2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent a Borbély Mihály: Polygon

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99910"><img class="image image-preview" src="/files/images/polygon.preview.jpg" border="0" width="483" height="430" /></a></span>Vagyis a 2015 szeptemberi remek Fonó-béli koncert felvétele Theodosii Spassovval, Lukács Miklóssal és Dés Andrással. <p> 

polygon.previewVagyis a 2015 szeptemberi remek Fonó-béli koncert felvétele Theodosii Spassovval, Lukács Miklóssal és Dés Andrással.

 

polygon.previewVagyis a 2015 szeptemberi remek Fonó-béli koncert felvétele Theodosii Spassovval, Lukács Miklóssal és Dés Andrással.

 

A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában. Az elmúlt év őszén a Fonóban rögzített koncertlemezükön a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Az emlékezetes koncert lenyomata ez a lemez.

 

A remek művészek közös játéka már a pár éve megjelent közös lemezükön (Balkán Jazz Project, 2011, Fonó) is bizonyította, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba.

 

Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendhagyó hangszer-összeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.

 

Borbély Mihály Polygon

– Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, fujara

-Theodosii Spassov – kaval

– Lukács Miklós – cimbalom

– Dés András – ütőhangszerek

 

A lemezlista:

1. Kacsaleves/Duckling Soup (T. Spassov)

2. A fű zöldebb…/The Grass is Greaner (A. Dés)

3. Pásztorok /Shepherds (Borbély M. – T. Spassov)

4. Momo (Borbély M.)

5. Az utolsó kérdés / The Last Question (Borbély M.)

6. Az első válasz / The 1st Answer (Lukács M.)

7. Yafo Hop (T. Spassov)

8. A 227. nap / The 227th Day (Borbély – Spassov – Lukács – Dés)

 

A koncertfelvétel a Fonó Budai Zeneházban készült 2015. szeptember 19-én. (Kultúrpart Stúdió) Felvétel, keverés: Kopcsok Márton – Bresaloa Stodios Budapest

Felvételi asszisztensek: Mazán Attila, Walczer Dávid, Gróh Ádám

Producer: Horváth László

Zenekari fotó: Kopcsik Márton

Cover design: Kiss Dóra

 

https://www.youtube.com/watch?v=qcyEVviNavA

http://www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.