2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy állampolgár 24 óra alatt átlagosan 50 műhold adatait használja

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/18684"><img class="image thumbnail" src="/files/images/igam7www_metop_esa_copyright.thumbnail.jpg" border="0" alt="ESA Meteop meterológiai műhold" title="ESA Meteop meterológiai műhold" width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>ESA Meteop meterológiai műhold</strong></span></span>Noordwijkban, az ESA kutatóközpontjában tartott előadást Barsiné Pataky Etelka a European Space Policy (ESP) témájában.</p><p>

esa meteop meterológiai műholdESA Meteop meterológiai műholdNoordwijkban, az ESA kutatóközpontjában tartott előadást Barsiné Pataky Etelka a European Space Policy (ESP) témájában.

esa meteop meterológiai műholdESA Meteop meterológiai műholdNoordwijkban, az ESA kutatóközpontjában tartott előadást Barsiné Pataky Etelka a European Space Policy (ESP) témájában.

Az ESA legnagyobb kutatóbázisán, az ESTEC európai űrtechnológiai- és kutatóközpontjában, több mint kétezer-ötszáz magasan képzett kutató dolgozik. Barsiné a kutatókat az Európai Parlament technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseiről tájékoztatta, különös tekintettel az európai kül- és biztonságpolitikára, a telekommunikációra, illetve a Galileo projektre.

Kevesen tudják, hogy manapság egy átlagember, a reggeli felkelés és esti lefekvés között körülbelül 50 műhold szolgáltatta adatot vesz igénybe. Vagyis: meghallgatja az időjárás-jelentést, majd autóba ül és bekapcsolja a GPS-t, elutazik egy másik városba, ahol információt kér a tömegközlekedésről, este a hotelben megnézi a híradót. Ezért is kiemelten fontos a műholdakkal kapcsolatos kutatás, és hasonlón fontos az európai védelmi politika szempontjából a kapcsolódó Galileo illetve a Kopernikus programok.
Mint köztudott a Galileo a kifejlesztés stádiumában levő európai helymeghatározó rendszer fedőneve, a Kopernikus a műholdas adatokat feldolgozó, Föld megfigyelésével foglalkozó program.
A szakemberek bemutatták Képviselő asszonynak a műholdtesztelő központot is, ahol űrbeli körülményeket teremtve tudják tesztelni a jövő műholdjait.

Barsiné Pataky Etelka szerint fontos eseménynek leszünk tanúi november 27-én, amikor fellövik az első Földmegfigyelő szatellitet, amely a klímaváltozás hatásainak megértéséhez fog hozzájárulni. A GOCE nevű műhold egy igazi európai összefogás eredménye, hiszen elkészítésén 45 társaság dolgozott. Az adatok feldolgozásához azonban elengedhetetlenül fontos egy magyar találmány, az Eötvös Lóránd által feltalált ún. Eötvös-inga, amely a GOCE műhold által 250 km magasan mért gravitációs adatokat egészíti ki a földfelszínen mért gravitációs értékekkel. E nélkül a GOCE projekt nem létezhetne. A projekt ezen fázisában részt vesz a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszékén működő MTA Fizikai Geodézia és Geodinamikai Kutatócsoport is.
A magyar kutatók, a GOCE és az Eötvös-inga együtt járulnak majd hozzá az európai űrkutatás sikeréhez, és a globális klímaváltozás ellen folytatott nemzetközi küzdelemhez – emelte ki Barsiné Pataky Etelka, a FIDESZ Európai Parlamenti képviselője.

(FIDESZ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.