Ételek és emberek
3 perc olvasás
Egy cári fogás: Stroganoff bélszín
Híres emberekről elnevezett ételek receptjeit hiánytalanul megtalálhatjuk a szakácskönyvekben. De a névadóról igen nehéz valamit kideríteni. Ezen próbálok segíteni valamelyest. Kezdjük talán a bélszínnel Stroganoff módra. Az orosz Stroganoffok gazdag földbirtokosok voltak a XV. században. Fedor Lukics Stroganoff szívesen látta vendégül II. György nagyfejedelmet (akkor még nem voltak cárok). Állítólag az uralkodó kedvence volt ez az étel, amelyet úgy készítettek, hogy a kockákra vágott bélszínt hagymával, gombával, uborkával, mustárral, fehér borral és fűszerekkel ízesített mártással tálalták.
Szakértők szerint a bélszín a húsok királya. Az angolok ünnepi fogásként eszik a Wellington bélszínt. A gombával, sonkával és sok más finomsággal készített páccal átitatják a bélszínt és a húsdarabot vékony vajas tésztába csavarják, majd megsütik. Wellington herceg kedvenc étele volt ifjú korában, amikor főként az élvezetre volt fogékony, Evés, ivás, kártyázás, hegedülés, fogadás (pénzbe) volt a fő tevékenysége. Majd megkomolyodott, katona lett és villámgyorsan emelkedett a ranglétrán. Az angolok a legnagyobb hadvezérüknek tartják, Vashercegnek becézik. Számtalan győztes csata mellett a Waterloo-i csatát is az ő parancsoksága alatt nyerték meg a szövetséges haderők. Az Egyesült Királyságban 90 kocsma viseli a nevét.
Az Ujházy tyúkhúsleves névadója a Nemzeti Színház örökös tagja, az Operaház játékmestere Újházy Ede (1841-1915). Ma bizonyára a Nemzet Színésze lenne. A hatalmas termetű, széles harcsabajuszos, mély és dörmögő hangú művészt imádta a közönség. Legendás Tiborc, Az ember tragédiájában Pál apostol. Shakespeare-szerepeket is játszott. Hatalmas étvágya volt. Személyesen magyarázta el a séfeknek, hogy szereti a húslevest. Legyen benne a tyúk valamennyi porcikája, az összes létező zöldség (paprika paradicsom gomba rengeteg fokhagyma), bors, gyömbér, szerecsendió. Mai napig szerepel a vendéglői étlapokon.
Vesepecsenye Mac-Mahon módra. Ritkán, de előfordul egyes éttermek kínálatában. Rostélyos, nagyon sok hagymával, vajas pecsenyében sütve. III. Napóleon császár („Kis Napóleon”) szeretett generálisának kedvenc étele, állítólag csak akkor ette, ha a legénység is ezt az ételt kapta. A generálisnak igen változatos élete volt, A híres Soferino melletti csatában döntő vereséget mért az osztrákokra, a császár hercegi rangra emelte, Párizs katonai főparancsnoka lett, végül minden rangjáról lemondva visszavonult a civil életbe. Emlékét az étel őrzi.
A következő étel névadóját nem sikerült pontosan kikutatnom, de valószínűleg egy kuruc tábornagy, Esterházy Antal szerette ezt a hátszínből készített ételt, amit Esterházy rostélyosnak hívunk a mai napig. Thököly Imre fejedelem unokaöccse, a török ellen harcolva hadifogságba esett, ő volt a Konstantinápoly melletti Héttorony utolsó magyar rabja. Szabadulása után Komárom megye főispánja lett A Rákóczi-szabadságharcban váltakozó szerencsével vívta csatáit, a szabadságharc bukása után Rodostóba is követte a fejedelmet.
Láng Róbert