.hu/">www.bfz.hu</a> honlapon). <strong>Dr. Hoppál Péter</strong>, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, mint a zenekar főtámogatója elmondta, hogy a BFZ nemcsak hazai szemmel a magyar kultúra legjobb reprezentánsa, hanem a New York Times értékelése szerint a világ legjobb együttese.

fischer%20iv%c3%a1n.previewA Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2016/17-es sajtótájékoztatóján Fischer Iván zeneigazgató vázolta az idei évad főbb eseményeit (a részletek megtalálhatók a www.bfz.hu honlapon). Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, mint a zenekar főtámogatója elmondta, hogy a BFZ nemcsak hazai szemmel a magyar kultúra legjobb reprezentánsa, hanem a New York Times értékelése szerint a világ legjobb együttese.

fischer%20iv%c3%a1n.previewA Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2016/17-es sajtótájékoztatóján Fischer Iván zeneigazgató vázolta az idei évad főbb eseményeit (a részletek megtalálhatók a www.bfz.hu honlapon). Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, mint a zenekar főtámogatója elmondta, hogy a BFZ nemcsak hazai szemmel a magyar kultúra legjobb reprezentánsa, hanem a New York Times értékelése szerint a világ legjobb együttese.

2010 óta 320 millió forintot kapott a zenekar, idén már 1 milliárd 150 millió forintos támogatásban részesül. Sokrétű munkásságát különös módon éppen a nevében szereplő fővárostól a zenekar márciusig még semmit nem kapott. Az együttes azoknak is ajándékot ad, akik a zenei minőséghez kevésbé férnek hozzá. Ilyenek a Kakaókoncertek, a TérTáncKoncert, a Zenevár-sorozat, a mozgássérülteknek és az értelmi fogyatékosoknak tartott előadások, az SOS Gyermekfalu lakóinak szórakoztatása, több megyében a partneriskolák megszervezése stb.

 

Stefan Englert, a BFZ ügyvezető igazgatója kiemelte a Millenárison kimondottan fiataloknak tartott Midnight Music koncerteket. A 18 év feletti ifjúság babzsákokon ülve-fekve hallhatja a muzsikusokat egészen közelről. A General Classic-sorozatban Beethoven 9., 5. és 7. szimfóniáján kívül Bartók-műveket vesznek tőlük lemezre. Gergye Krisztián táncosaival fognak szerepelni a MÜPÁ-ban A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi előadásán. Fischer Iván „szóhoz juttat" kezdő karmestereket a FIÚK- (azaz Fischer Iván Új  Karmestereket mutat be) sorozatban. A Briging Europe ((Európai Hidak) a MÜPÁ-val közös fesztivál, amelyen Európánk országai közül most Franciaország zenei kultúrája lesz soron Debussy, Ravel, Satie és Dutilleux műveivel. A januári ifjúsági maratonon Johannes Brahms muzsikáját hallhatja közönség egész nap.

 

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes a saját hidak építéséről beszélt, amit a fiatal és az idősebb korosztály élvezhet. Az ún. Közösségi Hetek évente mintegy 60 ingyenes koncertet jelentenek templomokban, zsinagógákban, idősotthonokban, gyermekeket segítő programokban. Tavaly több ingyenes hangversenyt tartottak iskolákban és a Családi piknikek keretében, hogy egyenlő esélyeket biztosítsanak mindenkinek a zenehallgatáshoz. A 2015-ben kezdett TérTáncKoncertre hátrányos helyzetű vidéki gyerekeket utaztat a BFZ a fővárosba. Tavaly hétezres közönség előtt 200 (10-16 éves) gyerek lépett fel. 9 megye 15 városából érkeztek a fiatalok és szüleik. Idén még több iskolából 500 diák szerepel majd júniusban a Hősök terén, a Harangozó-díjas Vári Bertalan betanításában. Az előkészületeket fél évvel korábban kezdik a vidéki intézmények együttműködésével. A BFZ ugyanis missziójának tekinti, hogy a zenehallgatást minden gyerek számára hozzáférhetővé tegye, valamint megismertesse őket más életminőséggel. Segítőként mentor-iskolai hálózatot hoztak létre. Tavaly lelkesen táncoltak Mendelssohn Szentivánéji álom című művére, idén pedig Stravinsky Kártyajátékát tűzik műsorra, s itt a gyerekek megjelenítik a kártyafigurákat.

 

A sajtótájékoztató befejezéseként megható jelenet volt, amikor a Németországi Zenebarátok Körének nevében Stefan Englert két új hegedűt ajándékozott Bogdán Lászlónak, Cserdi község polgármesterének, aki aktívan közreműködött cigányzenészeivel a TérTáncKoncerten. A polgármester elmondta, hogy valóban művészet náluk a családoknak havi 50 ezer forintból megélni, nemhogy hegedűt vásárolni.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar törekvése, hogy minden korosztályhoz és a társadalom minden rétegéhez eljuttassa a klasszikus zene szépségét, és a muzsika erejével kapcsolja össze az embereket, a közösségeket. Bérlet- és jegyvásárlás: www.bfz.hu vagy a www.jegymester.hu oldalakon, személyesen pedig a zenekar titkárságán: 1033. Bp. Polgár u. 8-10. B épület – március 18-tól. Beszédesek a nagy magyar karmesterekről elnevezett bérletek: Doráti, Solti, Reiner, Ormándy, Széll.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.