2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre több veszélyes terméket találnak az európai polcokon

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12333"><img class="image thumbnail" src="/files/images/veszely.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>2007-ben 53 százalékkal emelkedett az egészségügyi vagy biztonsági kockázatot jelentő árucikkek száma a 2006-os évhez képest - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből. </p><p>

veszely.thumbnail2007-ben 53 százalékkal emelkedett az egészségügyi vagy biztonsági kockázatot jelentő árucikkek száma a 2006-os évhez képest – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből.

veszely.thumbnail2007-ben 53 százalékkal emelkedett az egészségügyi vagy biztonsági kockázatot jelentő árucikkek száma a 2006-os évhez képest – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből.

A veszélyes termékek döntő többségét (52%) Kínában állították elő, azonban a Japánból, az Egyesült Államokból (2-2%), sőt az Európán belülről érkezett áruk között is találtak kifogásolható minőségűt. A káros európai árucikkek nagy része Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Franciaországban készült. A veszélyesnek bizonyult termékek fizikai sérülést, fulladást, áramütést, tüzet vagy mérgezést okozhatnak.

Az Európai Bizottsághoz az elmúlt évben összesen 1605 bejelentés érkezett a Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszeren (RAPEX) keresztül. Ezek többsége (31%) játékokkal volt kapcsolatban, de érkezett bejelentés járművekről, műszaki cikkekről, valamint kozmetikai szerekről is. A RAPEX tartalmazza az Európai Unió valamennyi országában felbukkanó veszélyes, vagy a jogszabályokban támasztott feltételeknek nem megfelelő termékekre vonatkozó információkat. A rendszer célja, hogy felgyorsítsa az információáramlást a tagországok és a Bizottság között.

A Bizottság szerint a kínai termékek magas arányát a Kínából érkező import nagy mennyisége magyarázza: az Unió piacain kínált játékok 80 százaléka ugyanis a távol-keleti országból származik. A kínai termékeket egyébként a máshonnan érkezetteknél szigorúbban ellenőrzik, miután tavaly többet is vissza kellett hívni az ott előállított gyermekjátékok közül.

A legéberebb tagállam tavaly Németország volt: a bejelentések 12 százaléka származott innen; a lista következő helyén Görögország, Magyarország, Spanyolország és Szlovákia áll 8-8 százalékos aránnyal. A jelentésből kiderül, hogy a RAPEX-hez érkező bejelentések száma évről évre nő: 2006 folyamán 1051, 2005-ben 847, 2004-ben még csak 468 alkalommal emeltek panaszt veszélyesnek ítélt termékről. Az emelkedés oka a Bizottság szerint nem a veszélyes termékek terjedésében, hanem a RAPEX és a tagállami hatóságok hatékonyságának növekedésében keresendő. Ugyanakkor Brüsszel további fejlesztéseket tart szükségesnek, így várhatóan még ebben az évben új informatikai rendszert és irányelveket vezetnek be a fogyasztók fokozottabb védelme érdekében.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.