2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Utésváltás a menetrendről:: VEKE kontra MÁV Start

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/17170"><img class="image thumbnail" src="/files/images/veke.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.veke.hu" title="www.veke.hu" width="100" height="65" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>www.veke.hu</strong></span></span> <p>VEKE: Fantomvonatok, több pénzből sokkal rosszabb vasúti közlekedés ez a MÁV 2009 -es menetrendje a VEKE szerint:</p><p>

  www.veke.huwww.veke.hu

VEKE: Fantomvonatok, több pénzből sokkal rosszabb vasúti közlekedés ez a MÁV 2009 -es menetrendje a VEKE szerint:

  www.veke.huwww.veke.hu

VEKE: Fantomvonatok, több pénzből sokkal rosszabb vasúti közlekedés ez a MÁV 2009 -es menetrendje a VEKE szerint:

Szisztematikus szétverése folyik a magyar vasúti közlekedésnek, melyhez a Kormány tisztségviselői, a közlekedési miniszter és államtitkára is asszisztál, országgyűlési megszólalásaik alapján. A 2009. évi MÁV-menetrend utasellenes és rossz, ráadásul a vonatközlekedés változásairól az utasok megfelelő tájékoztatást sem kaptak – tovább folytatódik tehát a modern Európa legrosszabb vasúttársaságának lezüllése.

A MÁV szombati nyilatkozata, melyben bagatellizálni próbálják a vasúti menetrend hatásait, félrevezeti és megtéveszti az utasokat. Ráadásul, a vasúton utazóknak még tájékozódni is alig van lehetőségük: a nyomtatott menetrendek még a menetrendváltás előtt egy nappal sem kaphatóak, az internetre pedig mindössze néhány napja kerültek fel az új menetrend adatai – persze hibásan.

Az új vasúti menetrend (előző közleményünket a menetrend részleteiről lásd ITT) a legócskább szocialista tervgazdálkodás elvei alapján készült: a vasúti közlekedés teljesítményének mérésére alkalmas egyik mértékegységben (vonatkilométer) a közlekedési miniszter teljesítménykorlátot rendelt el. Nem számít, hogy a MÁV költségei nem csökkennek arányosan a teljesítmény csökkentésével. Nem számít, hogy a vonatkilométerek csökkentését a MÁV olyan kozmetikázással éri el, amelyben a menetrendben megszűnt vonatok ugyan nagyrészt közlekednek, csak épp utasok nélkül, szerelvénymenetben, fantomvonatként. Nem számít, hogy a fantomvonatok közlekedése nyomán a bevételek csökkennek (hiszen ezeken a vonatokon eddig utasok utaztak, akár több ezer forintos IC-jegyeket megváltva), ugyanakkor a költségek csökkenését nem tudják bemutatni. Nem számít, hogy a csalásra és hazugságra épülő új vasúti menetrend hiányosságait minden szakember látja és a bevezetést követően a titkolózás ellenére minden vasúton utazó is látja majd. Molnár Csaba miniszter és Puch László államtitkár képesek kiállni agyrémük mellett, annak ellenére, hogy már a MÁV vezérigazgatója is elismerte egy interjújában – bár ismét bagatellizálva a rombolás mértékét – a szolgáltatási színvonal csökkenését és a dunántuli ütemes menetrend bevezetésének elmaradását, ezzel épp Molnár és Puch állításait cáfolva.

A 2009-es MÁV-menetrend mindent elmond a kormány közlekedés iránti érzékenységéről, hozzáértéséről. Kevesebb vonat, kevesebb utas, de mindehhez több állami támogatás, nagyobb MÁV-költségvetés, és persze ebből következőleg nagyobb, egyéb célokra fordított összegek, százmilliárdok társulnak. A botrányt pedig titkolózással, elhallgatással, az utasok hiányos tájékoztatásával és mellébeszéléssel próbálják leplezni.

A VEKE álláspontja egyértelmű: az ország teljes területén be kell vezetni az ütemes menetrendet, ennek köszönhetően ésszerű jármű- és személyzetbeosztási rendet lehet kialakítani. Így lehet jobb vasúti közlekedést csinálni, több utast a vonatokra vonzani és mellesleg a kiszámítható menetrendi tervezésnek köszönhetően még pénzt is megtakarítani. Talán nem véletlen, hogy rajtunk kívül Európában szinte mindenki így csinálja, Csehország Németország, Ausztria, Svájc és Franciaország is.

www.mav-start.huwww.mav-start.hu A MÁV START REAKCIÓJA:

A MÁV-START Zrt. sajnálatosnak tartja, hogy a VEKE közleményében félretájékoztatja az utazóközönséget. Az ott megjelentekkel ellentétben, a mai naptól érvényes menetrend november 28-tól megtekinthető és letölthető a Személyszállító Vasúttársaság honlapján, és mindenki számra rendelkezésre állt a MÁVDIREKT telefonos utastájékoztatása is. A vasúti menetrend változásáról ugyancsak a fenti napon a Társaság sajtótájékoztatót tartott, melynek köszönhetően az utazóközönség a sajtón keresztül is értesülhetett a változásokról, így az ütemes menetrend egyes területeken továbbra is fenntartott, más területeken részben módosult, részben részleges bevezetéséről. A MÁV-START Zrt. eddig is minden szakmai területen igyekezett az utazóközönséget érintő kérdésekben az érintett civil szervezetek, egyesületek bevonásával egyeztetni, néhány esetben pedig az utazóközönség véleményét közvetlenül is kikérni. 2008/2009. évi menetrend előkészítése során, amikor az érintett szakmai szervek közösen egyeztettek az önkormányzatokkal helyi szinten. A Vasúttársaság -ahogy eddig is-továbbra is nyitott az előremutató, együttműködést segítő véleményekre, tapasztalatokra. Ennek megfelelően amellett, hogy visszautasítja a VEKE a MÁV-START Zrt.-t érintő valóságnak nem megfelelő állításait, továbbra is azt várja minden szervezettől, ez esetben elsősorban a VEKÉ-től, hogy észrevételeikkel, véleményükkel működjenek együtt a MÁV-START Zrt.-vel. A valótlan tartalmú nyilatkozatok azon kívül, hogy félrevezetik mind a sajtó képviselőit, mind a közvéleményt, megnehezíthetik a Vasúttársaság már korábban is kinyilvánított, ezúton is megerősített korrekt együttműködési szándékát.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.