2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Augusztustól közvetlenül utazhatunk távolsági busszal a cseh mesevárosba

3 perc olvasás

delcse.jpgRemek célpont Cesky Krumlov és környéke. Augusztus elejétől közvetlen távolsági busz köti össze Budapestet DélCsehország bűbájos vidékével.

 

A FlixBus a nyári időszakban napi rendszerességgel indít járatokat Trebonba, Cesky Krumlovba, Ceske Budejovicébe és Horní Planába. Ideális célpont a fürdőzésre is alkalmas régió, így Prága kiváló alternatívája lehet az utazni vágyóknak.

 

Trebon

Trebon környéke UNESCO bioszféra-rezervátum. A városban tradíció a haltenyésztés, a területet rengeteg kisebb-nagyobb tó, sziget és lápos terület teszi különlegessé a kirándulni vágyóknak. Azok is találnak itt programot, akik inkább épített környezetben érzik jól magukat. Trebon klasszikus középkori hangulatot árasztó cseh kisváros, fő látványossága nyolc évszázados múltjával a Rozmberk (Rosenberg) várkastély és az épületet körülvevő angol park. A település termálforrásainak és a helyi gyógyiszapnak köszönhetően fürdőkultúrájáról is híres, így érdemes a mártózásra is időt hagyni.

 

Cesky Krumlov

Talán az egyik leghíresebb város a dél-cseh vidéken a leggyakrabban csak ékszerdobozként emlegetett Cesky Krumlov. Szokatlan módon akár kajakból vagy csónakból is meg lehet csodálni a látványos városképet, hiszen a Moldva körülöleli az óvárost. Persze érdemes a szárazföldön is körülnézni és bejárni a település kacskaringós utcáit, azzal azonban érdemes számolni, hogy Prága után ez Csehország második leglátogatottabb városa, így az olyan nevezetességeknél, mint a vár és az Egon Schiele Művészeti Központ, illetve az autentikus sörözők környékén nagy lesz a nyüzsgés.

 

Ceske Budejovice

Ceske Budejoviceben a 13. század óta része a sörfőzés a település életének. Ez a Budweiser hazája, a sörgyár ma is látogatható, a túrán kóstolás mellett mutatják be a cseh sörkészítés fortélyait. Akár gyalog is meg lehet közelíteni a gyárból a város főterét, ez az egyik legnagyobb Csehországban, a középkorban vásárok helyszíne volt. A tér sarkánál található a Fekete torony, tekintélyes mennyiségű meredek lépcső megmászása után remek kilátás nyílik innen a városra. Érdemes Ceske Budejovice környékét is bejárni, a közeli Holasovice az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, itt maradt fent legjobb állapotban az európai parasztbarokk stílus.

 

Horní Planá

A Lipnó-tó partján fekvő apró településen csupán 2000 ember él. A terület inkább természeti adottságairól híres, a Horní Planától északra elterülő Sumava Nemzeti Parkban Közép-Európa legnagyobb összefüggő erdőterülete található, amit Csehország zöld szívének is neveznek. A fák mellett jégkorszaki eredetű hegyi tavak is találhatók a vidéken. Vizes sportokhoz és fürdéshez mégis a Lipnó-tó a legjobb választás, olyan ez a csehek körében, mint nekünk a Balaton. A tópart a bicikliseknek is jó terep, két-három nap alatt kényelmesen körbe lehet tekerni épített bicikli úton és kisebb közutakon, a kerékpár bérlés nem akadály a környéken.

 

A dél-cseh régióba tartó menetrend szerinti távolsági buszokra 5699 forinttól kaphatók jegyek.

 

https://www.flixbus.hu

 

Lantai József

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.