ÚJ MARCIPÁN-CUKRÁSZDA SZEGEDEN
2 perc olvasásSzabó Károly, a 83 éves cukrászmester a 2009. február 15-én megnyitotta ötödik magyarországi üzletét Szeged belvárosában, a Kölcsey utca 2. szám alatt. A 2 x 60 nm-es marcipánüzlet újdonsága, hogy gyerekek számára még gyurmázó termet is létesített.
Szabó Károly, a 83 éves cukrászmester a 2009. február 15-én megnyitotta ötödik magyarországi üzletét Szeged belvárosában, a Kölcsey utca 2. szám alatt. A 2 x 60 nm-es marcipánüzlet újdonsága, hogy gyerekek számára még gyurmázó termet is létesített.
Szabó bácsi életútja ugyancsak különleges. 1940-ben Aradon kezdett tanonckodni, de a háború elsodorta először Ausztriába, ahol megismerkedett szintén magyar feleségével. Aztán tíz évet töltöttek együtt Libanonban. Közel-keleti tartózkodása, a magas követelmények megalapozták további életét, anyagi biztonságát. 1960-ban tért vissza Ausztriába. Megbecsülésére jellemző, hogy Alsó-Ausztria tartományban magas szintű cukrász-oktató lehetett. Ezután megalapította saját marcipángyárát, 1985-ben Puchbergben a világ első marcipánmúzeumát, mellé 300 személyes cukrászdát és panziót. Csoportostul látogatták a magyar és külföldi turisták kézművességének csodáit a magas Schneeberg kis falujában.
A rendszerváltás után, 55 évi távollét után költözött haza Magyarországra. Csepeli marcipángyára látta el a második, szentendrei marcipánmúzeumot és az elegáns cukrászdát keresett termékekkel. 2004-ben megszületett Pécsett a harmadik marcipánmúzeum, és 2006-ban Budapesten, a Várban, a Hilton Szálló Halászbástya felőli oldalán, nyári terasszal a negyedik. Szabó bácsi bátorságára jellemző, hogy a világválság ellenére ismét üzletet nyitott Szegeden.
Úgy nyilatkozott, ez az utolsó nagy vállalkozása, amit főleg unokája, az örököse számára épített fel a Szabó-birodalomban.
Dobi Ildikó