2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jöhet a digitális rádió — Az Antenna Hugária Zrt. és a Danubius Rádió megkezdte a tárgyalásokat a digitális felkészülésről –

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/19715"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Ferguson_dab.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>Az Antenna Hungária Zrt. és a Danubius Rádió megkezdték a tárgyalásokat, hogy kidolgozzák a földi digitális rádió műsorszóró hálózatra való felkerülés szerződéses feltételeit. A földi digitális rádiós hálózathoz a Danubius a jelenlegi analóg FM csatornán meglévő szolgáltatásának fenntartása mellett csatlakozna.</p><p>

ferguson dab.thumbnailAz Antenna Hungária Zrt. és a Danubius Rádió megkezdték a tárgyalásokat, hogy kidolgozzák a földi digitális rádió műsorszóró hálózatra való felkerülés szerződéses feltételeit. A földi digitális rádiós hálózathoz a Danubius a jelenlegi analóg FM csatornán meglévő szolgáltatásának fenntartása mellett csatlakozna.

ferguson dab.thumbnailAz Antenna Hungária Zrt. és a Danubius Rádió megkezdték a tárgyalásokat, hogy kidolgozzák a földi digitális rádió műsorszóró hálózatra való felkerülés szerződéses feltételeit. A földi digitális rádiós hálózathoz a Danubius a jelenlegi analóg FM csatornán meglévő szolgáltatásának fenntartása mellett csatlakozna.

Az Antenna Hungária Zrt. 2008. december 1-jén indítja el a digitális földi rádió műsorszóró szolgáltatást az új, úgynevezett DAB+ formátumban. A próbasugárzás alkalmával tesztelik a vételt, a hangzást, valamint a képi és szöveges kiegészítő információk átvitelének minőségét.

Mindkét félnek fontos a digitális siker

A sikeres átállás mindkét fél számára fontos. Ennek alapvető feltétele, hogy a meglévő kereskedelmi rádiók párhuzamosan az analóg rendszeren is sugározzanak a digitális lekapcsolás pillanatáig. Azért, hogy ez időben sikerüljön, a Danubius Rádió aktív részt vállal az átállásban. Mivel a kulcskérdés a vevőkészülékek elterjedése az országban, ezért leginkább ebben játszhat szerepet az első kereskedelmi rádió.

Digitális felhívás

Bartucz László, a Danubius Rádió vezérigazgatója egy felhívást tett közzé a rádiók számára, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz azok a kereskedelmi rádiók, amelyek úgy gondolják, fontos számukra a digitális rádiózás népszerűsítése. „A kezdeményezés célja az, hogy elsősorban saját erőforrásaink felhasználásával ismertessük meg az emberekkel a digitális rádiózást, és egyben segítsük az erre alkalmas vevőkészülékek elterjedését az országban" -tette hozzá a rádió első embere. 

A rádiók számára létkérdés a multiplex sikere

A rádiók számára létkérdés a digitális rádiós multiplex sikere, hiszen az új platformon nagyon sok új tartalom válik majd elérhetővé, amely kedvez a hallgatóknak. Mindemellett az is igaz, amit a nemzetközi tapasztalatok is alátámasztanak, hogy a sok adó közül az emberek elsősorban az erős brandeket keresik majd.

A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja.

A digitális adás legfontosabb jellemzői:

  • Kiváló hangminőség
  • Szöveges és képi adatok átvitelének lehetősége
  • Megbízható vétel kedvezőtlen terepviszonyok vagy autózás közben is

A DAB jellegzetessége, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem több (jellemzően hat-nyolc; DAB+ technológia esetében 10-18) rádióműsor sugározható egyidejűleg. Az egy adóval kisugárzott műsorok és adatok összességének neve a multiplex.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.