2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elkészült a Fürge Diák munkaerő-piaci kalauza diák munkavállalók részére

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/32769"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fd_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="42" /></a></span> <p>Magyarország második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezete, a Fürge Diák elkészítette oktatási segédanyagát azon diák munkavállalók részére, akik már iskolai éveik alatt felelősen készülnek a jövőjükre. A kiadvány segítségével a tanulók megismerhetik a munkavégzésüknek keretet adó jogszabályi környezetet.</p><p>

  fd 0.thumbnail

Magyarország második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezete, a Fürge Diák elkészítette oktatási segédanyagát azon diák munkavállalók részére, akik már iskolai éveik alatt felelősen készülnek a jövőjükre. A kiadvány segítségével a tanulók megismerhetik a munkavégzésüknek keretet adó jogszabályi környezetet.

  fd 0.thumbnail

Magyarország második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezete, a Fürge Diák elkészítette oktatási segédanyagát azon diák munkavállalók részére, akik már iskolai éveik alatt felelősen készülnek a jövőjükre. A kiadvány segítségével a tanulók megismerhetik a munkavégzésüknek keretet adó jogszabályi környezetet.

A segédanyag tartalmazza a munkavállaláshoz szükséges információkat (jogokat, kötelességeket) és igyekszik azokat vázlatosan és áttekinthetően összegyűjteni. Megismerhetők és elsajátíthatók belőle azok az alapvető tudnivalók, amellyel a diákok érdekérvényesítő képessége egy munkaviszonyban erősödik. Ezeknek az ismereteknek a birtokában, ezzel a tudással felvértezve a tanulók jelentősen csökkenteni tudják kiszolgáltatottságukat a leendő munkáltatóikkal szemben.

Az anyag hasznos információkat tartalmaz a diák munkavállalók számára többek között az alapvető munkajogokról, a munkaszerződésről, a munkaidő beosztásról, a bérezésről, arról, hogy mi a helyzet a munkaviszony megszűnése esetén, de találunk hasznos adatokat az adózásról és a járulékokról is.

A kiadvány külön fejezetet szentel az iskolaszövetkezeteknek, a diák-munkavállalás speciális terepének, a kérdéskört alaposan körbejárva segítséget nyújt az ily módon munkát vállaló fiataloknak.

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs vezetője elmondta, hogy a munkaerő piaci kalauzzal továbbra is a munkájukra felelősen tekintő diákokat célozzák meg, nekik szeretnének olyan eszközt adni a kezükbe, amely megkönnyíti a későbbi munkavállalásukat.

– A kiadvány egy olyan a fiatalok munkavállalását segítő információs összefoglaló, amely egyedülálló és hiánypótló a piacon. Ez az esszé nem tankönyv, nem egyetemi vázlat, hanem egy olyan kalauz, amelyet elolvasva rendezettebb és tágabb ismereteket ad a fiataloknak a munka világáról, továbbá könnyebb és biztonságosabb eligazodást ígér abban. A benne leírtakat felhasználva reményeink szerint nő a diákok érdekérvényesítő képessége és környezetük kritikusabb, ugyanakkor etikusabb szemléléséhez is hozzá tudunk járulni. A munkaerő-piaci kalauz a http://www.furgediak.hu/ oldalon 2009. október elejétől lesz elérhető a bejelentkezett felhasználók részére. Várunk minden érdeklődőt.

A Fürge Diák álláspontja szerint a diákmunka „befektetés a társadalomba": az iskolaszövetkezet által kínált munkalehetőségekkel élve tudatos, öngondoskodásra képes, tapasztalattal rendelkező fiatalok kerülnek a munkaerő-piacra. Mivel ez a tevékenység önmagában nem elég ahhoz, hogy minden diák tanulmányait befejezve megfelelő ismeretekkel felvértezve induljon munkát keresni, ezért a tapasztalatszerzés és az elhelyezkedési esélyek növelésének más formáit is – lehetőségeihez mérten – továbbra is támogatni kívánja a szövetkezet. A Dolgozz a jövődön karrierprogram is ezt az alapelvet hivatott támogatni. A társadalmi szerepvállalás keretében meghirdetett program részeként a kiemelkedő diák munkavállalók karriercsomagot kapnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.