2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Géprongy helyett – törlőkendő szolgáltatás

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/106089"><img class="image image-preview" src="/files/images/MEtör.preview.jpg" border="0" width="485" height="322" /></a></span>A MEWA azon kevés textilszolgáltatók egyike Európa-szerte, amely a törlőkendőit saját maga állítja elő - és mindezt kizárólag a vállalatcsoport anyaországában, Németországban. Mielőtt a professzionális törlőkendők a műhelyekbe vagy üzemekbe kerülnek, szigorú vizsgán kell átesniük: a vállalat vizsgálati laborjának tesztjén. <p> 

metör.previewA MEWA azon kevés textilszolgáltatók egyike Európa-szerte, amely a törlőkendőit saját maga állítja elő – és mindezt kizárólag a vállalatcsoport anyaországában, Németországban. Mielőtt a professzionális törlőkendők a műhelyekbe vagy üzemekbe kerülnek, szigorú vizsgán kell átesniük: a vállalat vizsgálati laborjának tesztjén.

 

metör.previewA MEWA azon kevés textilszolgáltatók egyike Európa-szerte, amely a törlőkendőit saját maga állítja elő – és mindezt kizárólag a vállalatcsoport anyaországában, Németországban. Mielőtt a professzionális törlőkendők a műhelyekbe vagy üzemekbe kerülnek, szigorú vizsgán kell átesniük: a vállalat vizsgálati laborjának tesztjén.

 

Néhány meggyőző számadat: 21 európai ország 123 ezer vállalatának 2,6 millió munkavállalója használja a MEWA törlőkendőit, amelyek a cég saját high-tech szövödéjéből származnak, ahol percenként öt – 2015-ben összesen 109 millió – kendőt állítanak elő.

Ebből kettő millió a magyarországi vállalathoz érkezett és tiszta lelkiismerettel állítható:

a termelés folyamán nem csak a magas minőségre, hanem környezeti és etikai kritériumokra is ügyelnek. A legmagasabb minőségű fonalak és a speciális szövéstechnika teszik lehetővé a MEWA-kendők optimális tisztítóhatását és nedvszívó képességét.

 

A különféle felhasználási területeknek megfelelően négy különböző termék található a kínálatukban: az univerzális, elsősorban ipari üzemeknek és kisüzemeknek szánt robosztus MEWATEX; a MEWATEX Plus, amely a kényes felületekről kíméletesen, de alaposan távolítja el a szennyeződést. A MEWATEX Ultra a legérzékenyebb felületek tisztítására és polírozására alkalmas, míg végül a MEWA Protex kendő mikroszálakból álló puha anyagával kíméletes és gyakorlatilag szöszmentes tisztaságot eredményez. A MEWA törlőkendői átlagon felüli tartósságról tanúskodnak még szélsőséges igénybevétel esetén is, sőt akár ötvenszer kimoshatók és újrahasználhatók.

 

A MEWA szövödéjéhez kapcsolódóan működik a vállalat saját vizsgálati laboratóriuma. Itt esnek át a kendők a minőség, a teljesítőképesség és a tartósság próbáján, így biztosított az állandó minőség.

 

Interjú Horváth Lászlóval, a MEWA Magyarország Kft. ügyvezetőjével

 

Milyen feladatokat látnak el a MEWA laborjában?

Elvégezzük a „géptörlőrongyok" kategóriára vonatkozó DIN 61 651 előírás szerinti teszteket. Ebből kifolyólag egy MEWA törlőkendő közel harminc további fonal- és szövetteszten esik át. Ilyen teszt például a szálfinomság-mérés és a kopásállóság-vizsgálat. Csepptesztet is végeznek, amely a törlőkendők tényleges felszívóképességét vizsgálja. Csak így győződhetünk meg arról, hogy a kendő kivételes folyadékfelszívó képességű-e. Röviden összefoglalva, ilyen módon biztosítjuk a törlőkendők kimagasló minőségét.

 

Ez az átfogó vizsgálat egyedülálló a piacon. Miért van szükség ilyen komoly mérésekre?

Elhatároztuk, hogy ügyfeleink számára a legjobb szolgáltatók leszünk. Ezért nagyon magasra tettük a lécet a tanúsított minőségirányítási rendszerünk előírásai terén. Mindemellett fontos számunkra, hogy jó partneri kapcsolatokat ápoljunk ügyfeleinkkel. Ennek érdekében folyamatosan konzultálunk velük a gyakorlati felhasználásról is. Ilyen módon sok olyan javaslatot kapunk, amelyeket a fejlesztésekre vonatkozó gyakorlati tesztek során hasznosítani tudunk.

 

Rendszeresen elvégzik a teszteket?

Mind a fonalat, mind a kész kendőt rendszeres időközönként ellenőrizzük a tesztmenetrend szerint. Az árubeérkezés során elvégezzük a fonalak mintatesztjét, és ezt követően kerül sor az előállított kendők vizsgálatára. A gyártási folyamat minden egyes szakaszában elvégezzük a vizsgálatokat.

 

Hogyan zajlik ez a fonalak esetében? 

Az áru beérkezésekor fonalmintát veszünk, amelyet ezt követően a laboratóriumban a EN ISO 139 előírásai szerint kell hagyni akklimatizálódni, mielőtt a vizsgálatot elkezdenénk. A tesztek egyike a szálfinomság-meghatározás, amikor is megállapítjuk a fonalak finomságát, amely meghatározó jelentőségű a kész kendőkre nézve. Ez később, a mosásnál döntő jelentőségű lesz. Ezen túlmenően megvizsgáljuk a fonal szilárdságát is. Az egyenletesség-vizsgálatnál azt is megállapítjuk, hogy a fonalak tartalmaznak-e túl vékony vagy túl vastag szakaszokat, illetve szennyeződést. Ha a fonalak átmentek a beérkező termékek vizsgálatán, csak akkor lehet a szövőgépek fonalcsévéit feldolgozni.  Amennyiben a gyártás alatt a szokásostól eltérő módon viselkedik a fonal, úgy közbelépünk, és kivizsgáljuk a rendellenesség okait. 

 

És mi a helyzet a kész törlőkendőkkel?

A kész kendőnek még sok vizsgán kell átmennie, mielőtt az ügyfélhez kerül: például azt is meg kell nézni, hogy megfelelő-e a méret és a súly.  Továbbá a kendő szakítószilárdságát – ez is nagyon fontos – és nedvszívó képességét is teszteljük. A kopásvizsgálat során ellenőrizzük kendőink állapotát; ehhez egy olyan speciális berendezést használunk, amely reprodukálja az extrém terhelést. 

 

Hogyan fejlődött a vizsgálati laboratórium?

A labor 1995-ben kezdte meg működését, és fokozatosan kibővült az idők folyamán. Az évek során egyre inkább alkalmazkodott az ügyfelek igényeihez, másrészt a MEWA folyamatosan továbbfejlesztette saját minőségirányítását. A laboratóriumi munkát rendszeresen górcső alá veszik a külső és belső ellenőrzések alkalmával.

 

(A fotón fonalvizsgálat: a fonalak minőségét a tesztmenetrend szerint ellenőrzik. A fonalak összetételét a minták elszínezéséhez hasonló módon vizsgálják.)

 

https://www.youtube.com/user/mewaHU

https://twitter.com/MEWA_HU

www.facebook.com/MEWADienstleistung

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.