Révay András: A hegy eljött Mohamedhez
5 perc olvasás
Megcáfolták az évszázados mondást, néhány napig csodát láttunk Pesten: nem Mohamed ment el a hegyhez, a hegy jött el mihozzánk! Badacsony Budapestre látogatott.
Megcáfolták az évszázados mondást, néhány napig csodát láttunk Pesten: nem Mohamed ment el a hegyhez, a hegy jött el mihozzánk! Badacsony Budapestre látogatott.
A Badacsonyi Borfesztiválon összesen 25 pincészet több száz fajta borát kóstolhatták meg az érdeklődők, de azok is találtak kedvükre való programot, akiket komolyabban érdekel a borászat, előadásokat hallgathattak meg, az „amatőrök" pedig tájékozódhattak a badacsonyi régió programjairól, szállás- és turisztikai lehetőségeiről is. Az összes felvonultatott bort megkóstolni persze lehetetlenség volt, ezért – az önkényesség vádját el nem hárítva – saját ízlésünk szerint kezdtünk válogatni.
A Szatmári Családi Pincészet 2003 óta működik Szigligeten, Antalhegyen. Kizárólag saját, 3 ha területű szőlőjük termését dolgozzák fel. Ennek döntő részét a Vulcanus fajta foglalja el melynek borában kimutatható a madárinfluenza egyik ellenszere. A most egyre nagyobb jelentőségre szert tevő fajta a Budai Zöld és a Szürkebarát keresztezéséből jött létre 1956-ban, a Badacsonyi Kutató intézetben, tehát akkor, amikor a rettegett betegségnek még a nevét sem ismerte senki. Az új fajtáról nem is nagyon vett tudomást a „szakma", csak 2000 elején került be a hivatalosan is „elismert fajták" közé. A bor reduktív eljárással készül, illata – meglepő módon – inkább a Traminire emlékeztet, az íze viszont határozottan rizlingszerű. Készül belőle tölgyfahordós sőt, kőrisfahordós érlelésű is – ez utóbbi vált be jobban. (szatmaripinceszet@t-online.hu)
A Szent György-hegyen működő Szászi -Pince, ökogazdaság.
A fesztiválon látható számtalan borospalack előtt elsétálva, rájuk a különleges rajzolatú címkéik hívták fel a figyelmet, de egyetlen pohárka Otonell Muskotály 2007 megkóstolása is elegendő volt, hogy meggyőzzön, érdemes volt megállni a pultjuk előtt. A pincészet odahaza télen – nyáron nyitva van, Vinotékájuk kínálatában a fehérborok mellett rosék, és vörösborok, még késői szüretelésű, töppedt szőlőből, aszúszemekkel készült borok is megtalálhatók. Előzetes megbeszélés alapján kóstolókat, programokat szerveznek, de vezetnek kirándulásokat is természetvédelmi területekre. (http://www.szaszipince.hu/)
A Kál-Vin Pincészet Révfülöpön található. Tizenhárom hektáros saját ültetvényükben minden munkát maguk végeznek, beleértve a szőlőoltvány előállítását is. Náluk a bor – irányított, hűtött erjesztés után – 1250 hektoliteres ászokpincébe kerül. Két hónaptól hat hónapig tartó érlelés után palackozzák. A cél, hogy az elsődleges aromákból minél többet megőrizzen a bor. Regionális borversenyeken már több aranyérmet nyertek, de a látogatók körében inkább másért népszerűek. Egy száz évnél is idősebb épületet, a mélyében meghúzódó pincével együtt „Mákvirág" pincének hívtak a környék lakói. Továbbvitték ezt a nevet és a ma a „Mákvirág Borház" egész évben várja a jó borok és finom ételek kedvelőit. Az igényesen berendezett borozóban – télen kandallótűz mellett – a Balatonra néző kitűnő panorámában is gyönyörködhet a látogató. Bennünket az Akali Rosé 2007 (Kékfrankos – Cabernet Sauvignon Cuvée) gyönyörködtetett, oly tökéletesen hűtve, hogy a pohár egy pillanat alatt párás lett tőle. (www.kali.hu/kal-vin)
A Laposa Pincészetben készült borok együttes márkaneve a „Bazaltbor". A Balaton-felvidék bazalthegyein évszázadok óta művelnek szőlőt. Ebben a pincészetben a vulkáni hegyeken termett szőlőkből nemcsak azért készítenek hagyományos stílusú borokat, mert az adott termőhelyen elérhető legjobb minőségre törekszenek, hanem az elődök iránti tiszteletből is. A karós művelés során a tőkét úgy metszik, hogy négy szarvon 2-2 szemet hagynak. A fürt közel van a felszínhez, így a talaj melege visszaverődik rá. Badacsonyban és a Somlón két-háromszáz ével ezelőtt ez volt az általános művelési mód. A náluk kóstolt Somlai Rizling Válogatás majdnem száz százalékos „bakművelésről", picit túlérett fürtökből készül, ahol a sav és a zamatvilág az alkohollal nagyon finom összhangot hoz létre. Boraikat kínálva, a látogatót nehéz feladat elé állítják, mert azt mondják: „a somlai jobb, a badacsonyi finomabb, a csobáncival mindkettőt meg lehet verni! Aki pedig ezt nem hiszi el, az jöjjön és kóstolja meg a Szent György-hegyit." (http://www.bazaltbor.hu/)
Megfogadtuk a tanácsot és borfesztiváli sétánk utolsó állomása a Horváth Pince volt. Családjukban több generációra visszatekintő hagyománya van a szőlőművelésnek. Ők a közismerten fehérboros vidéken, a Szent György-hegyen nem kevesebbre, mint vörösbor termelésre vállalkoztak. Igazuk lett, és ez mi sem bizonyítja jobban: A Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon barrique 2006 boruk az idén elnyerte a „Tapolca Város Bora" címet. A hegy dél-keleti oldalán, kifejezetten vulkáni talajon, nyolcéves, sűrű ültetvényen, alacsony tőketerheléssel termett szőlőt, október végén szüretelték, kihasználva a hosszú ősz előnyeit. Nagy fahordós érlelés után palackozták. Ízében a meggyes, málnás hatás, tehát a gyümölcsösség jól érvényesül. (http://www.horvathpince.hu/)
(Fotó: Kovács Krisztina)