2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzeti Múzeum – zárt ajtók, szabad betekintés

4 perc olvasás

4d368c17 e797 46ce 99cd e793959c9385

Lassan két hónapja, hogy bezárta kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum, viszont egyre szélesebbre tárta azt az online térben. Minden héten új, szórakoztató és ismeretterjesztő tartalmakkal aktivizálja az érdeklődőket a honlapja, és közösségi médiája több felületén.
A múzeum régész, történész és művészettörténész kollégái, a „home office” üzemmódban alkotva élen járnak a tudományos munkájuk népszerűsítésében, a múzeumpedagógusok, múzeumandragógusok folyamatosan a szórakozva tanuláshoz készítenek játékos feladatokat, kvízeket.
A Magyar Nemzeti Múzeum ezen a héten a Pénztörténeti totót ajánlja mindenki figyelmébe. A kihívásokat és a megmérettetéseket sokan szeretik, most a négy fal között tesztelhetik tudásukat az arra vállalkozók. Az első játék megoldása után, sem kell lazítani, rögtön tovább léphetnek a következő tudáspróbára és megnézhetik mennyire járatosak a történelemben.

12 tudáspróba! Mennyire járatos a történelemben?


Mielőtt a látogatók a fenti játékos feladatokat megoldanák, folyamatosan építhetik tudásukat az MNM MOZI filmjei segítségével. ​Továbbra is új részekkel jelentkezik hetente többször a Pénzek színes világaDr. Tóth Csaba előadás-sorozata, amely 2020 március 23-án indult útjára, valamint a Kincsek a Nemzeti Múzeumbólahol a filmeken keresztül egyes műtárgyak történetét ismerheti meg az érdeklődő.
Akik jobban szeretnek olvasni, mint filmeket nézni, azok hasonlóan érdekes szövegekkel találkozhatnak a múzeum blogoldalán. Egy-két érdekes blogcím: pl. Cápafog amulett egy honfoglalás kori sírból vagy Kolerától a koronavírusig | Világjárvány és zárvatartás a Magyar Nemzeti Múzeum történetében, nem utolsósorban Apropó, Raffaello.
Folyamatosan bővülő (a karantén óta több mint 2000 műtárggyal) és online elérhető múzeumi adatbázisokban órákig böngészhetők a magyar történelemhez köthető kultúrkincsek.  A múzeumi kincsestár ITT várja látogatóit.
Kellemes időtöltés lehet megtudni, hogy kik laktak régen a mostani lakóhelyeken. Elgondolkodott-e már azon, hogy a hely, ahol jelenleg él, már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is lakott lehetett, és pont ott milyen érdekességeket rejthet a föld? Lehetett ott falu, templom, nagyobb település, kagáni központ, temető, de akár számos véres csata is. A kutatáshoz járul hozzá a múzeum Régészeti Adatbázisa. Magyarország régészetéről, a Régészeti Adatbázis mellett a régészek folyamatosan rövid összefoglalókat is írnak az általuk feltárt lelőhelyekről a Régészeti Kutatások Magyarországon című online kiadványban. Az egyes kötetek szabadon hozzáférhetők és az összefoglalók az egyes lelőhelyeknél is IDE kattintva.
A múzeum online találkozóhelyeinek is nagy sikere van. A Facebook-on létrehozott My Home Office Challenge | Muti az otthoni munkahelyed! csoportja már több mint 2000 tagot tudhat magáénak és  a “25 éves a Múzeumok Majálisa” Facebook-csoportot  is elárasztották a fotók, visszaemlékezések.
Az Instagram is felpörgött az utóbbi időben a #KARANTEUM – Te is a négy fal között ragadtál? című online kiállításba tárgyakról vár a múzeum leírást és fotót, amelyek különleges értékűek valamilyen szempontból vagy valamilyen érdekesség köthető hozzájuk. Az #karanteum hashtag segítségével karantén-kincseink összefűződnek, így alkotva egy kiállítást az online térben.

A fent említett kiragadott példákon túl, számos, izgalmas tartalom várja az érdeklődőket a múzeum honlapján és közösségi felületein, érdemes az Instagramot is pásztázni naponta. A múzeum kapui igaz, hogy zárva vannak, de annak tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége áthatol a falakon és eljut minden érdeklődőhöz.

www.mnm.hu
www.facebook/nemzetimuzeum

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.