2024.április.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Laterna magica

3 perc olvasás

szinpadi_proba_pragaban.jpg

Színpadi próba Prágában

Prága belvárosban található egy különleges színház, a Laterna Magica. Hatvan éve működik. A Brüsszeli Világkiállítás csehszlovák pavilonjában mutatták be műsorukat először a nagyközönségnek. Azóta a színtársulat mind az otthoni színpadon, mind külföldön számos helyen vendégszerepelt. Többek között Budapesten is, az akkori Magyar Színházban, nagy sikerrel.

   Műfaját nehéz leírni. A Laterna Magica olyan színház, amelynek titka a vetített kép és a jelenetek összefonódásában rejlik. A látvány, színészek, diatechnika, különleges világítás, hangeffektusok, bűvésztrükkök egyaránt találhatók benne. A színpadi képnek és a történésnek nem önmagában van jelentősége, hanem éppen az összefonódásuk által válnak különlegessé. Rossz hasonlattal élve, mintha a Showder Klubban két szereplő mögé olyan jeleneteket vetítenének, amelyek szorosan kapcsolódnak a szöveghez.

   A Laterna Magica (bűvös lámpás) gyökere szerteágazó. Athanasius Kircher jezsuita szerzetes, fizikus professzor Ars Magna Lucis et Umbrae néven 1671-ben találmányként jegyeztette be. Egy olajlámpa és egy lencse segítségével üveglapokra festett képeket ki lehetett vetíteni a vászonra. Később több vándorló laterna magica művész járta be Európát és bemutatókat rendezett a városokban. Némelyik előadáson speciális effektusokra is sor került, üveglapok csúsztatásával és forgatásával mozgóképeket idéztek elő. A napóleoni háborúk idején az egyik előadás brit és francia hajó találkozását mutatta be, végén a francia hajó lángolva elsüllyedt, a hazafias brit közönség éljenzése közepette.

   A XIX. század első évtizedében még csak némafilm volt. A némaság megtörésére először hangszert használtak. („Ott nincsen hangosfilm, csak zongora és szól a Liszt-rapszódia és csókolódzik minden ember fia”) Majd jött a szkeccs. Az előtérben színészek szerepeltek gondosan vigyázva, hogy mozgásuk összhangban legyen a képekkel, ne takarjanak A műfajjal megpróbálkozott Karinthy, Kosztolányi, Molnár Ferenc is. Karinthy „Fixirozzák a feleségem” c. szkeccsel óriási sikert aratott. Olykor maga is szerepelt benne. Az íróról Feiks Jenő festőművész karikatúrát készített, ezt írta alá: Karinthy Frigyes, a magyar Skeccspir.”

   A Laterna Magica színháznak kétfajta előadása van. Egyfelvonásos klasszikus darabok (Odüsszeusz, Casanova, A kis herceg, Egy őrült naplója). Rövid jelenetek egymásután (villámtréfák, pantomim, kuplé, pikáns vers).

   A siker a mai napig folytatódik. Nem tudta megtörni sem a számos televíziós csatorna, sem a szélesvásznú, 3D-s film, sem a digitális színpadtechnika. A cseh társulat jelenleg Hong Kong-ban jár.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.