2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Viszontagságos utazás után Budapesten az El Greco mű

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/21172"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Johannes2.thumbnail.jpg" border="0" alt="El Greco: Szent János evangelista" title="El Greco: Szent János evangelista" width="76" height="100" /></a><span style="width: 74px" class="caption"><strong>El Greco: Szent János evangelista</strong></span></span>  <p>A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai görög származású El Greco művészetének gyökereit, festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak indíttatását mutatja be a Szépművészeti Múzeum kamara-kiállítása, „Jézus nyomában" címmel.  A tárlat középpontjában a madridi Prádó múzeumból kölcsönbe érkezett <em>Evangelista Szent János  </em>című festmény áll,  a művet  Budapestre szállító kamion viszontagságos utat tett meg a behavazott Észak-Olaszországban, de végül időre megérkezett hozzánk.  </p><p>

el greco: szent jános evangelistaEl Greco: Szent János evangelista 

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai görög származású El Greco művészetének gyökereit, festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak indíttatását mutatja be a Szépművészeti Múzeum kamara-kiállítása, „Jézus nyomában" címmel.  A tárlat középpontjában a madridi Prádó múzeumból kölcsönbe érkezett Evangelista Szent János  című festmény áll,  a művet  Budapestre szállító kamion viszontagságos utat tett meg a behavazott Észak-Olaszországban, de végül időre megérkezett hozzánk. 

el greco: szent jános evangelistaEl Greco: Szent János evangelista 

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai görög származású El Greco művészetének gyökereit, festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak indíttatását mutatja be a Szépművészeti Múzeum kamara-kiállítása, „Jézus nyomában" címmel.  A tárlat középpontjában a madridi Prádó múzeumból kölcsönbe érkezett Evangelista Szent János  című festmény áll,  a művet  Budapestre szállító kamion viszontagságos utat tett meg a behavazott Észak-Olaszországban, de végül időre megérkezett hozzánk. 

Ezt a művet veszi körül a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott, 40-nél is több alkotás.  A kiállítás a  Géniuszok és remekművek  c. kiállítás-sorozat darabjaként festményeket, szobrokat és metszeteket tár a látogató elé a mester művészetének hátteréről, jó néhány olyan művet is, melyek már hosszú ideje nem kerülhettek kiállításra.

A megnyitón Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és  Rafael Valle Garagori,  a Spanyol királyság rendkívüli és meghatalmazott budapesti követe mondott beszédet.

Az államtitkár rámutatott, Greco a manierizmus mestere Krétáról indult, s Toledó adta neki az örökkévalóságot.

A Prádóból most Budapestre érkezett műve a spanyol nemzeti múzeum egyik nagy kincse, méltó környezetbe került, a Szépművészeti Múzeum kiváló spanyol gyűjteményének darabjai közé, komplex kiállítási enteriőrbe.

A kor, melyben Greco a képet festette, ugyanaz az útkereső időszak, melyben Cervantes megalkotta a

Don Quijote-t.  Európa kulturális örökségének részévé váltak ezek a  művészek.

A spanyol nagykövet a mostani időszakot Spanyolország és hazánk kulturális kapcsolatában a legmagasabbra értékelte.  A Szépművészeti Múzeum mindenkor a spanyol kultúra kiemelkedő bemutatóhelye volt, itt található a legnagyobb gyűjtemény  Spanyolországon kívül!  A magyar múzeum spanyol gyűjteményét az Esterházy család

15. és 19. század közötti vásárlásai alapozták meg, a mestert tanulmányozóknak a budapesti múzeum magas színvonalú, ajánlott hely.   Greco személye és művészete különös szerepet játszik ebben a múzeumban a magyar és a nemzetközi látogató közönség körében.  1991-ben a művész születésének 400. évfordulóján, majd 2006. januárjában, a múzeum évfordulóján egyaránt kiváló kiállítások nyíltak spanyol művekből, Greco, Velasquez, Goya műveivel.  2007-ben volt a két ország diplomáciai kapcsolatainak 30 éves évfordulója, jövőre pedig a kulturális-tudományos egyezmény aláírásának 30. évfordulója.

Ezzel a tárlattal a Spanyolország és Magyarország közötti jó kulturális kapcsolatok folytatódnak, a két ország népei közötti megértés és megismerés további lendületet kap.

Dr.Bán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója méltatta a két múzeum között kialakult jó kapcsolatot, azt a kiemelt megbecsülést, amit a Pradóból idekölcsönzött mű is bizonyít.  Domenikos Theokopoulos, azaz El Greco

(„a görög") a spanyol festészet első nemzeti alakja. Halálát követően festészete évszázadokra feledésbe merült, majd a 19. század alkonyán az impresszionisták fedezték fel és benne vélik megtalálni a modern festészet egyik előfutárát. 

A madridi Museo Nacional del prado kölcsönzése jóvoltából most bepillanthatunk a görög mester életművében jelentős helyet betöltő Apostol-sorozatokba.  El Greco és műhelye ugyanis 1585 után több Apostol-sorozatot is festett, melyekben Krisztust és tanítványait ábrázolja. A Pradóból érkezett mű, Szent János Evangelista  képe egykor talán egy ilyen sorozathoz tartozott, így ikonográfiája alapján kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum apostolokat ábrázoló El greco-festményeihez. 

Az ifjabb Szent Jakabot  ábrázoló kép feltehetően egy tanulmány, amely eddigi ismereteink szerint egyetlen az életműben, amelyet az Apostol-sorozathoz készített a mester.  A Szent András apostol-képünk viszont biztosan egy, napjainkra szétszóródott Apostol-sorozat része volt.  E három festmény együttes bemutatásával, továbbá egy vélhetően előképnek tekinthető metszetsorozattal, melyet Marcantonio Raimondi készített Rafaello nyomán, kívánja a múzeum érzékeltetni az ellenreformáció idején elterjedő új tematikát.

A kiállítás célja az is, hogy bemutassa El Greco festészetének gyökereit, ill. példaképeit a késő bizánci, krétai és velencei festményeken át.  Greco korában Kréta (Iraklion) Velence fennhatósága alá tartozott, a művész már mesterként, de a hazájában megszokott bizánci ábrázolási hagyományok örököseként érkezett Velencébe, ott szívta magába az itáliai festészet alapjait.  Itt került kapcsolatba a kortárs velencei mesterek, köztük Bonifazio de' Pitati, Tintoretto, veronese és Jacopo Bassano művészetével, ami hosszan tartó hatással volt kompozícióira, fénykezelésére és színvilágára.

Tiziano festészetének hatására az egyik legkifejezőbb példa El Greco korai  Bűnbánó Magdolnája, mely mutatja sokrétű kötődését az idős mesterhez, akit a görög festő a legnagyobbra tartott kortársai közül.

1570 őszén Rómába költözött Greco, ahol művészete továbbfejlődésére Michelangelo is hatást tett. Később egy rövid időre visszatért Velencébe, majd 1577-től  az 1614 tavaszán beállott haláláig Spanyolországban élt és alkotott.

Spanyolországi tartózkodása alatt templomokban festette műveit.

A főigazgató szavai szerint; a most megnyílt kiállítás a hazai közönségnek szánt karácsonyi ajándék, februárig megtekinthető.

http://www.szepmuveszeti.hu/

http://www.spanisharts.com/prado/prado.htm

http://www.museodelprado.es/en/ingles/collection/pintura/pintura-espanola/el-greco-y-la-pintura-del-renacimiento/ 

http://mek.niif.hu/00300/00349/html/index.htm

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.