2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csabai kolbászfesztivál – 2009. október 22-25.

3 perc olvasás
<p align="justify"> <span class="inline inline-left"><a href="/node/32949"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kolbaszfesztival2[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Idén 13. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a kolbászfesztivált - jelentették be a szervezők október 5-én a MT Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón, amelynek a Symbol Budapest adott otthont. Róna Iván a MT Zrt.

 kolbaszfesztival2[1].thumbnailIdén 13. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a kolbászfesztivált – jelentették be a szervezők október 5-én a MT Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón, amelynek a Symbol Budapest adott otthont. Róna Iván a MT Zrt.

 kolbaszfesztival2[1].thumbnailIdén 13. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a kolbászfesztivált – jelentették be a szervezők október 5-én a MT Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón, amelynek a Symbol Budapest adott otthont. Róna Iván a MT Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a Kulturális Turizmus Éve során rendezett fesztiválok, események között fontos helyet foglal el a Gasztrokultúra és az ehhez szorosan kapcsolódó Hungarikumok, így többek között a pálinka, a kolbász, a bor és egyéb meglévő termékek megismertetése, piacra segítése.

Ambrus Zoltán fesztiváligazgató a fesztivál legfontosabb céljának a hagyományőrzést, és a hagyományok továbbvitelét jelölte meg. A négy napos program, amelyre minden év októberének második felében kerül sor, a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke valamint az ott élő szlovákok és magyarok közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait állítja a középpontba. A város nagy ünnepe ez, ilyenkor több tízezren érkeznek Csabára és számuk évről évre emelkedik. Míg 1997-ben az első fesztivált alig 15 ezren keresték fel, tavaly már több  mint 72 ezren voltak, s az idei évben pedig reményeik szerint a látogatók száma megközelíti a 80 ezret. A legtöbb vendég a város 100-150 kilométeres körzetből érkezik, de az ország távolabbi részeiből Sopronból, Magyaróvárról, Budapestről, külföldről pedig Szlovákiából, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek buszokkal és kiránduló vonatokkal a látogatók. Mivel a városban kevés a kereskedelmi szálláshely, így sokan a közeli városokban Szarvason, Gyulán, Orosházán laknak és csak a programokra utaznak át Csabára.
Békéscsabán a városi sportcsarnokban és környékén zajló fesztiválnak több  kiegészítő rendezvénye is van, ilyen az élelmiszeripari, turisztikai kiállítás, az ország legjobb borait felvonultató borvigalom és vásár, a népművészeti és kirakodóvásár, valamint a csabai kolbászok vására, szórakoztató műsorok…

Legnagyobb érdeklődésre azonban mindenkor a kolbásztöltő versenyek számíthatnak, amelyek egy időben de három helyszínen zajlanak és több mint 400 csapat vesz rajtuk részt. Természetesen lesz disznóvágás, pogácsakészítő verseny, bemutatkoznak a szarvasi gazdák és bemutatják disznóvágással kapcsolatos tudásukat a Szlovéniából, Sevnyicából érkező vendégek is. Miközben minden nap 10-24 óra között 12 vendéglőben várják disznótorral, cigánkával, helyi ételkülönlegességekkel, a vendégeket.

http://www.kolbaszfesztival.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.