2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lehullhat a lepel az APEH jogsértő vagyonosodási vizsgálatairól ?!

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/27412"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/robbery_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Az APEH a vagyonosodási vizsgálatoknál évek óta egy az adójogszabályokkal köszönő viszonyban nem lévő módszerrel keseríti meg a magánszemélyek életét.<br /><td valign="top"> </td> 

robbery 0.thumbnailAz APEH a vagyonosodási vizsgálatoknál évek óta egy az adójogszabályokkal köszönő viszonyban nem lévő módszerrel keseríti meg a magánszemélyek életét.

 

 

robbery 0.thumbnailAz APEH a vagyonosodási vizsgálatoknál évek óta egy az adójogszabályokkal köszönő viszonyban nem lévő módszerrel keseríti meg a magánszemélyek életét.

 

  spacer
    Az adóhatóság egy új – nem létező – fogalmat vezetett be a "készpénzforgalmi szemlélet"-et. Ez szerinte azt jelenti, hogy valamennyi bankszámlára vonatkozó érdemi pénzmozgást (bevétel, kiadás) figyelmen kívül hagyhat, és csak a magánszemély "pénztárcája" szemszögéből kell vizsgálódnia. Bár valamennyi adótörvényünk pénzforgalmi szemléletű, azaz nem tesz különbséget a készpénz illetve a számlapénz között, az APEH módszer csonkítja a törvényi fogalmakat csupán a készpénzre. Mit jelent ez konkrétan?

Az APEH "készpénz-egyenleg" módszere szerint nem számít bevételnek a bankszámlán lévő, akár évekkel korábban megszerzett nyitóösszeg. Nem számít bevételnek a bankszámlára utalt munkabér, az ingatlaneladás bankszámlára utalt ellenértéke, a bankszámlán elszámolt kamatbevétel vagy árfolyam nyereség sem. Így nem csoda, ha ezzel a módszerrel az adózónak forrás hiánya lesz!

Az APEH módszer nem a tényleges időpontjában számolja el a kiadásokat, például a bankszámláról vásárolt ingatlant, gépkocsi törlesztő részletet, a bankkártyával való vásárlást, közüzemi díjak banki kiegyenlítését, hanem jóval ezt megelőzően.
Akkor mit tekint az APEH az adótörvényektől elrugaszkodva bevételnek illetve kiadásnak?

A pénzforgalmi szemléletben a pénztár és a bankszámla közötti mozgáskor az adózó a pénzét egyik "zsebéből" (pénztárca) a másik "zsebébe" (folyószámla, bankkártya) teszi át.
Vagyoni helyzete tehát nem változik! Mit mond erre az APEH módszere?

Az "igazi bevétel"(?!) a bankszámláról készpénzfelvétel, míg
az "igazi kiadás" a bankszámlára a készpénz befizetése. Sokaknak itt szakad el cérna!

Az APEH- módszer már a folyószámlára befizetéskor elszámolja "vagyonosodásként" a befizetett összeget, tehát a kiadást a tényleges időpontjához képest előbbre hozza.

A bankszámlán meglévő összeget csak akkor tekinti bevételnek, amikor azt felvesszük készpénzben a bankszámlánkról. Mivel a bankszámlánkon már meglévő számlapénz bevételként nyilvánvalóan korábban keletkezett, ezért a bevételt az APEH-módszer a ténylegesnél későbben számolja el.

Így az APEH "készpénz-egyenleg" módszere fiktív (nem valóságos) forráshiányt generál!

Az APEH-módszer ellentétes a Személyi jövedelemadó törvény bevétel fogalmával, az Illetéktörvény vagyon fogalmával, és az Adózás rendjéről szóló törvény becslési eljárásra vonatkozó részeivel, mert ezek pénzeszközökre vonatkoznak, és nem tesznek különbséget a készpénz és a számlapénz között.

Az Adóhatóságnak jogszabályokkal kellene alátámasztania, hogy mire alapítja nem létező "készpénzforgalmi-szemlélet" fogalmát. Erről kell majd egy hét múlva számot adnia az APEH -nek a Fővárosi Bíróságon.

A tárgyaláson a felperest dr. Varga István ügyvéd képviseli, a felperes adószakértője:

Angyal József regisztrált okleveles adószakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.