2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Most jelent meg a Bécsi Filharmonikusok aranyérme 20 unciás jubileumi kiadása

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/33402"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/20_Oz_Schachtel_offen_mit_Muenze.thumbnail.jpg" border="0" alt="A 20 unciás aranyérme" title="A 20 unciás aranyérme" width="100" height="79" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A 20 unciás aranyérme</strong></span></span>Húsz évvel ezelőtt 1989-ben az Államkincstártól az Osztrák Nemzeti Bank fennhatósága alá került az Osztrák Állami Pénzverde. Ezzel egy időben felhatalmazást kapott a pénzverde arra, hogy gyártson és értékesítsen termékeket a modern numizmatikai és befektetési piacok igényeinek megfelelően. Az egyik legelső újítás egy arany befektetési érme kibocsátása volt: megszületett a <em>Bécsi Filharmonikusok</em> névre keresztelt aranypénz.</p><p>

a 20 unciás aranyérmeA 20 unciás aranyérmeHúsz évvel ezelőtt 1989-ben az Államkincstártól az Osztrák Nemzeti Bank fennhatósága alá került az Osztrák Állami Pénzverde. Ezzel egy időben felhatalmazást kapott a pénzverde arra, hogy gyártson és értékesítsen termékeket a modern numizmatikai és befektetési piacok igényeinek megfelelően. Az egyik legelső újítás egy arany befektetési érme kibocsátása volt: megszületett a Bécsi Filharmonikusok névre keresztelt aranypénz.

a 20 unciás aranyérmeA 20 unciás aranyérmeHúsz évvel ezelőtt 1989-ben az Államkincstártól az Osztrák Nemzeti Bank fennhatósága alá került az Osztrák Állami Pénzverde. Ezzel egy időben felhatalmazást kapott a pénzverde arra, hogy gyártson és értékesítsen termékeket a modern numizmatikai és befektetési piacok igényeinek megfelelően. Az egyik legelső újítás egy arany befektetési érme kibocsátása volt: megszületett a Bécsi Filharmonikusok névre keresztelt aranypénz.

20 uncia a 20 éves évforduló emlékére!

Tegnap, 2009. október 16-án 6.027 darabszámra limitált, egyenként 20 uncia színaranyat tartalmazó Bécsi Filharmonikusok érme került a befektetői piacra Európában, Amerikában és Japánban. A páratlan példányszám mögött egy szimbolika bújik meg. A pénzverde úgy határozott, hogy a húszéves évforduló évének megfelelően 2.009 érmét értékesít a három fő piaca mindegyikén: Európában, Amerikában és Japánban. A 2004-es 15. évfordulón megjelent 15 darab hatalmas (egyenként 1000 unciás vagyis 31 kilós) Bécsi Filharmonikus érmére még ma is emlékszik minden befektető. Akkor a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült 15 óriásérmét napokon belül elkapkodták, és most is hasonló piaci reakcióra lehet számítani az izgalommal várt különleges 20 unciás érménél – tájékoztat az Osztrák Pénzverde hazai képviselete, a Magyar Aranypiac Kft.

Az új 20 unciás érme átmérője 74 mm, vastagsága 8,3 mm. Az érme előkelő vörös bársonnyal bélelt fa dobozban kerül forgalomba. Az előfoglalások az egyedülálló évfordulós aranyérmére már dőlnek a bécsi pénzverdébe. Minden jel hatalmas érdeklődésre utal, hasonlóan az osztrák befektetési érmeprogram elmúlt 20 évének sikeréhez.

A Bécsi Filharmonikusok érme története

phil av euroAz osztrák befektetési aranyérmék kibocsátásáról 1989-ben hozott döntést akkor elnéző mosoly fogadta a világban. Ausztria, kis közép-európai országként minden érdemi aranykitermelői háttér nélkül lépett be az aranypiacra, amelyet ekkor már hosszú ideje a dél-afrikai Krugerrand érmék uraltak, melyeknek legfontosabb felvevőpiacai az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália voltak.

Az Osztrák Pénzverde vezetői mégis hittek az elhatározásukban. Úgy gondolták, hogy a zene lehetne az ideális témája a tervezett új érméjüknek. Ausztria nemzetközileg híres a zenei hagyományairól, ezért úgy döntöttek, hogy világhírű zenei intézményük, a Bécsi Filharmonikusok kerüljenek az érmére. A zenekar tagjai örömmel támogatták ezt a kezdeményezést, és ellenszolgáltatás nélkül járultak hozzá nevük használatához. Az érme tervezője a zenekar jelképeként egy sor hangszert állított egy csokorba, míg az érme másik oldalán a Bécsi Zeneegylet Aranytermének az újévi koncertekből is ismert orgonája látható.

phil rvAz új osztrák aranypénz 1989. október 10-én indult útjára Bécsben, és azonnal sikert aratott. A kereslet a belföldi piacon szédületesen alakult. Két és fél hónap alatt 419.000 darab egy unciás érmét adtak el, ezzel már 1989-ben egy csapásra 18%-os világpiaci részesedést érve el! Az érme már nagyon hamar komoly részt hasított ki magának a befektetési arany érmék nemzetközi piacán. 1992-ben és 1995-ben, 1996-ban és 2000-ben a Bécsi Filharmonikusok érme az Arany Világtanács (WGC) ranglistája szerint az első helyre került a legnagyobb példányszámban értékesített befektetési arany érmék világpiacán.

Az 1989-es kezdetek óta közel 12 millió Filharmonikus érme, 142 tonna összsúlyban, mai árfolyamon 1000 milliárd forint értékben hagyta el a bécsi pénzverdét. 2008-ban a Bécsi Filharmonikusok érme töretlenül tartotta első helyét az európai és a japán piacon, éves piaci részesedése pedig 25%-ra rúgott a világpiacon. Az ?elnéző mosoly" ekkorra pedig már rég eltűnt az arcokról.

Visszatekintve az elmúlt 20 évben elért folyamatos növekedésre és sikerre, a Bécsi Filharmonikusok érme mára az egyik legfontosabb befektetési arannyá nőtte ki magát nemzetközileg. A most korlátozott darabszámban kiadásra kerülő 20 unciás arany érme, méltó módon tiszteleg a 20 éves sikertörténet előtt, amely minden jel szerint töretlenül folytatódik a jövőben is.

http://www.aranypiac.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.