2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Digitális világ

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99852"><img class="image image-preview" src="/files/images/postameres1_he.jpg" border="0" width="460" height="316" /></a></span>Volt az utcánkban egy kis postahivatal. Olyan sokáig jártam oda ügyeimet intézni, hogy már szinte családtagnak számítottam. Hogy van Pirike? Hát csak öregesen. (Negyven éves, két általános iskolás korú lánya van.) Ugyan ne mondja már, tíz évet letagadhatna. Nekem elhiheti. Nem, nem csekket hoztam, ezt az ajánlott levelet szeretném feladni.

postameres1 heVolt az utcánkban egy kis postahivatal. Olyan sokáig jártam oda ügyeimet intézni, hogy már szinte családtagnak számítottam. Hogy van Pirike? Hát csak öregesen. (Negyven éves, két általános iskolás korú lánya van.) Ugyan ne mondja már, tíz évet letagadhatna. Nekem elhiheti. Nem, nem csekket hoztam, ezt az ajánlott levelet szeretném feladni.

postameres1 heVolt az utcánkban egy kis postahivatal. Olyan sokáig jártam oda ügyeimet intézni, hogy már szinte családtagnak számítottam. Hogy van Pirike? Hát csak öregesen. (Negyven éves, két általános iskolás korú lánya van.) Ugyan ne mondja már, tíz évet letagadhatna. Nekem elhiheti. Nem, nem csekket hoztam, ezt az ajánlott levelet szeretném feladni.

   Pirike átvette a levelet és a feladóvevényt. A levélre bélyeget és ragjegyet ragasztott úgy, hogy mindkettőt végighúzta az asztalán lévő neves szivacson. A postabélyegző kettőt csattant. Odaadtam a pénzt. Kézcsókom Pirike, a viszontlátásra. A művelet pont egy percig tartott, a párbeszédekkel együtt.

   Aztán áthelyezték a postahivatalt a pláza harmadik emeletére. Korszerű, gyönyörű, hatalmas és digitális lett. Nézzük, hogy megy most egy ajánlott levél feladása. Nagyvonalú vagyok, nem számítom be az időbe, hogy el kell battyognom a plázába, liften fel a harmadik emeletre.

   Megérkeztem. Nézzük csak, hol kell számot húznom? Itt is van. 1. gomb: Befizetés és pénzfelvétel. 2. gomb: Befizetés és pénzfelvétel 1.000.000 forintot felül. 3. gomb: Csomagfelvétel. 4. gomb: Levél feladás belföldre és külföldre. 5. gomb: Tömeges levélfeladás 100 darabon felül. 6. gomb: Tértivevényes levelek feladása. 7. gomb: Ajánlott küldemények feladása. Stop! Nem is keresem tovább, a célnál vagyok. Nyomás, cédula kijön a számmal: 256.

   Nézem a digitális kijelzőt: 251. Elég jó helyezés, hiszen több ablak van. A következő kijelző: 664. majd: 12. Utána 207. Na végre, 252. Nézzük csak, milyen szép kirakatok vannak. Az egyikben bélyegsorozatok. A másikban gyermekeknek szóló könyvek. A harmadikban……..253. Hajrá, haladunk! 254. Ez nem lehet igaz. Ilyen gyors itt az ügyintézés? 665. 13. 14. 208. 109. Kezdem elveszíteni a türelmemet. De láss csodát: 256. 8. Ez a 8 az ablak száma, ahol jelentkeznem kell. Hol is van? Itt. (Hová lett a 255-os? Mindegy.)

   A kisasszony átveszi a levelet és a feladóvevényt. Majd balra fordul, ahol a számítógép egyik perifériája van. Ráteszi a borítékot egy fémlapra. A digitális gép automatikusan megméri a levél súlyát, a postásnő beüti a címzett adatait (ki ne maradjon az irányítószám!), és egy másik periféria kijelzi a fizetendő összeget, majd két kis enyvezett címkét dob ki magából. Egyik megy a borítékra, másik a feladóvevényre. Ezután már csak néhány bélyegző, bélyeg, esetleg egy újabb automatából bélyeget helyettesítő szelvény kerül elő és máris mehetek a dolgomra. De mégsem. Kétezressel fizetek. A kisasszony beüti a digitális kasszába: 2000-340, azonnal jön az eredmény: 1660. Visszaadja a pénzt. Az egész ügylet a belépéstől a kilépésig mindössze huszonnyolc percig tartott.

   Köszönöm, mondom a postáskisasszonynak. Különben hogy van? – kérdezem. Úgy néz rám, mintha azt vágtam volna oda, hogy pénzért árusítja a bájait fűnek-fának. Hiába, digitális világban élünk, haladnunk kell a korral.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.