2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tíz év harminckét szemüveggel – Szarvas István: Kérdeztem – válaszoltak

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13951"><img class="image thumbnail" src="/files/images/syarvas1.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span> <p>Pécset junius 5-én került sor a Hetedhéthatár Magazin budapesti szerkesztőség vezetőjének interjú kötet bemutatójára .A kötetet méltató L. Csépányi Katalin a kiadó vezetője a magazin főszerkesztője a következőkkel méltatta. „  „ Szarvas István nem ismer lehetetlent, megszólaltat olyanokat, akikhez szinte lehetetlenség eljutni- de neki sikerül, és természetesen teszi a dolgát. Kérdez az olvasók helyett.</p><p>

 syarvas1.thumbnail

Pécset junius 5-én került sor a Hetedhéthatár Magazin budapesti szerkesztőség vezetőjének interjú kötet bemutatójára .A kötetet méltató L. Csépányi Katalin a kiadó vezetője a magazin főszerkesztője a következőkkel méltatta. „  „ Szarvas István nem ismer lehetetlent, megszólaltat olyanokat, akikhez szinte lehetetlenség eljutni- de neki sikerül, és természetesen teszi a dolgát. Kérdez az olvasók helyett.

 syarvas1.thumbnail

Pécset junius 5-én került sor a Hetedhéthatár Magazin budapesti szerkesztőség vezetőjének interjú kötet bemutatójára .A kötetet méltató L. Csépányi Katalin a kiadó vezetője a magazin főszerkesztője a következőkkel méltatta. „  „ Szarvas István nem ismer lehetetlent, megszólaltat olyanokat, akikhez szinte lehetetlenség eljutni- de neki sikerül, és természetesen teszi a dolgát. Kérdez az olvasók helyett.


A kötet 32 interjúja az interjúadók 10 csoportja szerint tagolt, és igen széles tárgykört érint. A Kossuth-díjasok körében, a művészet mibenlétéről Faludy Györgyöt, a XX. század egyik legnagyobb magyar költőjét és Bródy Jánost, a „magyar Beatles"-t szólaltatja meg. A miniszterelnökök közül – politikai egyensúlyt teremtve – Horn Gyulát, Medgyessy Pétert és Orbán Viktort, a miniszterek közül Lévai Katalint, Fónagy Jánost, Kovács Lászlót és Gyurcsány Ferencet. A közjogi méltóságokkal készített interjúk keretében Holló András alkotmánybírósági elnök, Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnök és Szili Katalin országgyűlési alelnök fejtik ki gondolataikat törekvéseikről.

Olvashatunk arról, miként értékelik Lakshmi Puri indiai és Judit Varnai Shorer izraeli nagykövet asszonyok az országaik és hazánk közti kapcsolatokat. Az akadémikusok, tudósok fejezet interjúiban Vízi E. Szilveszter, Pungor Ernő, Lámfalussy Sándor, Kornai János, Kádár Béla, Kovács Árpád, Roóz József és én nyilatkozunk a magyar tudomány és gazdaság helyzetéről, perspektíváiról. Cégvezetőkként Zwack Péter üzletember, Kovács Gyula, a Zsolnay gyár vezérigazgatója és Takács Ildikó, a Reklám Világszövetség magyar tagozatának elnöke vallanak intézményük küldetéséről, városvezetőként Babák Mihály szarvasi polgármester szól sikereikről. A sportszeretet mélységeit Kerekes Sándor nemzetközi sport-diplomata, Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke és Vörös Zsuzsa öttusa „királynő" gondolatai (és példái) nyomán érthetjük meg. Makara Mihály főorvosnak és Böszörményi Klárának, a Springmed Kiadóvezetőjének szavai a betegségek elleni küzdelem egyre bővülő fegyvertárára hívják fel a figyelmet. Végül Habsburg Ottó királyi főherceg interjúja a világpolitika aktuális kérdéseibe vezet be

Ugyanakkor a kötet arra is rávilágít, milyenek is az interjúk készítőjének módszerei. Olvasás közben érzékeljük, hogy Szarvas István felkészül kérdéseire. Az interjút lehetőleg valamely aktuális esemény kapcsán kéri, s utánanéz a kérdezni kívántak élettörténetének (az ekkor szerzett információkból az egyes interjúk előtt a kötet is mutat mintát). Tájékozódik arról is, mely témák, mely kérdések foglalkoztathatják potenciális partnerét. A találkozás során csak kevés kérdést tesz fel, hagyja partnerét beszélni. Amint előszavában Truman Capote híres újságírót idézve írja, úgy véli: „Az interjúkészítés művészetének titka … hogy hagyjuk a másiknak azt hinni, hogy ő készít interjút velünk."

szarvas istván - az interjúkötet szerzőjeSzarvas István – az interjúkötet szerzője
A mű fő értékei természetesen a válaszok. Mivel a megkérdezettek valójában korunk közszereplői, s a kérdések inspirálóak voltak, az interjúadók állásfoglalásai igen érdekesek. Egyaránt sokat tudunk meg megfogalmazóik értékítéleteiről, helyzetértékeléseiről, törekvéseiről és várakozásairól. Betekinthetünk egy-egy szakma műhelytitkaiba, megérthetjük egyes nyilatkozók tevékenységének mozgató rugóit, s összességében sajátos korrajzot is kapunk.

syarvas1.thumbnail

Szarvas István:

Kérdeztem – Válaszoltak

Hetedhéthatár füzetek 11.

Héthatár Bt Pécs 2008.

ISSN 1585-1990

Fűzött papírfedelű periodika jellegű sorozat

Bormus Nyomda

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.