2024.április.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kádár

3 perc olvasás

 mestersegek-kadar.jpgKép forrása:Hausbuch der Mendelschen Zwölfbrüderstiftung, Band 1

A kádár hordókat készítő önálló iparos volt. Kiváló szakember, aki megőrizte szakmai függetlenségét egészen a hordógyárak létrejöttéig. A kádár mesterien bánt szerszámaival, a faragószékkel, ráklábbal, törzsökkel, sikattyúval, horholóval, vonókéssel, csinmetszővel, higlófával, irdalóval és a köldökfúróval. A kádár csak elsőosztályú keményfával dolgozott.

   Szolidáris volt a szakmabeliekkel, segített a bodnároknak, pintéreknek is, ha kellett. Ha egy városban több kádár dolgozott, akkor a piacot felosztották egymás között. Az egyik a hordókat, kádakat, csobolyókat, a másik a csöbröket, vödröket, puttonyokat, a harmadik a dézsákat, káforkákat  és az átalagokat  készítette a megrendelőknek. A munka ilyen irányú megtervezése nagy odafigyelést, kompromisszumkészséget és türelmet igényelt.

   A kádármesterség  a legősibb szakmák közé tartozott. A műhely apáról fiúra szállt. A középkorban hordókötőnek is hívták őket. Országszerte elismert és megbecsült foglalkozás volt, elsősorban a történelmi borvidékeken. A kádárok céhbe tömörültek, címerük, levéldíszekkel tagolt keretű ovális zászlajuk volt gót betűs felirattal. Ha valami problémájuk akadt, imádkoztak védőszentjükhöz, Szent Orbán pápához.

   Kádár szocializmust építő önálló iparos volt. Kiváló szakember, aki igyekezett úgy-ahogy megőrizni szakmai függetlenségét majdnem a rendszerváltásig. Kádár mesterien bánt szerszámaival, a 99 %-os választási győzelemmel, az alacsony élelmiszerárakkal, a turista útlevéllel, a panellakások építésével és kiutalásával, a tandíjmentes tanulási lehetőséggel. Kádár csak elsőosztályú munkatársakkal dolgozott, akiket kádereknek nevezett.

   Ha egy városban több káder is jelen volt, akkor a munkát felosztották egymás között. Az egyik a klerikális reakció, a másik a kulákok, a harmadik a régi rendszer urait, a negyedik a jobboldali szociáldemokraták és trockisták szekértolóit figyelte éberen. A munka ilyen irányú megtervezése nagy odafigyelést, kompromisszumkészséget és türelmet igényelt. A káderek összességét nomenklatúrának nevezték.

   Kádár más országok kádáraival céhbe tömörült, úgy hívták, hogy KGST, címerük, csillaggal díszített ovális zászlajuk is volt cirill betűs felirattal. Ha valami problémájuk akadt, imádkoztak éppen aktuális védőszentjükhöz, utoljára Gorbacsovhoz.

   Mára a kádárok és a Kádárok kora véget ért. De ne csüggedjünk. Van mááááááásik!

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.