2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Néma gyilkosok

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/10882"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vese1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>A sétálók valószínűleg nem értették, miért díszíti a Lánchíd korlátját babból készült füzér? A Vese Világnapján transzplantált és dializált emberek segítségével elkészült „babláncokkal" kívánták a szervezők felhívni a figyelmet a feleslegesen gyorsabban károsodott vagy elvesztett vesékre.</p><p>

 

vese1.thumbnail A sétálók valószínűleg nem értették, miért díszíti a Lánchíd korlátját babból készült füzér? A Vese Világnapján transzplantált és dializált emberek segítségével elkészült „babláncokkal" kívánták a szervezők felhívni a figyelmet a feleslegesen gyorsabban károsodott vagy elvesztett vesékre.

 

vese1.thumbnail A sétálók valószínűleg nem értették, miért díszíti a Lánchíd korlátját babból készült füzér? A Vese Világnapján transzplantált és dializált emberek segítségével elkészült „babláncokkal" kívánták a szervezők felhívni a figyelmet a feleslegesen gyorsabban károsodott vagy elvesztett vesékre.

 A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjaként tartják számon. A Vese Világnapra 2008-ban immár harmadik alkalommal került sor, hogy a nemzetközi egészségügyi közösség segítségével hívják fel a figyelmet a vesék szerepére és krónikus vese elégtelenségre.

drkiss 1.thumbnailA vese tíz-húsz évig semmi jelét nem adja, hogy már kezd elromlani. Nem jelzi, hogy ezért más szervek is károsodnak, amikor pedig mutat valamit, akkor már nagyon súlyos a helyzet – mondta el dr. Kiss István főorvos. Ez a világnap üzenet az embereknek: Óvják, védjék egészségüket! A világon átlagosan tízből egy felnőtt érintett a vese valamilyen károsodásában, de a veséknek az egészségünkben játszott fontos szerepe mégis alig ismert. A felmérések szerint a lakosság kevesebb, mint 5 százaléka tudja, hogy a szerv hol helyezkedik el a testben és pontosan mit is csinál. Az aktuális klinikai tanulmányok szerint a krónikus veseelégtelenségben szenvedők 90(!) százaléka felismeretlen marad, pedig egy egyszerű és olcsó, a vizeletvizsgálat során Magyarországon is rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. E laborvizsgálatok során az „albumin" illetve a „kreatinin" nevezetű anyagok vizeletben történő megjelenését nézik, ugyanis jelenlétük a vese és az érrendszer megindult károsodására utal.

Európában a teljes népesség 10 százaléka érintett különböző súlyosságú veseproblémákban. Magyarországon a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség okozta vesekárosodás legalább félmillió felnőttet érint. A tendenciák alapján a helyzet egyre súlyosabb lesz, az előfordulás gyakoriságának növekedése ugyanis összefügg a többi, „modern népbetegség" – pl.: elhízás, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség – terjedésével.

Mindezeken túl a vese funkció rendellenességei a szív- és érrendszer általános állapotába történő korai betekintést kínáló „ablakként" viselkednek, ami kiváló lehetőséget nyújt az időben történő felismerésre még az olyan gyilkos betegségek kialakulása előtt, mint amilyen a szívinfarktus, vagy az agyvérzés.

A veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) másfelől igazi „kockázatsokszorozó". Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű érintetteknek százszor nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy eljut a végstádiumú veseelégtelenség állapotába. A beteg veséket joggal nevezik tehát néma gyilkosoknak.

szalamanov.thumbnailA Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke, Szalamanov Zsuzsanna – maga is volt vesebeteg – mindenkinek javasolja, hogy legalább évente egyszer csináltasson egy teljes laboratóriumi vizsgálatot. A betegek kezelésének csak egyik módja a dialízis, a másik a transzplantáció. Ez utóbbira szintre mindenki alkalmas lehetne, és utána teljes életet élhetne – ha lenne elegendő donor! Kiss doktor ezt még azzal egészítette ki, hogy Magyarországon évente háromszáz átültetést végeznek, miközben ezren várnak új vesére. Ezért fontos, hogy ha egy családtag végleg eltávozik közülünk, a hátramaradottak ne akadályozzák a szervek felhasználását.

kovari.thumbnail A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökhelyettese, Kővári István, elmondta, a betegek és hozzátartozóik rendszeres képzésben részesülnek, de a társadalom egészének idevágó ismereteit is bővíteni kellene. Dialízisre például a betegnek heti három alkalommal kell járnia. Ezért szükség volna olyan munkahelyekre, ahol ezt gond nélkül megteheti. Az ország egész területét lefedő, 34 tagegyesület működését összefogó szervezet régebben segélyt is tudott adni a rászorulóknak, ma már erre nincs lehetőségük.

2008 vese világnnap: bablánc a lánchídon A Vese Világnap részeként – a tavalyi évhez hasonlóan – az idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

Ezt kívánták elősegíteni mindazok, akik a Világnapon felsorakoztak a Lánchídon és a valóban vese alakú babszemekből készült füzért elhelyezték a korláton. Ha csak néhányan felfigyeltek rá és legközelebb az orvosuktól egy laborvizsgálatot is kérnek, már tettünk egy lépést a cél felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.