2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Komfortzóna

3 perc olvasás

komfort_zona.jpgÚj kifejezés, naponta többször hallom rádióban, televízióban. Nincs benne a Magyar Értelmező Szótárban. Kilépni a komfortzónából! Azok mondják, akik valamit akarnak tőlünk. Olyat, amit mi nem akarunk. A cégvezető, ha nem szeretünk ingyen túlórázni. A közéleti ember, hogy válasszuk újra. A szülő, ha a csemetéje lusta. A hivatalvezető, ha áthelyezi beosztottját a városból a kisközségbe.

   Más felfogás szerint a komfortzóna az a kényelmes, jól bevált mód, ahogy eddig is éltük, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ha eddig nem ért baj, ezután sem fog, mire változtassak? Miért tegyek olyan dolgokat, amit eddig nem? Persze van, aki elégedetlen, változtatni akar, fejlődni akar, előbbre akar lépni, olyan dolgokat akar elérni, amit eddig nem. Lelke rajta.

   Üzletembereknek muszáj kilépniük a komfortzónájukból. kockáztatniuk kell, merésznek  lenni, új gyártmánnyal kísérletezni, ismeretlen helyzetekbe kerülni. Ez néha nagyon nehéz. Mert a szociológus szerint olyan a komfortzónánk, ahogy szocializálódtunk. Ahogy neveltek minket, azok az életérzések, amiket átveszünk a környezetünktől, Ezek határozzák meg., hogy mit gondolunk vagy mit merünk megtenni bizonyos élethelyzetekben.

   Olyan is létezik, hogy gátlásaink vannak. Amikor valami olyasmit kellene tenni, ami eddig nem volt szokásunk. Kérni valamit, lemondani valamiről, új kapcsolatokat keresni, megpróbálkozni valamivel, amiben eddig nem volt tapasztalatunk, kipróbálni valami ismeretlent. Máris görcsbe rándul a gyomrunk, remeg a térdünk, gombóc gyűlik a torkunkba, elfog a félsz. Aztán mégis lehetséges, hogy az ismeretlen a komfortzónánk részévé válik.

   Az életmód-tanácsadó gyakorlati ember. Megmondja, hogy léphetünk ki a komfortzónánkból. Tegyünk apró, ártalmatlan lépéseket, amik épp csak egy kicsit mozdítanak ki a megszokásból. Sétáljunk haza minden nap más útvonalakon. Menjünk el egyedül moziba vagy étterembe. Kóstoljunk meg új ételeket. Utazzunk el valahová, ahol még soha nem jártunk. (Ilyen egyszerű lenne?)

   Az én komfortzónám a családom. A szakmám, a munkám. A barátaink akikkel jó együtt lenni. A szomszédaink, akikkel jóba vagyunk. Nem tudom és nem is érdekel, kire és mikor szavaznak. De ha nyaralni mennek, nálunk hagyják a lakáskulcsukat. Komfortzónám a könyveim, a hangszerem. A gépek és eszközök amelyek kényelmesebbé teszik az életünket. Ha nincs hitelem és kifizetetlen számlám. A hobbijaim, amelyet nem árulok el, mert magánügy. Hogy ez fényezés.? Tudom, ez is a komfortzónámhoz tartozik.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.