2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pontosítják az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó brit törvényt

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/32575"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kill.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Brit katolikus vezetők arra figyelmeztetnek, hogy az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó törvény pontosítása alááshatja az emberi élet értékének tiszteletét.<br />

kill.thumbnailBrit katolikus vezetők arra figyelmeztetnek, hogy az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó törvény pontosítása alááshatja az emberi élet értékének tiszteletét.

kill.thumbnailBrit katolikus vezetők arra figyelmeztetnek, hogy az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó törvény pontosítása alááshatja az emberi élet értékének tiszteletét.

Peter Smith cardiffi érsek óvatos választ adott ki a nyilvános egyeztetés szakaszában lévő, de máris érvénybe lépő irányvonal-tervezettel kapcsolatban. A törvényi védelem bármiféle meggyengítése súlyosan veszélyezteti a kiszolgáltatott embereket – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a püspöki konferencia tanulmányozni fogja a tervezetet, és jogi tanácsadó bevonásával fogalmazza meg a konzultáció során adandó hivatalos válaszát.

Az irányvonal-tervezet megalkotásával a brit felsőház bízta meg Keir Starmert, az ügyészség vezetőjét július 30-án. Az előzmény egy sclerosis multiplexben szenvedő asszony megkeresése volt, aki tudni akarta, felelősségre vonják-e férjét, ha elkíséri őt Svájcba, hogy a Dignitas klinikán ögyilkosságot kövessen el. Eddig több mint száz brit állampolgár követett el asszisztált öngyilkosságot a svájci klinikán, de egyetlen hozzátartozó ellen sem indult eljárás, noha a törvény szerint az öngyilkosságnál történő segítségnyújtás 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A szeptember 23-án nyilvánosságra hozott pontosítás azokat a körülményeket veszi sorra, amelyek valószínűsítik, illetve valószínűtlenebbé teszik az ügyészi vizsgálatot – tudósít a CNS.

A Telegraph.co.uk internetes újság az egyik legismertebb brit bűnügyi írót idézi, aki szerint az asszisztált öngyilkosságot engedélyező jogszabály a „gyilkosok chartája" lehet. P. D. James figyelmeztet: „Nagyon óvatosnak kell lennünk, ha törvényileg engedélyezni kezdjük bármilyen élet kioltását. Nem hiszem, hogy azok, akik ellenzik az eutanázia legalizálását, kevésbé volnának együtt érzők; csak úgy látják, egy ilyen állami szabályozás komoly veszélyeket rejt – márpedig ezek valós veszélyek."

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.