2024.július.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szakemberhiány

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99827"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1242.jpg" border="0" width="226" height="223" /></a></span>Kellene egy beépített szekrény a hallba, nézett rám szigorúan a feleségem, már nem fér el a sok ruha, cipő, kabát, kalap, kesztyű, zokni, táska, semmit nem lehet megtalálni ebben a dzsumbujban. Hívjál egy ide egy asztalost, beszéld meg vele, sürgős. De ne kerüljön egy vagyonba!

images 1242Kellene egy beépített szekrény a hallba, nézett rám szigorúan a feleségem, már nem fér el a sok ruha, cipő, kabát, kalap, kesztyű, zokni, táska, semmit nem lehet megtalálni ebben a dzsumbujban. Hívjál egy ide egy asztalost, beszéld meg vele, sürgős. De ne kerüljön egy vagyonba!

images 1242Kellene egy beépített szekrény a hallba, nézett rám szigorúan a feleségem, már nem fér el a sok ruha, cipő, kabát, kalap, kesztyű, zokni, táska, semmit nem lehet megtalálni ebben a dzsumbujban. Hívjál egy ide egy asztalost, beszéld meg vele, sürgős. De ne kerüljön egy vagyonba!

   Elkezdtem telefonálni. Asztalost nem találtam a kerületben. A városban sem. A megyében sem. Eltűntek az asztalosok. Most mit csináljak? Szerencsére találtam, egy újsághírt kedvenc napilapomban. A Fa Nándor Asztalosipari Technikum 2013-ban érettségizett és szakmunkás oklevelet kapott diákjai találkozót tartanak az Akácfa utcai Kispipa Étterem különtermében. Ahol egykor Seress Rezső énekelte a Szomorú vasárnapot. Az adott időpontban odasettenkedtem a társasághoz. Igen barátságosak voltak, üljön közénk, bácsi. Igyon velünk valamit.

   Egy idő után odafordultam az egyik szimpatikus fiatalemberhez. Tudna készíteni egy beépített szekrényt a lakásomban? Kedvesen válaszolt. A fát már az ókori Egyiptomban is használták bútorkészítésre. Mert a fában sok a légjárat, a fát alkotó sejtek falában lévő rostok, úgynevezett fibrillák között. Ezért olyan tartósak a fából készült szekrények. De én riporternek készülök, nem foglalkozom ilyesmivel. Szólok Gyurinak.

   Gyuri kérdésemre csak mosolygott. Az élőfa nedvességtartalma jelentős, a kifűrészelt keményfának akár ötven százalékos is lehet a víztartalma. Ezért a bútorfát télen is fűtött tároló helyiségben kell tartani, akár három évig. Létezik mesterséges úton történő szárítás is, de az nagyon sokba kerül. Sajnos én nem érek rá, egyetemre készülök szociológia-politológia szakra, éjjel-nappal tanulnom kell. Kálmán! Gyere csak ide az úrhoz, kérne valamit tőled.

   Kedves Kálmán, arról lenne szó, hogy egy méretes beépített szekrény kellene az egyik szobánkban. Tisztes árat fizetnék érte. Hát igen. Tetszik tudni, a fa egyik nagy hibája a vetemedés, meggörbülés, a kidolgozott faelem szélei kehelyszerűen felhajlanak, repedések is keletkezhetnek. Nekem lenne megfelelő faanyagom, de elvállaltam báró Springbrunnen tiszántúli kastélya bútorainak restaurálását és ez legalább két évig fog tartani. Talán Bence ráér, neki most nincs munkája.

   Áruházakban már volt a bácsi? Mert ott kiváló szekrényeket lehet kapni. Akasztós, fiókos, polcos, tükrös, amit csak kíván. Voltam már Bence, háromban is, de sem méretben, sem kivitelben nem találtam megfelelőt. Vállalná? Sajnálom, holnapután reggel indulok Frankfurtba. Várnak az Erste Holz Gmbh-nál. Tudja, mennyi lesz az órabérem? Megmondom. Húsz euró, vagyis hatezer forint. Ugye, maga is elvállalná, ha asztalos lenne?

*

   Drágám! Tudod, hogy én a családért mindent megteszek, még a lehetetlent is. De csodákra nem vagyok képes.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.