Vegyünk karácsonyra Mennyei ajándékot!
6 perc olvasásAz édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.
Ahogy a tortánál, fagylaltnál, úgy ennek a versenynek is az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült édességekre, népszerűsítse az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A bejgli ráadásul azért is fontos, mert ünnepi süteménynek számít, ritkán kerül asztalra, így különös figyelem irányul rá, a családokban sokáig beszédtéma marad. Erre a versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, védelmét szintén az Ipartestület kezdeményezte. Két pontosan meghatározott: „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és egy szabad: „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. A versenymunkákat kategóriánként háromtagú zsűri értékelte. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejgli-fantáziák is. Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között. Tavaly a diós, idén a mákos bejglit bírálók között volt a híres cukrászdinasztia tagja, Auguszt József, aki úgy látta: „sajnos még mindig várnunk kell a legjobbra!” A készítők nagyon sok ízt akartak megmutatni a bejgliben. A mákosban elég, ha a mákos ízt érezzük, nem kell abba más; baracklekvár vagy szilvalekvár. Lehet, hogy az állagát javítja, de az ízét nem! Előfordult, hogy a készítéskor kétféle zsiradékot, vajat és zsírt használtak, nem biztos, hogy ez az igazán jó. A tészta, arányaiban legyen mindig sokkal kevesebb a tölteléknél! A mákos bejgli, mákos legyen, ne a tészta domináljon benne. Egyáltalán nem is kell a tésztát fűszerezni, a lehető legegyszerűbb legyen: magas zsírtartalmú, omlós élesztős. A kalácsszerű egy hét múlva kiszárad. A diós bejgliket értékelő zsűri nevében a székesfehérvári Aranyalma cukrászdából érkezett Pass Szilvia, mondott véleményt. Szerintük látszik, hogy mindenki sokat dolgozott, sok energiát fektetett ebbe a versenybe. Ahogy az évek során az egész országban, a fagylaltnál és a tortánál is sokat javult a színvonal – a bejglinek is nagyon jót tett a verseny. A zsűri összesen tizenhatféle bejglit kóstolhatott meg. Nagy volt köztük az eltérés, ugyanakkor az előző két évhez képest a fejlődés is látszik. Remélik, mindenkinek sikerültpontosan azt a terméket elhozni, azt a színvonalat elérni, amit erre a versenyre szánt. A zsűri csak a végeredményt látta és csak bízni tudnak abban, hogy sikerült igazságos döntést hozni. Az én csapatomnak volt a legkönnyebb dolga – állapította meg Szervánszky Lászó az Ínyenc bejgliket vizsgáló zsűriről. Mivel itt szabadon szárnyalhatott a fantázia, igen sok, különböző anyagot használhattak a cukrászok a töltelékek elkészítéséhez. volt, aki a tésztát is ízesítette, mások olajos magvakat, fűszereket is felhasználtak. Némelyik versenyző nagyon jól eltalálta az összhangot, mások egy kis finomítással, pontosítással jövőre sokkal jobbat is ki tudnak majd hozni. azt javasolják: aki versenyre készül, süssön meg ötöt-hatot különböző módon, majd vágja fel és nézze meg megsült-e rendesen vagy éppen már agyon van szárítva. A felkészülés ideje alatt ezzel – többhéten keresztül – minden nap foglalkozni kell!
A „Hagyományos diós” kategóriában az aranyérmet és ezzel együtt „Az év diós bejglije” címet Kara József Zoltánné nyerte. A Kesztölcön található Erika Cukrászda tulajdonosa már gyerekkora óta cukrász akart lenni, cukrászdájában – a faluhoz alkalmazkodva – a házias ízek a meghatározók. Van olyan vevőjük, aki már tíz éve csak tőlük vásárolja a bejglit, Esztergomból jön el érte. A diós kategória ezüstérme Gyomaendrődre került a Desszert Centerbe, Simon Andrea nyerte. Van Üzletük Békéscsabán, a Csaba –Centerben is. A bronzérem tulajdonosa budapesti, Szurgent Péter – a Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda tulajdonosa. Ők Magyarország legjobb 100 vállalkozásának listáján is szerepelnek a Cukrászdák kategóriában. A „Hagyományos mákos” kategóriában az aranyérmes és az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged. Az édességeik szívvel – lélekkel készített, kézműves remekművek. A francia cukrászat hagyományai szerint, helyben sütve, tartósítószer és adalékanyag mentesen kerülnek a vendégek elé. A süteményekhez a cukrászda helyszíne is méltó, Szeged és Magyarország legszebb szecessziós épületében található. Aki eddig nem tudta, most biztosan megjegyzi, hol van Pácin. A kategória ezüstérme ugyanis a szlovák határ közelébe, egy kis családi vállalkozás, a Képeschoco kirakatába került, Képes Gabriellának köszönhetően. A bronzérem ebben a csoportban is Budapesten maradt, A Major cukrászda egyik tulajdonosa, Kiss Károlyné nyerte. Sokan várták nagy érdeklődéssel, mi lesz az Ínyenc kategória díjainak sorsa? Valóban jó helyre került, a balatongyöröki Szépkilátónál található Promenád kávéházba, mely már évek óta fagylaltjairól is híres. Az Aranyérem, és hozzá az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Vadócz Jenő lapunk kérdésre válaszolva elmondta, a siker szinte a véletlennek köszönhető. A „Mennyei ajándék” nevet viselő, fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli készítésekor egy percre elvonták a figyelmét és a karamell kissé sötétebbre barnult a szándékoltnál. Pont így lett jó! Vannak még benne különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került. A bejgli oly különlegesre sikerült, hogy elnyerte a legmagasabb pontszámot elért bejglire felajánlott, százezer forintos Auguszt Elemér különdíjat is! Ebben a kategóriában az ezüstérem maradt Budapesten, Molnár Annamária kapta pisztáciás bejglijével, a Füge Bolt és Kávézó-ból. A bronzérem viszont ugyancsak Pácinba utazott! A mákos, birsalmás, fehér csokis bejglit szintén Képes Gabriella készítette.