EMU ÉTKEK – A FIRKÁSZ KÁVÉHÁZ-ÉTTEREMBEN – EGY KÖZGYŰLÉS KAPCSÁN
3 perc olvasás":Vendégül látni valakit,annyit tesz,mint felelősséget vállalni jólétéről mindaddig,amíg fedelünk alatt marad." Brillant Savarin
":Vendégül látni valakit,annyit tesz,mint felelősséget vállalni jólétéről mindaddig,amíg fedelünk alatt marad." Brillant Savarin
A Firkász Étterem mint a "Legjobb helyek! Top Places" egyike Magyarországon,s mint az inyenc emuhús ételek leg jobb bemutatója /magyar,angol,svéd emuétlappal/-maximális felelősséget vállalt a különtermében gyülekező vendégei jólétéről.
Bólya Richárd,a Firkász fiatal,tehetséges,ötletdús szakácsa fejedelmi emuhús ételeket készített és kínált.A pikáns tárkonyos emuragu levesből szinte mindenki több tányérral is kért.A főétel,a barna mártásos emuhús mazsolás rizzsel szintén elbüvölte még a gasztronómus szakembereket is , az emutojással készült mandulatortával együtt.Az emuhúshoz a vendégek kiváló vörös borokat kóstolhattak.
Az egri Szőlészeti-Borászati Kutató Intézet Novum Cuvée borát,aminek szülőatyja Dr.Gál Lajos borász igazgató,a Dr.Szilágyi-féle Mogyoródi Kék Frankost,és,az egri Gál Tibor pincészet Cabernet Franc 2004 évjáratu különlegességét.
Milyen éttermeket érdemes felkeresni? Melyek a legjobb helyek Budapesten, Magyarországon? A világ magyarságának képes magazinja,a Panoráma a Firkász Kávéház-Éttermet is a legjobb magyar éttermek közé sorolja és így ajánlja a haza térő,haza látogató magyaroknak,azaz külföldi és hazai baráti társaságoknak. Ebben az étteremben ugyanis a tulajdonos Ábel László szakmai hitvallása szerint mindent megtesznek azért,hogy a vendég jól érezze magát.
A rendszeresen visszatérő törzsvendéget úgy is megbecsülik, hogy 2o %-os kedvezményt nyújtó törzsvendég-kártyát kap.Sőt kedvezményt kapnak vasárnaponként azok a családok is,akik emuhússal készült menüt kérnek egy pohár "emuborral".De a vendég kérhet az ország 22 borvidékének legjobb boraiból is. Azt is jó tudni,hogy esténként Ökrös Ottó,Budapest legjobb zongoristája, a nemzeti bárzongorista verseny győztese játszik a régi ujságok,plakátok borította falak között.Oscar-díjas filmesek,nemzetközi hírű írók,müvészek,vezető politikusok kedvenc étterme a Firkász.
Különtermében volt nemrég egy olyan gyülés,amely az emu és termékeinek, tartásának, tenyésztésének kutatásával, elemzésével foglalkozott. amelyen megjelentek a gödöllői Szent István Egyetem, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, Vadgazdálkodási Szakképző Intézet tanárai, egyetemi hallgatók.
Több emutenyésztő gazda érkezett vidékről. Eljött a vecsési Európai Úniós emuhúst forgalmazó exportőr,egy budapesti turisztikai iroda képviselője.Jelen voltak az országos Emutenyésztő Egyesület vezetői, tagjai.
http://www.firkaszetterem.hu/magyar/
Dr.Szalontai Éva írása
A "magyar strucc"-ról:
http://www.agraroldal.hu/strucc_cikk.html
http://www.agraroldal.hu/emu_cikk.html
http://szabojozsef.uw.hu/emu.htm
http://emuegyesulet.freeweb.hu/index.html
http://www.muosz.hu/cikk.php?page=szakosztalyok&id=554&fo=6&iid=38
http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=2364478
http://www.szakkonyv.hu/portal.aspx?/portal.aspx/product/show/42e69960-e61d-4612-a795-8822f1b293f3