2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Nőnek a lehetőségek

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/33288"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Lengyel-11.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Már megszokhattuk, hogy a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet által szervezett Lengyel Turisztikai Napok mindig sikeres rendezvény a fővárosi Nagycsarnokban. Nem volt ez másként most (2009.) október 8. és 10. között sem.</p><p>

 

lengyel 11.thumbnail Már megszokhattuk, hogy a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet által szervezett Lengyel Turisztikai Napok mindig sikeres rendezvény a fővárosi Nagycsarnokban. Nem volt ez másként most (2009.) október 8. és 10. között sem.

 

lengyel 11.thumbnail Már megszokhattuk, hogy a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet által szervezett Lengyel Turisztikai Napok mindig sikeres rendezvény a fővárosi Nagycsarnokban. Nem volt ez másként most (2009.) október 8. és 10. között sem.

bakonyi.thumbnail A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója, Dr. Bakonyi Istvánné elégedetten állapította meg: megnőtt az érdeklődés Lengyelország iránt. Az idegenforgalom az év végére el fogja érni a tavalyi szintet. Augusztusban például Zakopanéban nem volt szabad szálláshely! Köszönhető ez többek között annak, hogy az árak olcsóbbak, a szállodai és éttermi ÁFA például csak hét százalék! Ennek megtartása érdekében a lengyelek szembeszálltak az Unióval – és győztek. A jövőre vonatkozóan is minden okuk megvan az optimizmusra. A Chopin Év 2010-ben, az Európa Bajnokság 2012-ben bizonyára sok embert vonz majd Lengyelországba.

lengyel 21.thumbnailA magyarok utazásáról – bár hiteles adatok nem állnak rendelkezésre – annyi megállapítható, hogy egyes utazási irodák növekedést jelentettek. Különösen a hosszú hétvégeken látogatottak a dél-lengyelországi területek, ahol magánszállásokon és panziókban is van olcsó szoba, kedvező árú étterem. Mindenhol lehet kártyával fizetni és a valutaárfolyam sem változott, miután a złoty ára is az euróhoz igazodik. Jelenleg 1 : 65 a paritás. A legokosabb, ha az útra forintot és eurót is viszünk magunkkal és a legjobb ajánlat szerint váltunk.

lengyel 31.thumbnailNem szabad elfeledkezni arról, hogy az idegenforgalom nemcsak bizonyos értékek megtekintéséről, hanem más értékek megszerzéséről is szól. Malapolska, magyarul Kislengyelország vidékéről a bőr-, Alsó – Sziléziából a boleslawieci kerámiák, porcelánáruk, a Balti – tenger tájáról a borostyán változatlanul nagyon kelendő a magyar turisták körében. Érdemes tehát vásárolni Lengyelországban, érdemes felkeresni az ország belső- és északi területeit is. Arrafelé meglepően sok érdekességgel találkozhat a látogató.

lengyel 41.thumbnail A lehetőségek folyamatosan bővülnek. Szép síterületeket építettek ki a Beszkidekben és Bukovinában, ráadásul azt jósolják: az idei szokatlanul havas tél lesz. Ám az emberek nem csak síelni járnak Lengyelországba. Konferenciákat, tanácskozásokat is tartanak, vagy csak egyszerűen pihenni érkeznek. Szinte minden jobb szállodában van már wellness részleg és nagyon sok városban épült aquapark. Sok új termálfürdő is nyílt. Łódź egyre inkább, mint a pub-ok városa lesz híres, Krakkó egyenesen turisztikai bőségszaru, Poznań pedig a világ egyik legfontosabb és Európa legrégibb nemzetközi vásári színhelye.

A magyaroknak nagyon fontos az étkezés. Lengyelországban jó a konyha, olcsók az árak és nagyok az adagok! Befejezésül álljon itt egy kedvelt lengyel egytál-étel, a zöldséges báránygulyás receptje:

A csont nélküli báránycombot fokhagymával bedörzsölünk, fűszersóval megszórjuk, majd a pörköltnél kicsivel nagyobb kockákra vágunk. Pihentetjük egy éjszakán át. Másnap liszttel megszórjuk, átforgatjuk, forró olajban elősütjük, míg a hús enyhe kérget kap. Jó nagy edényben feltesszük főni, ráöntjük a maradék zsiradékot, babérlevél, összetört fokhagyma, majoránna is kerül a lébe. Amikor a hús már félpuha, megsózzuk, ha kell, és paradicsompürét is adunk hozzá. Tovább főzve következik a rudacskára vágott zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller. Ha szükséges, csontlével felengedjük és amikor már a zöldség is félpuha, beletesszük a kockára vágott burgonyát. Sűrűre főzzük, a végén durvára vágott zellerlevéllel díszítjük és egy kevés könnyű vörösborral is felönthetjük. Rendkívül ízes és laktató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.