2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Korszerű Siemens gyártmányú vasútbiztosító állomás a szajoli csomópontban

9 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/32765"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/DSC_1912_k.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>  <p>2009. szeptember 30-án  Szajol község vasútállomása volt a színhelye a Szajol és Mezőtúr közötti új, Siemens gyártmányú biztosítóberendezések átadó ünnepségének és szakmai rendezvénynek, melyen a hazai vasúti közlekedés fejlődése és a regionális vasutak volt a téma.  Az eseményen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselői is részt vettek. </p><p>

dsc 1912 k.thumbnail 

2009. szeptember 30-án  Szajol község vasútállomása volt a színhelye a Szajol és Mezőtúr közötti új, Siemens gyártmányú biztosítóberendezések átadó ünnepségének és szakmai rendezvénynek, melyen a hazai vasúti közlekedés fejlődése és a regionális vasutak volt a téma.  Az eseményen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselői is részt vettek.

dsc 1912 k.thumbnail 

2009. szeptember 30-án  Szajol község vasútállomása volt a színhelye a Szajol és Mezőtúr közötti új, Siemens gyártmányú biztosítóberendezések átadó ünnepségének és szakmai rendezvénynek, melyen a hazai vasúti közlekedés fejlődése és a regionális vasutak volt a téma.  Az eseményen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselői is részt vettek.

A fenti vonalszakasz biztosítóberendezéseinek telepítésére, valamint a szajoli vontatási állomás átépítésére a Budapest-Cegléd-Szolnok-Lökösháza vasútvonal felújítása keretében került sor. A teljes projektet az Európai Unió támogatja az ISPA/Kohéziós Alap forrásaiból.

Az elkészült projekt átadásán megjelent és beszédet mondott  dr.Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki emlékeztetett, Magyarországra az átmenő forgalom jellemző, országunk néhány éven belül döntő európai tényezővé válhat ezen a téren.  A közlekedési infrastruktúra fejlesztése ezért nem csak az utazók kényelmét szolgálja, de stratégiai kérdést is jelent, hazánkban a közúti és a vasúti hálózat fejlesztésének, korszerűsítésének kiemelkedő szerepet kell biztosítani.  Ezekre a célokra  2013-ig 1.700 milliárd forintot fordíthat az ország, az összegből fedezhető a Szajol-Mezőtúri beruházásokhoz hasonló projektek megvalósítása.

A korábbi uniós ISPA programok keretében jelenleg is mintegy félszáz vasút-korszerűsítési beruházás zajlik az országban, összesen kb. 220 kilométernyi pályahosszban.  A Szajol és Mezőtúr közötti vonalszakasz új biztosítóberendezéseinek telepítésére, illetve a szajoli vontatási állomás átépítésére a Budapest-Lökösháza vasútvonal rehabilitációjának keretében került sor.  Az uniós ISPA, illetve kohéziós alap forrásaiból támogatott teljes beruházás közel 30 milliárd forintba, ezen belül a most átadott szakasz mintegy 8 milliárd forintba került.

Az államtitkár rámutatott,  a közlekedés fejlesztésére 2013-ig  mintegy  1.700 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből jut jelentős összeg a vasúti vonalak korszerűsítésére.  

dr. Szentkuti László, a kivitelező Siemens Zrt.  elnök-vezérigazgatója szólt a hazai közösségi és a közúti közlekedés aránytalanságáról, nevezetesen, hogy az utóbbi években aránytalanul háttérbe szorult a kötött-pályás közösségi közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése a gyorsforgalmi úthálózatéval szemben.  Utóbbi  építése gőzerővel halad, de jelentőségéhez képest eddig háttérbe szorult a kötött pályás közösségi közlekedés, így a vasút fejlesztése is, ezért is jelent örömet számára, hogy most vasúti fejlesztés megvalósulását láthatja.

A vezérigazgató az átadó ünnepségen emlékeztetett,  Magyarországnak máig nem sikerült ledolgoznia azt a lemaradást, melyet a rendszerváltásig a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén felhalmozott.  A idevágó erőfeszítések, a befektetett összegek  nagy terhet rónak az ország költségvetésére.

A cégvezető kijelentette,  a Siemens a közlekedés minden ágában fejlesztésekkel képviselteti magát, Mobility elnevezésű divíziója partnere a világ vasúti közlekedésének, a vasutak versenyképességét biztosító modern technológiákban érdekelt gyártó. A Siemens műszaki innovációival jelen van a vasúti közlekedés minden területén.  A vállalat olyan beruházásokban kíván szerepet vállalni a jövőben is, ahol a hangsúlyt a mennyiség helyett a hatékonyságra helyezik. Lényeges azon fejlesztések hangsúlyozása, amelyek a meglévő infrastruktúrára támaszkodnak!

Benyó Balázs, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a történeti áttekintés után a vasúti közlekedés fejlesztésére irányuló programokról beszélt.  Elmondta:  a korábbi uniós ISPA programok keretében jelenleg is mintegy 50  vasút-korszerűsítési beruházás zajlik az országban, összesen 220 kilométernyi pályahosszat érintve.

A jövőre vonatkozó legfontosabb vasúti fejlesztések:

-Budapest-debrecen-Záhony,

-a 4-es korridor,

-Kelenföld-Székesfehérvár,

-intermoduláris központok.

2013-ig az elővárosi kötöttpályás közlekedésre mintegy 100 milliárd Ft-ot terveznek.

A MÁV Zrt. részéről dr. Mosóczy László vezérigazgató-helyettes előadásában ismertette a vasúti közlekedés és a MÁV Zrt. jövőbeli átalakításának kérdéseit, a regionális közlekedést érintő elképzeléseket, az országos hálózat specifikációit.  Kijelentette,  10-15 éven belül a törzshálózat olyan szinten lesz Magyarországon, ami megfelel az európai követelményeknek.  Az Új Magyarország Fejlesztési Tervből 2013-ig összesen 1.700 milliárd forintot költhetünk közlekedésfejlesztésre.

A régiós elképzelések lényegét a térségi igényekre alapozott, megrendelés-alapú fejlesztés és üzemeltetés jelenti.

Az új konstrukcióban az állam és a régiók együttesen, gazdaságosan gondozhatják a közlekedési közszolgáltatást.

A szajoli projekt kivitelezését  a 2006. novemberi szerződéskötés után, 2007 januárjában kezdte el a Siemens AG és a Siemens Zrt. által alkotott SZM 2006 konzorcium.

A Szajol és Mezőtúr közötti vonalszakasz biztosítóberendezéseinek telepítésére, valamint a szajoli vontatási alállomás átépítésére a Budapest-Cegléd-Szolnok-Lökösháza vasútvonal rehabilitációja keretében került sor.

A teljes beruházást az Európai Unió támogatja az ISPA/Kohéziós Alap forrásaiból, a támogatás összege 105 220 000 euró (29,535 milliárd forint).  A támogatás  46%-a hazai forrás, 54%-a pedig európai uniós.

A Szajol-Mezőtúr vonalszakasz biztosítóberendezési munkálatainak költsége, a projekt szerződéses ára  ezen belül 27 millió 930 ezer  euró volt.

A beruházás mérnöki teendőit a MÁV Zrt. Beruházási Szolgáltató Egysége látta el,  a fontosabb alvállalkozók között találjuk a MÁV Dunántúli Kft.-t, a Promontel Zrt.-t, az OVIT Zrt.-t, valamint a PowerQuattro Zrt.-t.

A munkálatok során új elektronikus biztosítóberendezést létesítettek Szajol és Tiszatenyő állomáson, integrálva Kétpó forgalmi kitérő berendezését, továbbá az adott vonalszakaszon új vonalkábelt, új erősáramú tápkábelt telepítettek, és új automata térköz- és sorompóberendezést építettek ki.  A szajoli villamos alállomáson a táp- és védelmi berendezéseket is korszerűsítették, beleértve a felsővezetéki távvezérlő rendszert.  A beruházás  tartalmazta a Tiszatenyő-Martfű szakasz ellenmenet-biztosításának kiépítését is,  lecseréltek továbbá két Phoenix S-P06-200 hőnfutásjelző berendezést is.  Mindezekkel kihasználhatóvá válik a pálya kiépítettség szerinti sebessége (160 km/h).

A Siemens projektnél alkalmazott innovatív műszaki megoldások között szerepel a  SIMIS IS  biztosítóberendezés-szoftver alkalmazása is, illetve a Magyarországon honos berendezésekhez kapcsolódó korszerű illesztőegységek kifejlesztése, alkalmazása.  Tiszatenyő állomást és Kétpó forgalmi kitérőt a jövőben távvezérléssel irányítják Szajolból az ILTIS felület használatával.  A munka során új típusú sorompóhajtóműveket (Scheid-Bachmann HSE-10 vonali, Siemens SIMIS LC állomási sorompók) és új típusú váltóhajtóműveket (Siemens S700K hajtómű) építettek be.

Az Euroastra kérdésére a Siemens képviselője elmondta, a Szajolon most telepített Siemens berendezések a cég legkorszerűbb fejlesztései sorába tartoznak, hasonló megoldást alkalmaztak a közelmúltban a svájci vasútnál is.

Aranyosy Zoltán, a Siemens Mobility divíziójának vezetője a vasúti közlekedést érintő mobilitási és biztonsági kérdésekről szólt, előtérbe helyezve az erős megrendelői szerepet.

Szöllősi József, Szajol polgármestere történeti áttekintést is nyújtva, bemutatta a települést, s szólt a térség vasúti fejlesztéseinek Szajolra gyakorolt hatásáról, emberi vonatkozásairól.  A vasútállomáson található, funkcióját vesztett mechanikus váltótornyot a jövő számára  múzeumként kívánják megtartani.

A Siemens által kifejlesztett és most üzembe helyezett SIMIS IS biztosítóberendezés-szoftvert, a vonalszakasz állomásainak távvezérlését Szekeresné Hegedűs Györgyi  forgalmi munkatárs, ill. Szajol állomásfőnöke mutatta be a megjelenteknek.

A Siemens Magyarországról

A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamosvonal megépítésével és villamoskocsik szállításával 1887-ben kezdődött.

Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt bejegyzése óta,  a II. világháborút követő kényszerszünettől eltekintve,  a Siemens jelen van a magyarországi infrastruktúra fejlesztésben, az elektrotechnikai és az elektronikai iparban.
A Siemens AG általános magyarországi képviseletét a hazai Siemens csoport vezető vállalata, a budapesti székhelyű Siemens Zrt. látja el.  Kereskedelmi és szolgáltató profilja magában foglalja a Siemens termékek, rendszerek és technológiai megoldások hazai értékesítését, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat (tanácsadás, tervezés, engineering, telepítés, üzembeállítás, műszaki üzemeltetés, szerviz) a következő fő területeken:

energia- és környezetmenedzsment, egészségügy; automatizálás és irányítás, közlekedés, ipari és közületi infrastruktúrák, IT-megoldások és szolgáltatások.
A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens-leányvállalatok a 2008-as üzleti évben együttesen mintegy 2.100 munkatársat foglalkoztattak, és 86 milliárd  Ft-os összforgalommal járultak hozzá az ország gazdaságához.

A Siemens Mobility divízióról

A Siemens Ipar szektor Mobility divíziója a különböző szállítórendszerek hálózatszintű megközelítésével személyek és áruk hatékony továbbítására alkalmas megoldásokat kínál.  A divízió egyesíti a vasúti és közúti közlekedés üzemirányítási rendszereit a reptéri logisztika, a postaszolgálati logisztika, a vasúti villamosítás rendszereivel, valamint a vasúti és városi elővárosi, valamint távolsági közlekedéshez szükséges járművekkel.

http://www.siemens.hu/

http://www.nif.hu/ 

http://www.szajol.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.