2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kürt Zrt2007: Recesszió mentesen növekedtek Kuvaitban és itthon

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/10942"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Kuvait.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="31" /></a></span>  <p>Világsikerről számolt be a  KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.  vezetése;   <em>Kmetty József </em>vezérigazgató, <em>Zsilinszky Sándor </em>üzletágvezető,   <em>Fürész </em>Ferenc, a Biztonsági Intelligencia központ vezetője és <em>Dolánszky</em> <em>György</em> szakértő  2008. március 19-én Budapesten.  </p><p>

kuvait.thumbnail 

Világsikerről számolt be a  KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.  vezetése;   Kmetty József vezérigazgató, Zsilinszky Sándor üzletágvezető,   Fürész Ferenc, a Biztonsági Intelligencia központ vezetője és Dolánszky György szakértő  2008. március 19-én Budapesten. 

kuvait.thumbnail 

Világsikerről számolt be a  KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.  vezetése;   Kmetty József vezérigazgató, Zsilinszky Sándor üzletágvezető,   Fürész Ferenc, a Biztonsági Intelligencia központ vezetője és Dolánszky György szakértő  2008. március 19-én Budapesten. 

A KÜRT végezhette el a Zain távközlési csoport kuvaiti leány-vállalatának biztonsági átvilágítását.  A csapat a világ legnagyobb biztonsági szakértő szolgáltatóival versenyzett a megbízásért. 

A több százezer dolláros projekt 2 hónapig tartott és ez év februárjában zárult.  A magyar szakembergárda (köztük hivatásos hackerek) a Közel-Kelet meghatározó telekommunikációs cégének információbiztonságát tette próbára. 

A megbízó elégedettségét fémjelzi, hogy már folynak a tárgyalások a projekt folytatásáról.  Világszinten sikert arat a KÜRT által folyamatosan fejlesztett és tökéletesített  Biztonsági Intelligencia termékcsalád, a vállalat egyik erőssége.

A KÜRT 2007 őszén a világ négy legnagyobb vállalatával,  valamint szaudi és belga biztonsági szakértő cégekkel vette fel a versenyt, így nyerte el a 42 millió ügyfelet kiszolgáló, 6 milliárd dolláros árbevételű Zain távközlési csoport kuvaiti leányvállalatának információbiztonsági átvilágításáról szóló megbízást.  Ez volt a közel-keleti mobil telekommunikációs cég életének eddigi legnagyobb és legbonyolultabb IT biztonsági projektje.

Kmetty József vezérigazgató rámutatott, a KÜRT biztonsági megközelítése unikumnak számít a világon. Számos eredményes projekt bizonyította már a cégnél felhalmozott tudást és az alkalmazott technológia magas hozzáadott értékét, de a Közel-Keleten elvégzett projekt eredményei minden korábbi elvárást felülmúltak.

A Zain Csoport vezérigazgatója megkülönböztetett figyelemmel kísérte és a kezdetektől fogva támogatta a magyar szakemberek munkáját.  A KÜRT munkatársai azt tekintik az egyik legnagyobb eredménynek, hogy a Zain különböző érdekeket képviselő csoportjait a projekt mellé tudták állítani, s megértették velük a feltárt információ-biztonsági problémák, hiányosságok valós gyökereit.

A két hónapos munka során a hazai szakemberek kezdetben Magyarországról dolgoztak a cégóriás kuvaiti leányvállalatának, majd a kuvaiti helyszínen folytatták a legális hackelést, a humán hackelést, valamint a szabványi megfelelőség felülvizsgálatát. Feltárták a Zain rendszerében felmerülő biztonsági réseket és valós, azonnali „sérülékenységi elhárítást" végeztek. Ezt követően megoldási akciótervet készítettek a biztonsági hiányosságok kiküszöbölésére, ezzel még átláthatóbbá vált a szakértők számára az IT rendszer és sikerült biztonságosabb adatkezelést megvalósítani.

Zsilinszky Sándor, a KÜRT Információmenedzsment Megoldások üzletág vezetője hatalmas sikernek nevezte a  Kuvaitban elért eredményt, hiszen a megbízó évek óta komoly költségvetéssel és jól képzett szakemberekkel igyekezett biztonságát a lehető legmagasabb szinten tartani.  A KÜRT-tudás legjobb bizonyítéka, hogy a legnagyobb nemzetközi versenytársak kitartó munkával felépített rendszerei felett viszonylag rövid idő alatt teljesen át tudták venni a magyar szakemberek az irányítást és a feltárt biztonsági réseket megszüntették.

A Zain felső vezetése elismerően nyilatkozott a KÜRT magyar szakértőinek információbiztonsági beavatkozásáról, tudásanyagáról.  A projekt sikerei alapján heteken belül megszülethet a megállapodás annak folytatásáról,  a Zain teljes körű biztonsági felkészítéséről és felügyeletéről, valamint a KÜRT egyéb szolgáltatásainak megrendeléséről.

A KÜRT Biztonsági Intelligencia csomagjába tartozó termékek:

legális hackelés,

logelemzés,

a biztonsági tudatosság programszerű fejlesztése és hálózati nyomozás.

A legális hackelés esetében a szakemberek éles, az „alvilági" hackerek által használt módszerekkel támadják meg az ügyfelek rendszereit, először az Internet felől, majd a vállalaton belülről.  A biztonsági problémák megszün-tetésére vagy mérséklésére azonnali akciótervet készítenek.

A logelemzés szolgáltatói egyfajta őrszemként felügyelik a vállalati rendszert. Ezzel a tevékenységgel előre jelezhetővé válnak a vállalatot fenyegető rendszer-összeomlások, a betörési kísérletek, de figyelmeztet a KÜRT csapata abban az esetben is, ha az informatikai (pl. vállalatirányítási vagy ügyfélszolgálati) rendszerek nem állnak a felhasználók rendelkezésére az üzlet által elvárt időtartamban.

A biztonsági tudatosítás a humán hackerek elleni védelem legfontosabb eszköze. Ma már olyan fejlett eszközöket használnak a rosszindulatú phising (adathalászat) vagy éppen social engineering támadások megalkotói, amelyek elől csak a legfelkészültebb vállalati felhasználók tudnak kitérni.

A KÜRT nyomozati tevékenységét abban az esetben veszik igénybe az ügyfelek, amennyiben egy visszaélés körülményeit, elkövetőjének kilétét és az elkövetés módját kívánják feltárni.

A portfolio további elemei;  network forenics, oktatás, BCP, DRP, folyamatmenedzsment, kockázatmenedzsment, felkészítés auditálásra, minőségbiztosítás.

Nincs feltörhetetlen rendszer, minden csak idő kérdése,  a hivatásos hacker öt ismérve:

a hacker a „legális betörések" etikai és jogi szabályrendszerét ismeri és betartja,

az összes rosszindulatú „behatolási" módszertant ismeri, folyamatosan tanul, fejleszti szakmai tudását a legújabb technológiákból, mindig egy lépéssel a rosszindulatú hacker előtt jár, a megszerzett információkat nem haszonszerzésre, hanem a védelem érdekében használja fel.

A  KÜRT Zrt. 1989-ben kezdte meg tevékenységét és az elmúlt 19 év folyamán a magyar informatikai és információ-biztonsági piac meghatározó vállalkozásaként működött.  Külföldi tevékenysége megerősítésére Ausztriában, Németországban és Dubaiban leányvállalatokat alapított.  A KÜRT az információbiztonság területének vezető szakértője az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó, a nemzetközi és hazai szabványoknak megfelelő módszertana révén.  Európa egyik vezető adatmentő cégeként világviszonylatban is elismert adatmentési technológiával rendelkezik,  ami több mint  2.500 adatmentést jelent évente. 

A KÜRT Computer Rendszerház Zrt. 2006. év végétől új név alatt működik tovább,  az új név: KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zártkörű Részvénytársaság (rövidítve KÜRT Zrt.).

Várhatóan 2008 májusában készül el a cég új székháza Budaörsön.

A KÜRT társadalmi szerepvállalását jelzi:

1991:  a KÜRT Alapítványi Gimnázium létrehozása,

1996:  hátrányos helyzetű gyerekek számára alapítvány,

2005:  karácsonyi berendezés-vásárlás az I. számú Gyermekklinikának,

2006:  a KÜRT munkatársak óvodát újítanak fel. Gyermekotthon számára eszközök és játékok ajándékozása. Számos katasztrófa után segítséget ajánlottak a helyreállításhoz.

http://www.kurt.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.