2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felszentelték Katar első katolikus templomát

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/10888"><img class="image thumbnail" src="/files/images/katarikatolikustemplom.thumbnail.jpg" border="0" alt="Katar - Doha: katolikus templom felszentelése" title="Katar - Doha: katolikus templom felszentelése" width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Katar - Doha: katolikus templom felszentelése</strong></span></span>Több mint hatezer hívő volt jelen szombaton az Arab-öbölben található ország fővárosában, Dohában zajló történelmi eseményen. Majdnem 14 évszázados tilalom után a helyi katolikusok első templomát emelték a túlnyomó többségében szunnita muzulmánok lakta emírségben. </p><p>

katar - doha: katolikus templom felszenteléseKatar – Doha: katolikus templom felszenteléseTöbb mint hatezer hívő volt jelen szombaton az Arab-öbölben található ország fővárosában, Dohában zajló történelmi eseményen. Majdnem 14 évszázados tilalom után a helyi katolikusok első templomát emelték a túlnyomó többségében szunnita muzulmánok lakta emírségben.

katar - doha: katolikus templom felszenteléseKatar – Doha: katolikus templom felszenteléseTöbb mint hatezer hívő volt jelen szombaton az Arab-öbölben található ország fővárosában, Dohában zajló történelmi eseményen. Majdnem 14 évszázados tilalom után a helyi katolikusok első templomát emelték a túlnyomó többségében szunnita muzulmánok lakta emírségben.

our lady of the rosary parish church - dohaOur Lady of the Rosary Parish Church – DohaA város szélén elhelyezkedő „Rózsafüzér királynéja" templomnak sem keresztje, sem harangtornya nincs. Hét évvel ezelőtt Hamad bin Khalifa Al Thani emír adományozta az építésére szolgáló területet az egyháznak a vallásközi párbeszéd jeleként. Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa mondta el a szentbeszédet, s tolmácsolta XVI. Benedek pápa üdvözletét a jelenlévőknek, akik között ott volt Paul Hinder, az Arab félsziget apostoli vikáriusa; elődje, a templom építését 20 évvel ezelőtt kezdeményező Bernardo Gremoli püspök; a kuvaiti nuncius, Mounged El-Hachem és Kuvait apostoli vikáriusa, Camillo Ballin is.

„Végre a dohai katolikusoknak is van házuk, ahol szabadon és biztonságban gyűlhetnek össze" – jegyezte meg Hinder. Hozzátette azt is, hogy a Katarban élő keresztények több mint száz nációt képviselnek, főleg a Fülöp-szigetekről és Indiából, Ceylonból, Indonéziából illetve a világ további országaiból érkeztek. Ez a soknemzetiségű közösség nagyszombattól kezdve 14 nyelven hallgathatja a miséket. Az öt órán át tartó eseményen Gremoli vezetésével elhelyezték a 2002-ben szentté avatott Pio atya egy relikviáját is a templomban, és Benedek pápa ajándékaként egy miséző kelyhet adományoztak a templomnak. A szentmise szövegeit az angol mellett a filippínók által beszélt tagalog nyelven, továbbá hindiül, arabul és még néhány nyelven mondták el. Sokan a templomon kívül állva hallgatták a szentmisét, mivel az épületbe csak 3000 ember férhetett be.

Az iszlám szigorú wahabita hagyományait követő Katarban az 1960-as évektől kezdve működtek titokban keresztény gyülekezetek. Katar alelnöke most azonban bejelentette, hogy a helyi vezetés további öt keresztény templom megnyitására adott engedélyt, és hangsúlyozta, hogy a kereszténység legyen pozitív üzenet hordozója a világban. Egyúttal azonban nem szűnt meg a helyi keresztények fenyegetettsége sem, mivel a helyi iszlamista szélsőségesek továbbra is támadólag lépnek fel ellenük, s a külföldi nagykövetségek óvatosságra intették Katarban tartózkodó polgáraikat.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.