2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jön: az ötödik Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/20186"><img class="image thumbnail" src="/files/images/PB180057.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>Ősz végén, tél elején az újbor születésének hangulatát idézik a Szekszárdon született Babits Mihály sorai:</p><p><strong>Őszi pincézés</strong></p><p><em>„Csöndes a tanya, nincs dolog.</em></p><p><em>Szunnyad a must a csömögén,</em></p><p><em>S a pince tikkadt melegén</em></p><p><em>Pihennek a boldog óborok."</em></p><p>

 

pb180057.thumbnailŐsz végén, tél elején az újbor születésének hangulatát idézik a Szekszárdon született Babits Mihály sorai:

Őszi pincézés

„Csöndes a tanya, nincs dolog.

Szunnyad a must a csömögén,

S a pince tikkadt melegén

Pihennek a boldog óborok."

 

pb180057.thumbnailŐsz végén, tél elején az újbor születésének hangulatát idézik a Szekszárdon született Babits Mihály sorai:

Őszi pincézés

„Csöndes a tanya, nincs dolog.

Szunnyad a must a csömögén,

S a pince tikkadt melegén

Pihennek a boldog óborok."

2008. november 29-30. között rendezik meg az újbor és a sajt immár hagyományos fesztiválját a budapesti városligeti Vajdahunyadvárban.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.

Az esemény november 18-i  tájékoztatóján a főszervező Ferenc Vilmos megjelölte aktuális céljukat; összehozni mindazon magyar termékeket, amelyek a borral kapcsolatosak.  A szervezők ennek megfelelően vallják, a bor, a sajt, a bor és a kultúra, a bor és a gasztronómia olyan társak, melyek ősidők óta együtt élnek. A fesztivál-kezdeményezést a sajt- és borkészítés hagyományának megőrzése és tisztelete vezérli.

Különös figyelmet szentelnek az újbornak, melynek egyedi ízeit a két éve bevezetett műanyag dugós lezárással következő nyárig is sikerül megőrizni.

A fesztivál résztvevője lesz több, jubileumát ünneplő szervezet:

a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége,

az Alisca Borrend (Szekszárd),

a Gustodes Vinorum (Villány),

a Vinum Vulcanum Borrend (Badacsony),

a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje (Pécs).

Egyik fő támogató;  a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (maga is idén ünnepli 40 éves jubileumát).

A rendezvény fővédnöke  Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter, az Újbor Verseny örökös elnöke pedig  dr.Kállay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár.

Az ötödik fesztivált a szervezők új helyszínre tették és programjában megújították, mondván,  a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete történelmi-történeti áttekintést is adhat a rendezvényre látogatóknak.

Újdonság;

-Kiállítók lesznek a Borrégiók, közülük kettő, a Duna Borrégió és a Pannon Borrégió kiemelt szerepet kap. (Meghívót kap a Balaton Borrégió is. )  Ők vesznek részt a  2008. év Újbor Futamán, melynek során az egyes borrégiók borvidékeiről a termelők képviseletével hozzák fel az újborokat a Vajdahunyadvárba.

pb180063.thumbnailÉrkezésük 2008. november 29-én  10.30-tól várható, fogadásukra a Vám- és Pénzügyőrség Zenekara szolgáltat muzsikát, a vendégek is ekkor köszönthetik az újborokat.

-Új program az újbor-felismerő bajnokság, melyen minden 18. évet betöltött borszerető és borszakértő részt vehet.

pb180064.thumbnailA verseny során 13+1 bort mutat be egy szakértő,  megízlelteti velük a résztvevőket,  majd kevert felállásban ismét eléjük adja felismerésre.  (Nehéz feladat!)

Mindenki emléklapot, a verseny nyertesei pedig Diplomát vehetnek át, jelentkezés a versenyre a helyszínen,

November 29-30-án  10-12 óra között.

Az újborok egyik képviselője lesz a Vargha Pince, ahol 2002-től kezdetek a témával foglalkozni.

pb180069.thumbnailA szlogen szerint az újbor a születés pillanatát mutatja meg számunkra, ezt őrzik meg a pincészet Csabagyöngye,

Irsai Olivér és Pinot-Noire borai.

A rendezvény egyik hagyományos fő támogatója a JARA cég is, amely a szőlőtermesztéshez szállít a Baltikumból származó, nehézfémektől mentes műtrágyát.

A sajtokról:

pb180079.thumbnailA nyár során megalakult a Magyar Kézműves Sajtkészítők Céhe, 12 sajtos támogatásával.  Céljuk; felzárkózni ahhoz a nemzetközi trendhez, melyben jól kivehető, a fogyasztók megelégelték a nagyüzemi ízeket és vágynak egyéni zamatokra. A magyar sajtkészítés hagyományai jól beilleszthetők ebbe a folyamatba, a magyar borral együtt egyedi színt jelenthetnek. A sajtkészítés hazai új útjait Sándor Tamás (Eger) és a Svájcból hazatért mester, Kiss Ferenc is egyengeti, a fesztiválon olyan különlegességeket láthatunk, ízlelhetünk, mint a szarvasgombás sajt és az olasz mintára készülő, paprikaolajjal bedörzsölt sajt.

A kalendáriumokba feljegyzendő:  minden év november utolsó hétvégéje újbor- és sajtünnep!

http://www.holborozzunk.hu/

http://www.jara.lt/home.0,p.0,e.0,l.en

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.