2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Vakrepülés színtársulat programjai a Fehér Bot világnapján

5 perc olvasás
<div><font face="Arial" size="2"><span class="inline inline-left"><a href="/node/33172"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/feherbot.thumbnail.jpg" border="0" alt="2009 október 15 - A Fehér bot világnapja" title="2009 október 15 - A Fehér bot világnapja" width="100" height="97" /></a><span style="width: 339px; height: 37px" class="caption"><strong>2009 október 15 - A Fehér bot világnapja</strong></span></span>2009. október 15-én a Fehérbot világnapja lesz, így elég sok helyen emlékeznek meg a sajtóban is a témáról. A mostani aktualitást - politikai szempontból - a fogyatékosok "fő" szerveinek pénzelvonásának kálváriája adja, ami úgy néz ki, hogy "megegyezéssel" megoldódott. Ez persze nem azt jelenti, hogy akár melyik látássérültekért tevő egyesület/szervezet kap az összegből, csupán a támogatottak. Például. az önállóan működő kulturális szervezetek ugyanúgy saját munkájukkal és az önkéntesen dolgozó tagjaikkal próbálják tenni dolgaikat továbbra is.</font></div><div><font face="Arial" size="2">
2009 október 15 - a fehér bot világnapja2009 október 15 – A Fehér bot világnapja2009. október 15-én a Fehérbot világnapja lesz, így elég sok helyen emlékeznek meg a sajtóban is a témáról. A mostani aktualitást – politikai szempontból – a fogyatékosok "fő" szerveinek pénzelvonásának kálváriája adja, ami úgy néz ki, hogy "megegyezéssel" megoldódott. Ez persze nem azt jelenti, hogy akár melyik látássérültekért tevő egyesület/szervezet kap az összegből, csupán a támogatottak. Például. az önállóan működő kulturális szervezetek ugyanúgy saját munkájukkal és az önkéntesen dolgozó tagjaikkal próbálják tenni dolgaikat továbbra is.

2009 október 15 - a fehér bot világnapja2009 október 15 – A Fehér bot világnapja2009. október 15-én a Fehérbot világnapja lesz, így elég sok helyen emlékeznek meg a sajtóban is a témáról. A mostani aktualitást – politikai szempontból – a fogyatékosok "fő" szerveinek pénzelvonásának kálváriája adja, ami úgy néz ki, hogy "megegyezéssel" megoldódott. Ez persze nem azt jelenti, hogy akár melyik látássérültekért tevő egyesület/szervezet kap az összegből, csupán a támogatottak. Például. az önállóan működő kulturális szervezetek ugyanúgy saját munkájukkal és az önkéntesen dolgozó tagjaikkal próbálják tenni dolgaikat továbbra is.
 Mint például a Vakrepülés Színtársulat, mely immáron 11 éve európában egyedülálló módon főként sötétben zajló előadásokat tart. A Fehérbot napjához kötődően több rendezvényt is tartanak.

Az alábbi programokra a belépés díjtalan.
1. ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar: Donáti István:  Az éjszaka tapintása (2009. október 14. dupla előadás)
2. Békeffi Róbert: A Varázskert Örökösei (Budaörs, 2009. október 15.)
3. Áramszünet, valamint énekes produkció (Békéscsaba, 2009. október 17.)
1. A "Láthatatlan kert" kiállítás kísérő programja
Helyszín: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Budapest IX. ker. Ecseri út 3.  (A / 67. terem)
Időpont: 2009. október 14. szerda 15.00 és 17.00:
"Az éjszaka tapintása" – a Vakrepülés társulat dupla előadása.
Misztikus, romantikus történet, mely nem a szokványos módon kerül bemutatásra. A sötét színházban ülő néző két látszólag mindennapi fiatal szerelmi románcának lesz tanúja. Mégis van benne valami rejtélyes. Az író a néző fantáziájára bízza a szálak kibogozását. Reggeli telefonhívás: egy fiú eltűnt. Nővére és – úgy sejtjük – volt kedvese keresésére indulnak. Péter felkutatásában a nézőtéren ülők is részt vesznek. Izgalmas utazás ez Görögországba, sok kalanddal. Az utazókat népes kísérőtársaság veszi körül, akik minden pillanatban
rendelkezésükre állnak, enni-, innivalóval kínálják őket, táncolnak velük. Az utazás és a megérkezés során a "nézőközönség" mindenérzékszervét igénybe veheti a látásán kívül. A gyönyörű görög tengerparton végül a szerelmesek sorsa is megpecsételődik, a darab az élet nagy igazságainak kinyilatkoztatásával végződik. A "néző" számára sok, addig homályos dolog válik világossá, ahogy a besötétített teremben is hirtelen felgyúlnak a fények.
Szereposztás:
Rita – Simon Rita
Péter – Pál Zsolt (pille)
Mariann – Hényel Annamária
Kalliopi – Máj Kriszta
Idegenvezető – Nagy László
Csillag – Borics Nikolett
Tenger – Hényel Annamária
 Hangmester – Pál Zsolt (Pille)
Rendező – Sallai Zoltán
2. A Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete és a Jókai Művelődésiház közös fehérbot napi programja Békefi Róbert: A varázskert örökösei (mesejáték "nagyobbaknak") Helyszín: Budaörs, Szabadságút 26. (Jókai Művelődésiház) Időpont: 2009. október 15. csütörtök 18:00
Jázmin azzal a küldetéssel érkezett, hogy újabb varázskertet építsen, ezúttal Álmon király birodalmában. Ám küldetése rejtélyes módon elhúzódik, hazatérését mindhiába várják nővérei, kik végül keresésére indulnak. Szép kihívás megalkotni a varázskertünket, de szorgalommal, elhivatottsággal gondozni még nagyobb feladat.
A ránk szabott feladatok és kötelességek alól önző vágyaink eltérítenek, de
újra erőt merítve, valami belső késztetésre hallgatva, mégis folytatjuk a
megkezdett munkát.
Figyelem! A darab teljes sötétségben zajlik és a nézők ülőpárnákon foglalnak
helyet. Az előadás alatt hangot és fényt kibocsátó tárgyakat kérik mellőzni!
Szereposztás:
Jázmin (füvek, fák, gyógynövények úrnője): Máj Kriszta
Álmon király: Nagy László
Dunyha (égi jelenségek úrnője): Simon Rita
Lomha (föld úrnője): Hényel Annamária
Celesztina (az úrnők szolgáló manója: Borics Nikolett
Erdei manó (fák, madarak hangja): Pille (Pál Zsolt)
3. A  Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete
Fehérbot napja tiszteletére tartandó megemlékezésén a Vakrepülés  színtársulat is közreműködik "Áramszünet" interaktív programjával, majd ezt követően egy 20
perces énekes produkcióval.
Helyszín: Békéscsaba, Békés Megyei Jókai Színház Vígadó terme
     5600 Békéscsaba, Andrássy út 1. sz.
Időpont: 2009. október 17. szombat 14:00.
Áramszünet

Fény nélküli színes programok, ahol olyanszórakozás vár a bátor vállalkozókra a teljes sötétben, amely az ízlelésnek, finom tapintásra vágyó kezeknek, orrnak, fülnek, rekesz- és egyéb izmoknak izgalmas ingere lehet. Egyidejűleg párhuzamosan kínálnak különlegesebbnél különlegesebb programokat.
Lesznek töbek között:
érzékelési és ügyességi játékok,  kézműves foglalkozások, Braille névjegykártya készítés, tapintható  képek tárlata,
stb.
Mindenkit sok szeretettel várnak; fantasztikus, sohasem látott  élményekkel.
Végezetül egy felhívás:
A Vakrepülés Színtársulat szereplőket/segítőket keres. A szereplő válogatás
feltétele egy maximum három perc terjedelmű bármilyen szabadon választott
verses, prózás produkció. A jelentkezés határideje folyamatos.
Bővebb információk:
www.vakrep.hu
Tel:
+36-20-353-3492
+36-20-996-84-66

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.