2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Népünk Genetikai Családfája

4 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/33343"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/GENETIKA1f.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával és a Millenáris közreműködésével létrehozta a Népünk Genetikai Családfája című ismeretterjesztő kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ az összeállítás.</p><p>

 

genetika1f.thumbnailA National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával és a Millenáris közreműködésével létrehozta a Népünk Genetikai Családfája című ismeretterjesztő kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ az összeállítás.

 

genetika1f.thumbnailA National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával és a Millenáris közreműködésével létrehozta a Népünk Genetikai Családfája című ismeretterjesztő kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ az összeállítás.

A National Geographic Channel rendhagyó módon kezdeményezett együttműködést a bölcsészettudományok és a természettudományok művelői között, annak érdekében, hogy az igazsághoz minél közelebb álló, a magyar kutatási eredményeket legátfogóbb módon bemutató anyag jöhessen létre. A program a történészek, antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával sokoldalúan mutatja be e gyakran vitatott téma kérdéseire adható válaszok sokszínűségét.

„A magyar kultúrtörténet kutatásában hagyományosan több tudományág képviselői működnek közre: történészek, régészek, nyelvészek, akik a régmúlt tárgyi, írásos és nyelvi emlékeit keresik, az embertan (antropológia) művelői pedig őseink csontjait faggatják haszonnal. … A genetika forradalmi fejlődése az emberiség származását is teljesen új megvilágításba helyezte. A magyar kutatók is éltek a genetika új lehetőségeivel, nemzetközi együttműködések keretében és a hazai kutatási bázisokon. E kiállítás alkalmat nyújt az eredmények a bemutatására is."- olvashatjuk Dr. Czeizel Endre gondolatait az Előszóban.

A kiállítás három szemszögből járja körül a témát: a genetikai témájú tartalmak létrehozásában Dr. Czeizel Endrén kívül az MTA SZBK Genetikai Intézetének igazgatója, Dr. Raskó István professzor (régészeti genetika) és az OSZMK munkatársa Dr. Béres Judit vettek részt. A magyarságot antropológiai szempontból Dr. Fóthi Erzsébet (Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tár) jellemzi. A régészeti-történelmi tárgyú fejezeteket Dr. Fodor István (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dr. Pálóczi Horváth András (Károli Gáspár Református Egyetem) szerezték.

A kiállításon végighaladva megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarságra jellemző embertani típusokat, a honfoglalás előzményeit és az őshaza elhelyezkedéséről alkotott elméleteket. Ezt követően bepillantást nyerünk a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatok eredményeibe, a jellemző betegségcsoportok genetikai hátterébe, de választ kapunk számos aktuális népegészségügyi problémánkra is:

Vajon a tejcukorérzékenység, az AIDS vagy a TBC jobban sújt-e bennünket, mint más népeket? Léteznek-e olyan betegségek, amelyek kifejezetten a magyar zsidó vagy roma lakosságra jellemzőek?

Végül a mai és a honfoglaláskori csontokból nyert genetikai információk alapján összevethetjük, hogy a ma élő, valamint a honfoglaláskori népesség milyen rokonságban áll egymással, illetve mely népcsoportokra jellemző genetikai bélyegeket hordoz.

A National Geographic Channel a témához méltó módon hazai alkotók művészeti alkotásain és képein keresztül érzékelteti a magyar kultúra és táj gazdagságát. Az illusztrációk között szerepel a Feszty-körkép részlete, Fáy Aladár, László Gyula és Boldog Zoltán munkái, Benkő Mihály fotói, továbbá honfoglaláskori műkincsek is.

A  kiállítás  megtekinthető  (az állandó kiállítások  jegyével):

OKTÓBER  21.   –   JANUÁR  4.  KÖZÖTT

MAGYAR  TERMÉSZETTUDOMÁNYI  MÚZEUM

Budapest,   VIII.  Ludovika   tér  6.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.