2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Március 15 kapcsán: Petőfiről

4 perc olvasás
  <p><strong><em><span class="inline left"><a href="/node/10802"><img class="image thumbnail" src="/files/images/12pont.thumbnail.jpg" border="0" alt="12 pont" title="12 pont" width="83" height="100" /></a><span style="width: 81px" class="caption"><strong>12 pont</strong></span></span>„Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára. Szent szabadság, újabb megváltója A másodszor sűlyedt embereknek, Drága élted miljom s miljom ója, Ne félj, téged nem feszítenek meg."</em></strong> Petőfi Sándor: 1848. A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi Sándorról szóló „Tanuljátok meg, mi a költő..." című állandó kiállítása folyamatosan látogatható.</p><p>

 

12 pont12 pont„Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára. Szent szabadság, újabb megváltója A másodszor sűlyedt embereknek, Drága élted miljom s miljom ója, Ne félj, téged nem feszítenek meg." Petőfi Sándor: 1848. A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi Sándorról szóló „Tanuljátok meg, mi a költő…" című állandó kiállítása folyamatosan látogatható.

 

12 pont12 pont„Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára. Szent szabadság, újabb megváltója A másodszor sűlyedt embereknek, Drága élted miljom s miljom ója, Ne félj, téged nem feszítenek meg." Petőfi Sándor: 1848. A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi Sándorról szóló „Tanuljátok meg, mi a költő…" című állandó kiállítása folyamatosan látogatható.

Petőfi Sándor (1823-1849) Kiskőrösön született, gyermekkorát Kiskunfélegyházán töltötte. Iskoláit édesapja -az anyagi helyzetük miatt- gyakran váltogatta, 15 évesen a selmeci líceumot is abba kellett hagynia. Pesten színházi mindenes, Ostffyasszonyfán házitanító, majd Sopronban katona lett. Bevetései során tifuszt, és ideglázat kapott, így alkalmasságát felülvizsgálva leszerelték.

 

1. az erdődi vár a szendrey család lakhelye1. AZ Erdődi Vár a Szendrey család lakhelye 2.jaschik vilmos petőfi iskolája2.Jaschik Vilmos Petőfi iskolája
3. petőfi rajza arany jánosról3. Petőfi rajza Arany Jánosról 4. petőfi fokosa4. Petőfi fokosa
5. petőfi szülei5. Petőfi szülei 6. a pilvax kávéház 1848-ban6. A Pilvax Kávéház 1848-ban
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.
11.11. 12.12.
13.13. 14.14.

Leszerelése után fölvették a pápai kollégiumba, itt ismerkedett meg Jókai Mórral is. Tanulmányait úgy végezte, mint manapság is sok diák. Amit szeretett azt tanulta, amit nem, azt elhanyagolta. 1842-ben jelent meg A borozó című költeménye, mely meghozta Petőfi számára az ismertséget, de ekkor még Petrovics Sándor néven írt. Hazámban című költeményét már Petőfi Sándor néven ismerhették meg. 1842-ben vándorszínésznek állt, majd két évvel később gyalog vágott neki a pesti útnak, hogy műveinek kiadót keressen.

1848. március 15-én a márciusi ifjak vezéreként az események főszereplője lett. A nap célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. Az Európa számos országában zajló forradalmak lehetőséget adtak arra, hogy a magyarországi reformelképzelések is megvalósuljanak. A 12 pont mellett a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője, a magyar sajtó első szabad terméke volt. Petőfi elszavalta a Nemzeti Dal-t a Pilvaxban, az orvosi egyetem udvarán, és a múzeum előtti népgyűlésen, később a néppel együtt a Landerer-nyomda előtt. Délután Táncsics kiszabadítására indultak.

A költő később Bemben megtalálta a maga forradalmi vezérét, és csaknem apa-fiú szereteten alapuló kapcsolat jött köztük létre. Petőfi 1849-ben szüleit elveszíti, majd a katonai vezetőkkel történt összetűzések miatt rangjáról  lemond. Az orosz beavatkozás idején azonban ismét csatlakozik Bem seregéhez, és Segesvár melletti fehéregyházi csatában az életét veszti.

Petőfi Sándor életútja gyermekkorától haláláig, iskolás-, színész évei, a szabadságharc pillanatai, Szendrey Júliával való megismerkedésük, házasságuk, mind megtalálhatók a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Megtekinthetők itt kéziratai, rajzai -például Arany Jánosról-, fokosa, íróasztala, sakktáblája, kiadott könyvei a XIX. századból, de még gyermekkori Petőfi ábrázolást is találhatunk a kiállított emlékek között.

A múzeum az állandó kiállítás mellet időszaki kiállításokkal, és számos irodalmi rendezvénnyel is várja látogatóit.

A Petőfi Irodalmi Múzeum megtalálható az V. kerületi Károlyi Palotában, a Károlyi Mihály utca 16. szám alatt.

Németh Krisztina

http://www.pim.hu/

http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/pselet6.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Petőfi_Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.