2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre kevesebb háztartás vásárolt egyre kevesebb karácsonyi édességet

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/20730"><img class="image thumbnail" src="/files/images/telapus.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csokoládé Mikulás fogyasztásunk" title="Csokoládé Mikulás fogyasztásunk" width="100" height="78" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Csokoládé Mikulás fogyasztásunk</strong></span></span> <p>A 2007. évi szezon nem kedvezett a karácsonyi édességek értékesítésének, hiszen a fogyasztás mind a szaloncukrok, mint a csokoládéfigurák piacán szűkült - legalábbis ez derül ki a GfK Hungária háztartások privát fogyasztását vizsgáló ConsumerScan adatbázis eredményeiből. A piac visszaesésének hátterében elsősorban a vásárlók körének szűkülése és a beszerzett mennyiségek visszafogása áll.</p><p>

 csokoládé mikulás fogyasztásunkCsokoládé Mikulás fogyasztásunk

A 2007. évi szezon nem kedvezett a karácsonyi édességek értékesítésének, hiszen a fogyasztás mind a szaloncukrok, mint a csokoládéfigurák piacán szűkült – legalábbis ez derül ki a GfK Hungária háztartások privát fogyasztását vizsgáló ConsumerScan adatbázis eredményeiből. A piac visszaesésének hátterében elsősorban a vásárlók körének szűkülése és a beszerzett mennyiségek visszafogása áll.

 csokoládé mikulás fogyasztásunkCsokoládé Mikulás fogyasztásunk

A 2007. évi szezon nem kedvezett a karácsonyi édességek értékesítésének, hiszen a fogyasztás mind a szaloncukrok, mint a csokoládéfigurák piacán szűkült – legalábbis ez derül ki a GfK Hungária háztartások privát fogyasztását vizsgáló ConsumerScan adatbázis eredményeiből. A piac visszaesésének hátterében elsősorban a vásárlók körének szűkülése és a beszerzett mennyiségek visszafogása áll.

A tavalyi karácsonyi szezonban, azaz 2007 október és 2008 január között, több mint tizedével vásároltak kevesebb csokoládéfigurát a magyar háztartások, mint 2006-ban. A karácsonyi csokoládéfigurák kilogrammonkénti átlagára 8 százalékkal nőtt, így az értékforgalom mindössze 3 százalékkal mérséklődött az előző szezonhoz képest.

„A volumen csökkenésének hátterében az a tény áll, hogy 2007. október-2008. január között 5 százalékkal kevesebb háztartás vett csokoládéfigurát, mint a 2006-os szezonban, ráadásul egy átlagos háztartás 7 százalékkal kevesebbet is vásárolt, mint egy évvel korábban" – mondta Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektorának menedzsere.

Valamennyi vásárlási csatorna kevesebb háztartást vonzott a karácsonyi csokoládéfigurák beszerzése céljából, mint a 2006-os szezonban. Piacrész szempontjából növekedni csak a kategória szempontjából két legfontosabb értékesítési csatorna, a hipermarket és a diszkont tudott.

A karácsonyi csokoládéfigura vásárlására vonatkozó legnagyobb mértékű visszaesés a 3-4 fős, nagyvárosi, gyermekes családok esetében volt tapasztalható, illetve a fiatalabb háziasszonyok által vezetett háztartásokban.

szaloncukor fogyasztásunkSzaloncukor fogyasztásunkA csokoládéfigurák beszerzéséhez képest a háztartások szaloncukor vásárlásai még nagyobb arányban csökkentek: a 2007. évi szezonban 14 százalékkal kisebb mennyiségű karácsonyi édességet vásároltak a háztartások, ami az értékbeli forgalom 11 százalékos csökkenésével párosult. A piac szűküléséhez hozzájárult, hogy a 2007. évi karácsonyi szezonban az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal mérséklődött azon háztartások aránya, akik vásároltak szaloncukrot, illetve egy átlagos háztartás 10 százalékkal mérsékelte a beszerzett mennyiséget.

Az adatokból azonban kiderül, hogy a piac 2006-ról 2007-re a minőségi termékek felé mozdult: a kereskedelmi márkák mennyiségi részesedése 16 százalékról 13 százalékra csökkent és nőtt a legmagasabb kilogrammonkénti átlagáron kínált szegmens, azaz a dobozos szaloncukrok piaci részaránya. Egy kilogramm dobozos szaloncukor ára átlagosan több mint két és félszerese a zacskós szaloncukornak és több mint háromszor annyiba kerül, mint a kimért szaloncukrok.

A dobozos csomagolású szaloncukrok piacrésze továbbra is alacsony: a 2007. évi szezonban mennyiségi részesedésük 8 százalékot ért el. A többi szaloncukorhoz képest – zacskós és kimért – viszont kizárólag ennek a típusnak nőtt a volumene, illetve a forgalma.

Ami a kimért szaloncukrok iránti keresletet illeti, jelentős csökkenés állapítható meg: volumenük több mint negyedével visszaesett a 2006. október-2007. januári időszakhoz képest, így mennyiségi részesedésük 35 százalékról 30 százalékra mérséklődött.

Az értékesítési csatornák közül egyedül a Cash&carry-ben tudott növekedni a háztartások által megvásárolt szaloncukor mennyiség, legjobban az utcai árusnál, piacon, illetve a kisboltokban csökkent a beszerzett mennyiség.

A fogyasztókról elmondható, hogy az egyfős háztartások, illetve a négynél többtagú, nagyvárosi, gyermekes családok csökkentették legnagyobb arányban a szaloncukor vásárlásaikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.