2024.április.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Szondi-teszt II.

3 perc olvasás

szemelyiseg-tipusok.jpg Szondi Lipót nem csak a pszichiátriai problémákkal küszködő betegeket tesztelte. Egészséges embereket is. Valószínűleg hatással volt rá a hellén világ, annak vallási központja, a Delphoi jósda és felirata: Gnóthi szeautón! Ismerd meg önmagad! Az önismeret az emberi gondolkodás szerves része, nélküle nem válhatunk igazán tudatos lénnyé. Szondi ellensége volt a fatalizmusnak, döntéseink hiábavalóságának. Kortársa volt Jean-Paul Sartre író-filozófus, az egzisztencializmus megalkotója. Ennek a filozófiai irányzatnak a lényege, hogy életünk saját döntéseink sorozata, felelősek vagyunk döntéseinkért és elsősorban ezek határozzák meg sorsunkat. Nem valamilyen felsőbb akarat.

   Szondi egy lépéssel tovább ment. Döntéseinket viszont alapvető tulajdonságaink határozzák meg, végső soron egész életüket. Négy alaptípust különböztetett meg. Hogy ki, melyik típushoz tartozik, azt nem csak a genetikai, hanem a gyermekkorban ért természeti tényezők határozzák meg.

   A szangvinikus életvidám, örökös optimista, lelkes típus. Igazi társasági lény, aki könnyen szerez barátokat. Jó a környezetében lenni, mert mást is felvidít. Gyakran elkalandozik, így a pontossággal hadilábon áll. Csordultig van energiával, legszívesebben állandóan menne valahová, könnyen csatlakozik máshoz..Hajlamos a túlzásokra. Érdemes megválogatni amit mond, hogy megkapjuk az igazságot. Nem rosszindulatból nagyítja fel a dolgokat, hanem mert szereti a színes, figyelemfelkeltő és kreatív történeteket. Egyeseknek zavaró, hogy harsány, nem szégyenlős és szókimondó fajta.

A kolerikus határozott, erős, domináns személyiség. Született vezető alkat. Önálló, problémamegoldó, karakteres kiállású. Szereti a függetlenséget, nehezen viseli el a hibákat, elsősorban ha mások hibáznak Úgy érzi, mindig igaza van, épp ezért nem bocsánatkérő fajta. Tud célokat kitűzni és azokat megvalósítani. Jó szervező és kiválóan irányít csapatokat. Elkötelezett, keményen tud dolgozni. Nem szereti kifejezni az érzéseit, így másokkal szembeni érzékenysége is rendkívül alacsony. Nem érdeklik az emberek és a kapcsolatok ápolása, kizárólag a végeredményre koncentrál.

A melankolikus mélyen gondolkodó, analizáló egyén. A tökéletességre törekvés legjobb példája. Szeret sok időt szánni a tevékenységeire. Nála a legapróbb munka is tudományos alapossággal végzett cselekedet. Megbízhatón, lelkiismeretesen dolgozik, a kezei közül kiváló minőségű munkákat ad ki. Tehetséges, kreatív, kedveli az egyedüllétet és a csendet. Számára az érzelmek meghatározóak. Amilyen mélyen képes szellemileg elmerülni, olyan érzékeny mások problémáira is. Pesszimista hozzáállású, a dolgokat inkább negatív oldalukról szemléli. Kritikus mások tekintetében, de önmagával szemben is.

   A flegmatikus végtelenül nyugodt, higgadt, békés jámbor fajta. Szinte érzelemmentesnek tűnik, igazi pókerarccal rendelkezik. Motiválni ugyanúgy nehéz őt, mint kihozni a sodrából. A lassú víz partot most elvet követi, már-már lustának nevezhető. Csendes, kellemes és szellemes alak, még ha leledzik is benne önelégültség és aggodalmaskodás. A kényelem, a változatlanság vagy épp a felelősség nélküliség fontosak a számára. Ugyanakkor mindig megőrzi a pozitív beállítottságát, és kritikus helyzetben is hidegvérű, diplomatikus marad, elkerülve ezzel a konfliktust. Kellemes, barátságos ember, aki jó hallgatóság. Lehet rá számítani, lojális, hűséges személy. A társas életben inkább megfigyelő, mint aktív résztvevő.

 *

Aki kíváncsi, besorolhatja magát. A Szondi-tesztek a horoszkóp készítők Bibliája.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.